我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
推推
推推推
葉開巴 新年快樂
謹祝新春,萬事勝意
新年咁開心 會唔會加更
大家新年快樂,身體健康,新一年順順利利!
大家咁話!
John巴新年快樂
推山區巴
綠茶巴
聯賽黎既不過你地當個負責老師懶,年年都跟返上一年既賽程喇
不過傷都未好返晒
咁又唔好估到阿必咁黑心
四百八十四

我地一班球員穿過觀眾席行到去後備席果一排凳上面,一班幹事已經響果度等緊我地。

行過觀眾席既時候我向觀眾席上面望左一望,好快就搵到淇淇同八婆儀仲有忍者欣一齊,不過除左忍者欣有好似其他大部份同學仔咁望住我地入場之外,淇淇同八婆儀根本冇望過我地一眼。

冇錯,係直至我地行到去後備席,都係連一眼都冇過我地。

而淇淇作為前副社長,其實好多時都會走埋去啲現任幹事度睇下有冇野可以幫手,而佢今日選擇同佢地保持一段距離,我覺得係因為我響度,所以佢想避開我。

我心入面嘆左口氣,雖然分左手,但我都想同佢繼續做朋友。

但係我又有乜野資格講呢樣野?我先係傷害得佢好犀利同主動話分手果個。

唔通我地真係冇得掹?

John仔響開波前公佈正選陣容,一如之前果兩場波咁,我只係坐響後備席上面。

睇住班正選球員行晒出去,我摸住自己左膝同左小腿骨折既位置嘆左口氣。

估唔到而家既我連想踢場波都咁難。

咇!

球證吹響哨子,比賽正式開始!

不得不說,有阿必在陣既綠社,實力真係遠超我缺陣既黃社。

我睇得出我既隊友已經出盡全力,甚至比起平時踢得仲好左,但面對住綠社真係冇得踢。

綠社響阿必既帶領下係完全控制晒中場,我地連似樣既攻門都冇幾腳,只能夠拼死抵擋綠社既攻勢,而阿必都唔急,響中場控制比賽節奏、助攻助守。

就算綠社既前鋒把握力係幾差都好,但正所謂守久必失,終於響上半場尾段佢地既剪鋒接應阿必既妙傳射破我地既守門員阿承既十指關。

兵敗如山倒,響臨完半場之前我地再失多球,半場落後緊兩球。

「綠社!綠社!」綠社既支持者當然非常高興,佢地既打氣聲響徹球場,完全遮蓋住我地呢面既打氣聲。

John仔同其他球員垂頭喪氣咁行返過黎後備席。

我企起手拍拍手鼓勵佢地:「喂!精神吖,你地落後兩球咋!」

「嗯...」對住阿必帶領既綠社仲要落後緊兩球,佢地當然好撚灰,我既鼓勵唔太有用。

事實係如果唔係對面既把握力太差,半場起碼輸半打(不過呢間學校啲水準就係咁差架喇)。

我嘆左口氣,下定決心,再向佢地道:「我下半場會出場,入替阿池。」

阿池係頂替我正選出場既前鋒,讀4E班。

我既隊友們一聽到我呢個決定,即刻全部人抬起頭望住我,表情驚喜。

只有John仔有啲擔心咁望住我:「但係...你唔係話最多得十分鐘...?」

我望住個計分牌,道:「要贏就要搏。」然後向佢笑一笑:「我上年話過今年要同你拎冠軍架嘛。」

「但係你隻腳...」John仔仍然一臉擔憂。

「隻腳既野,比完賽先擔心喇。」我無奈地苦笑一下:「我出去熱身先。而家我隻左腳咁既情況,更加要做好熱身。」

呢幾年黎(尤其重傷之後)我真係改變左好多。

中一時候既我見到我會為左一場社際足球咁搏命應該會笑撚柒鳩我。

我步入球場開始熱身,而黃社既支持者見到我開始熱身突然開始歡呼,響觀眾席上面大聲呼喚我既名字:「余正熙!余正熙!余正熙!」

就連綠社球員同fans都望埋過黎。

只係我果幾個昔日既朋友,除左忍者欣之外依舊係一眼都冇望過我。

如果係以前,淇淇應該會阻止我落場比賽?

我心入面苦笑左一下,假設性既野唔好諗喇,專心啲踢好場波喇,而家既我已經唔係受傷前既我……

熱完身之後我射左幾波,冇錯響冇人壓迫既情況之下我仲係可以輕輕鬆鬆既射個掛網波,次次個波都飛向死角,但如果有人死跟住我呢?

我知道自己雖然未好返晒,但以阿必響球場上既性格,佢一定唔會輕敵,就算我出場,究竟可唔可以扭轉局勢呢?

我好似冇乜信心。

響足球場上面冇信心,我諗人生都都係第一次。

我驚?

屌。

但唔埋點都好,下半場始終都要開波。

我入替阿池,同John仔帶領一班黃社球員入場。

「余正熙!余正熙!余正熙!」

「黃社!啪啪啪!黃社!」

幾滴汗由我額頭再滴落地。

我足球生涯有冇試過而家呢種感覺?

身經百戰既我,明明而家只係踏上小小社際足球比賽既球場,但我就好似背負住千斤重既壓力咁。

(待續)
有文
推推
Push
關咩決賽事
廢咪入唔到決賽囉
真係唔識㗎喎
都唔係盃賽/ 淘汰賽嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞