我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
慢慢會講
四百七十三

……

秋兒姐姐當時咁委屈,我果陣究竟做緊咩…?

遙遙繼續講埋之後小小:「林秋兒對住我歉意一笑:『對唔住,本身諗住幫妳手解決妳既感情問題,點知變左要妳聽我講心事。』

「我搖搖頭:『唔會啊。比起妳既心事,我果啲所謂既感情問題真係好幼稚。』

「你家姐搖搖頭講:『我就覺得感情事冇分幼唔幼稚既,所以妳有咩問題隨時搵我傾訴都得架。』

「『嗯。』

「林秋兒好似有小小懷釋咁,向我微笑:『其實我真係要多謝妳肯咁耐心聽我講。呢件心事我屈埋左響個心好耐,今日係我第一次同人講。如果唔係,我真係會屈住響個心入面唔知幾耐,屈到可能人都會病啊。』

「『唔係啊…我多謝妳先啱。我就好似上左人生入面一堂寶貴既課咁。』事實上我都係咁諗架……聽到人地既分享,就好似拓闊左自己既眼界咁。」

……

我個心聽到乸住乸住,面色都相信變得有啲差。

「我明知故問左一句,順便幫你探下口風,問:『咁妳鍾意果個男仔……而家點啊?』

「林秋兒苦笑左一下:『佢啊…而家同左果個女仔一齊喇。』

「『幾時既事?點解妳知道左真相之後唔即刻同佢講?』果一刻我唔知點解都著急埋一份。

「林秋兒搖搖頭:『個女仔照顧左佢兩三個星期之後佢地已經一齊左……係個女仔親口同我講。既然佢地已經一齊左,我又何苦要介入佢地之間既關係?』

「我話:『但係……妳都應該要為自己爭取下!而且可能個男仔只係因為誤會所以先同個女仔響埋一齊架呢?』

「林秋兒搖搖頭:『唔知呢。但係我離遠見到佢同個女仔一齊既時候表現得好開心,而且原來之前佢同穎琳拍過拖……可能……可能……一定係一路以黎都只係我自己誤會左,以為佢都係鍾意我…對我有意思…』

「我問:『咁即係妳主動避開佢?點解啊!可能佢見到妳會改變諗法,同妳響埋一齊呢?』

「林秋兒再搖搖頭:『我唔避開佢既話我驚我忍唔住響佢面前喊啊……就算離遠見到佢同另一個女仔一齊我已經好辛苦……而且,係我叫個女仔去照顧個男仔,果陣我已經預計到有呢個可能性,我唔可以因為見到佢地響埋一齊而做第三者架。』

「然後林秋兒又露出苦澀既笑容:『其實…而家咁樣都唔錯吖…我同佢而家都慢慢正常返。就算唔同佢一齊,只要見到佢開心,咁我都開心架喇。』」

……

我而家邊一忽係開心……?

而且……

我完全唔知道秋兒姐姐果陣經歷過咁多唔開心既事,更加唔知道原來當時我令到佢咁傷心……

雖然之前都有試過後悔冇諗清楚就同左淇淇一齊,但聽完遙遙轉述完秋兒姐姐既說話之後,悔疚既感覺由心入面一湧而出……

如果……

我係話如果……

我冇一時衝動同左淇淇一齊,而家既故事又會唔會改變?

……

「秋兒姐姐果陣個樣係……好唔開心?」我問。

佢雖然把口話我開心佢就會開心,但呢個係咪佢既真心話呢?

遙遙白左我一眼:「你話呢?」

「嗯。」換轉係我既話完全冇可能開心得起黎。

所以秋兒姐姐把口話會替我開心,根本只係自欺欺人。

「我同佢講:『妳一定好難受。』

「林秋兒無奈咁笑左一笑:『唔...咁咪當係一個機會等我寄情讀書囉。』

「『妳讀得入腦?』我問。

「『好彩有個好朋友陪住我...佢以前失戀既時候我都有開解佢,所以雖然今次我冇同佢講過我發生咩事,但佢見我唔開心都肯陪住我,甚至乎比我上佢屋企一齊溫習。』余正熙,你知唔知係邊個朋友?」遙遙問。

...

我諗起豬肉佬果陣同我講既說話,話秋兒姐姐同個女同學一齊去買餸...

一定唔係Kitty姐...

唔通...

係Jessica?

「嗯。」我諗我估到既。

「你家姐好彩有佢呢個好朋友陪同埋寄情溫書,如果唔係呢段時間佢真係好難捱。」遙遙又加一句。

我點點頭,一股懊悔既感覺不斷由內心深處湧出黎,揮之不去,覺得自己應該要為一切既事情負責。

就算我係比Jonathan刻意誤導都好,如果我對秋兒姐姐有足夠信心、如果我性格唔係咁衝動、如果我處事可以成熟啲...

但最令我覺得後悔既,係我覺得係我影響左秋兒姐姐讀書既心情,隨時令佢再次重蹈會考時既覆轍……

唔得,我要做啲野。

我希望可以改寫故事既結局。

唔係。

唔止希望咁簡單。

就算係到左而家,個故事一樣可以改變!

(待續)
秋兒原來受咗咗大委屈,仲要為熙熙健康著想而讓愛

不過始終都怪佢自己咁遲鈍唔知Jonathan想溝佢先攪咗咁多事出嚟

打和啦唯有
推推
大姐姐比人ntr左未
睇嚟秋兒同熙哥都冇真正理解到對方
想知仲會唔會有足球線
一口氣追哂4個post 想快啲有故睇
有 同阿必打友誼波
1,3,5,才開連登, 都是等樓主
多謝準備update了
非bl故
多謝
有,但唔會多
綠茶巴
信任問題
必推山區巴
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞