我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
屌。。後備入替呢part睇到起晒雞皮,好有feel好有代入感
新年不如加更
熙哥始終仲係個細路
Pushhhh
Pushhh
新年一推
好左啲架喇
佢唔再係自信爆棚既熙熙
綠茶巴
山區巴
四百八十五

一如所料,阿必一開波就已經貼身跟住我。

終於再次同佢有眼神接觸,但佢好明顯淨係專注響場比賽上面。

我都唔可以輸。

我深呼一口氣,趁我隻左腳仲OK既時候我要盡快取得入球。

但係阿必就好似鬼一樣,我行到邊佢就跟到邊,佢真係連一絲機會都唔諗住比我?

我幾次接到波,但比阿必封死晒啲突破空位,基於而家左腳既狀態,我唔敢好似以前咁夾硬突破,只好將個波傳比隊友。

總算阿必要提防我突破既位置,都封唔死我既傳波路線,我都有幾腳妙傳比到隊友,只係可惜佢地既攻門質素都係麻麻,唔係射飛機就係冇角度軟弱無力比龍門接實,所以每次都無功而還。

不過我腳傷就算仍然未完全康復都好,佢地都唔敢輕視我,所以阿必形影不離咁人盯人man mark我既時候,其實變相我都係限制左佢地既主力球員阿必。

佢地呢一步棋如果響兩年前可能行得通,但係我既隊友們經過班騎呢阿叔調教左幾年,已經今時唔同往日,如果撇除左阿必既話,佢地既質素可以話仲響綠社其他球員之上。

終於下半場踢左十分鐘,疾風幫我地追返一球,一比二。

唔計我牽制住阿必既話,呢球波我其實完全冇參與過組織。

我望住阿必,見佢表情開始有啲猶豫不決。

事實上我落場之後,其實真係完全受制於阿必既防守,加上我左腳而家既情況根本唔敢突破,變相係我牽制住阿必,蝕底既反而係佢地。

入左一球之後黃社氣勢更盛,我把心一橫,決定完全唔參與任何攻勢,每當個傳去邊我就跑去完全相反既方向,務求令阿必連協防既機會都冇。

咁踢法好似好舒服,但其實我要不停走動,對左腳黎講係一種負擔。

阿必心知肚明自己係比我拉走左,而佢亦都知道只係領先一球未必夠,尤其是我既隊友們就算響我冇參與進攻既情況下依綠社既龍門前面風聲鶴唳。

啪!

呢下明仔(黃社中場)射中網側。

碰!

疾風今次射中柱。

阿必依舊係冇同我有任何眼神接觸,但係我相信佢內心天人交戰緊,究竟應唔應該放棄對我採取人盯人既防守?定應該返落去協防同組織攻勢?

而家既綠社冇左阿必,響攻守方面既影響係遠遠大於而家冇左我既黃社。

「嘩!」今次係黃社支持者發出一絲驚嘆既聲音,中間亦充滿住婉惜。

疾風今次既射門角度爭啲,所以比綠社個龍門救出,再由後衛清出橫邊界外。

我地既右閘家聰走去掟界外球。

「哼。」阿必突然決定放棄man mark我,加入綠社既防線。

家聰將個波掟左比明仔,而阿必呢個時候已經跑緊過去。

「明!!」機會黎喇,飛雲!我見機不可失,向住明仔大叫:「波!!!!!!」

明仔本來想傳比後上支援既疾風,但唔知佢自己睇唔睇得出,其實佢既傳球路已經比前來支援防線既阿必睇穿左,只要佢一傳,阿必一飛剷,個波就會比阿必截左糊。

明仔比我咁樣一叫,由本來想傳比疾風既波,變左大腳傳比衝緊上黎既我,佢呢一下唔算傳得特別靚,但我可以修正得到,而呢個係千載難逢既好機會。

我眼尾見到阿必已經衝緊過黎,我情急之下已經冇顧到自己左腳係點,只係一心對住眼前既雪糕筒扭扭扭扭扭!

啊,我望到龍門喇,左腳支撐住地下,右腳起腳!

啪!

個波直飛龍門右上角!

阿必呢個時候先趕到,同我撞埋一齊。

太遲。

個波已經入左網。

阿必好大力打左地下一鎚,睇黎佢好唔甘心因為自己走漏我而比我入到波。

但老實講其實踢波既野冇人知,佢跟實我既話可能黃社都會照入波,畢竟我地攻勢咁旺盛。

總之響下半場十五分鐘,黃社終於追成二比二平手。

但要拎到冠軍,我地今場一定要贏,因為我地得失球差唔及綠社。

「啊~!」觀眾席上黃社支持者響起如雷貫耳既歡呼聲:「余正熙!余正熙!余正熙!」

我啲隊友都衝上黎攬住我,John仔更加非常激動:「阿熙,你做到喇!」

剩返五分鐘,似乎一切利好因素都慢慢吹向黃社果邊。

除左一樣野。

我起唔到身。

(待續)
秋兒係點諗呢…
淇淇會唔會因為咁又心軟番
屌你,又係呢啲位停
玩撚完
Btw阿必竟然成架火車咁撞落葉開熙到,仲諗住佢見到個老死可以落到場踢返波會有返少少理智
淇淇on9啫, 忍者欣連俾主角屌嘅機會都無
淇淇贏咗啦
有文
要俾秋兒屌死了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞