我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
肯定差過Kitty
Push
唔會咁簡單就一齊左掛
淇淇condom
唔知架
綠茶巴

但都算唔錯
新年快樂John巴
推山區
而家熙熙高小小喇
新快!
推推
四百七十六

表白完之後我望住秋兒姐姐等佢既答案。

我依然係唔緊張。

唔知係咪因為我都感覺到佢對我既感情?

我地對望左唔知幾耐。

雖然好似過左幾個世紀咁,但奇怪地我絲毫冇任何著急。

我地已經錯過左咁多,唔爭在等多一陣。

秋兒姐姐突然推開我:「夜喇,我地返去喇。」

下?

咁我啱啱既表白……

「秋兒姐姐……」

秋兒姐姐望住我,滿臉淚痕既面上露出微笑:「返左成日工,我真係有啲攰喇,想返去休息下。」

既然秋兒姐姐都出到聲,我都唔應該響呢個時候糾纏落去。

「嗯。」我點點頭,再試探性咁問:「一齊返去?」

秋兒姐姐微笑點點頭:「係啊。」

*

一路上我地既說話唔多,亦冇提到我表白既事情。

但我既心情依舊平靜。

好奇怪。

我一啲都唔著急,甚至唔擔心會被拒絕。

唔係我有信心秋兒姐姐一定會接受我,而係可能我由始至終都只係打算將埋藏響我心入面既心意講晒出黎,而秋兒姐姐接唔接受我既表白並唔重要。

返屋企既路似遠又近,好快已經行到返屋企門口。

夜已深,三姑六婆應該已經訓晒覺,但係我地雙方既家人似乎仲未返。

秋兒姐姐響佢屋企門口停落黎,深吸一口氣,再擰轉頭同我講:「熙熙,對唔住。」

……

秋兒姐姐道歉……?

係回應返我既表白?

我望住佢,並唔答話,等佢講落去。

「我唔可以咁快回應你既感情住。」秋兒姐姐認真地說道。

……

唔通佢考慮左成程車就係諗住要點樣拒絕我?

不過我依然冷靜,點頭道:「係。」

講堅,我呢大半年係咁傷害佢,佢仲肯接受我先至奇。

「熙熙,我……其實我……」秋兒姐姐突然有小小面紅:「嗯…你同我表白……我好開心……」

秋兒姐姐既意思係……?

其實佢都對我有意思……?

「但點解……?」咁點解佢仲要拒絕我?

「我明白你想問咩…」秋兒姐姐低頭道:「但我未準備好……」

「……」

「而且我都唔知我用幾耐時間……」秋兒姐姐仲係低住頭,我望唔到佢既表情:「甚至乎仲會唔會真係有準備好既一日,我而家都答唔到你……」

「……」

「所以,我都唔要求你會等我。」秋兒姐姐抬起頭,有兩滴眼淚又流左出黎:「如果你搵到個啱既,就……」

我打斷左佢既說話:「我已經搵到喇。」

秋兒姐姐一雙淚眼汪汪既妙目望住我,輕輕搖頭:「你未諗清楚啫……你個心可能唔響我度。」

我覺得秋兒姐姐係好婉轉咁指我同淇淇既關係。

甚至……

同鄭穎琳既關係(當然佢唔知我知道佢知呢件事)。

「唔係……我諗得好清楚……」我嘗試用自己覺得最認真既語氣:「尤其是我同淇淇一齊既時候,我個心入面諗既全部都係妳。」

秋兒姐姐又低下頭冇出聲。

反正秋兒姐姐都知道我同鄭穎琳既事,我決定自爆:「再之前……其實我都有偷偷地拍拖,但果陣只係玩,而唔係真係鍾意個女仔……我知咁樣係好衰,但我而家已經成熟左,真係大個仔架喇,會認真咁對待每一段感情。」

秋兒姐姐繼續唔出聲,但我知佢留心聽緊。

「我都知我之前對妳做既事真係好過份……」我諗返起秋兒姐姐比我推到落地,然後手掌被割傷,滿手鮮血,然後背住我抽搐痛哭,心入面真升起左一副極其懊悔既心情:「可唔可以比個機會我補償返比妳?」

秋兒姐姐抬起頭:「就算我可能永遠都未準備好?」

「妳未準備好我就等到妳準備好。」經過淇淇呢一次,我發覺我個心原來已經容納唔到其他人。

我諗自己唔係冇鍾意過淇淇,但佢響我心入面既份量遠遠唔及秋兒姐姐。

「我會裝備好自己,令自己成為配得起妳既人,令到妳未準備好都變準備好。」我露出一個陽光既笑容:「然後就輪到我好好咁照顧妳。」

然後今次到秋兒姐姐話:「嗯。我會等你…我…一直都等緊你。」

(待續)
八婆儀打死你
推推
追左4日終於live
好似差咁少少野
唔想打搞秋兒姐姐
八婆儀同淇淇應該都有好長嘅一段時間都唔會出現,最多喺on9必度聽到啲咁
仲未收刀片咩你
還我淇淇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞