我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
Push
推推
山區巴是要推的
綠茶巴
自從中四件事之後,佢會成熟架喇
有機會既
佢唔會好似對Kitty咁樣對秋兒既
至少佢肯定唔會捉住秋兒玩露出
四百九十二

時間眨眼間黎到七月尾,今日係秋兒姐姐生日。

我向秋兒姐姐拍晒心口話今日一切既行程由我負責。

「我地今日去邊啊?」秋兒姐姐問。

「去太空館?」我好似自從小學跟埋學校去參觀之後就冇去過。

我最近睇過報紙上面既宣傳廣告,好似太空館既天象廳有個乜野全天域電影,票價又唔貴,似乎係拍拖既好選擇。

啊,我都未同秋兒姐姐拍到拖。

我咁講算唔算幫自己立左flag?

「你話事。」秋兒姐姐微笑道。

於是我地兩個食完午餐(今日秋兒姐姐生日梗係我煮喇),就換件靚衫出左去。

我其實都係第一次入太空館既天象廳,睇全天域電影。

入到去天花係一個360度、半球體既螢幕,對於我呢啲大鄉里黎講真係好新奇!

「秋兒姐姐妳睇!」我忍唔住內心既雀躍,興奮地道:「嘩,成個天花板都係螢幕,會唔會要成程都抬高個頭睇架!咁咪好辛苦?」

秋兒姐姐望住我,就好似一個媽媽望住自己既活潑好動既小朋友咁,微笑道:「傻熙熙,張櫈係可以比你訓響度睇架嘛。」

「係咩?」我繼續變左個煩膠:「點解既點解既?」

「佢個設計係比觀眾向上睇戲,應該唔會設計到要啲觀眾成場戲都顎高頭向上望咁攰呱?」我諗其實秋兒姐姐都唔知,純粹響度亂up。

之後我地坐低左,我好細心咁問秋兒姐姐:「冷氣凍,我帶多左件褸,妳要唔要著?」

係咪好細心呢?

其實呢招係港青食女王賈加華教我架。

上次食飯果陣我問佢,話我最近追緊個女仔,問佢有冇幾招過比我。

「你都要我教?」

「要架要架。以前我好似乜都唔駛做啲女已經自動獻身,主動追女仔我冇乜經驗架咋。」雖然咁講好寸,但我講既係事實。

「屌你個仆街。」話雖如此,但賈加華最後都過左幾招比我。

佢教我既其中一招就係話睇戲果陣扮到不經意咁問個女仔凍唔凍(因為戲院啲冷氣通常好大),如果一早準備定件褸比個女仔著,個女仔就會覺得你好暖男好細心。

秋兒姐姐笑左一笑,微微搖頭道:「熙熙你真係細心,不過我唔凍啊。」

秋兒姐姐坐我右面,我伸出右手摸佢隻左手:「唔,真係唔凍喎。」

然後乘機拖住左秋兒姐姐隻手唔放。

呢招後續都係賈加華教既。

秋兒姐姐俏面微微一紅,白左我一眼,但之後面上露出左個甜笑。

噢,我好似有啲暈浪喇…

比秋兒姐姐電暈左…

成套戲其實我都冇乜太專心睇,因為我個腦同個全天域大屏幕一樣,滿天星斗……

我拖緊秋兒姐姐隻手啊…

歡樂既時光過得特別快,套戲好似斬下眼就完左咁,我地起身既時候秋兒姐姐輕輕咁掙脫左我右手,然後同我一前一後(因為條通道太窄)咁離開天象廳。

之後我地就去左太空館果啲展覽廳,玩左入面一啲互動展品,秋兒姐姐入去玩果個體驗月球漫步果個設施時非常搞笑,帶住安全帶咁響個仿月球地面上彈彈下,平時真係冇乜機會見到秋兒姐姐咁有趣得意既一面。

「熙熙,你都玩吖~」

「下,我都玩?」

本來我都冇乜興趣既,但既然秋兒姐姐叫到,我就冇理由唔玩喇,見到秋兒姐姐睇住我玩笑得好開心,我又覺得係值得玩既。

而且秋兒姐姐仲帶左Jessica借比佢部相機(冇錯,佢仲未還),將我地今日既活動影低左,當中有唔少合照,老實講我都真係幾開心。

去完太空館我地兩個去左星光大道行陣,果陣啱啱開放自由淫,唔算太多大陸喱,我地兩個肩並肩咁行,吹下海風咁其實都幾舒服。

不過每當我借啲意思想掂下秋兒姐姐隻手再順勢拖佢,好似都比佢有意無意之間避開左咁。

噢。

最可惡既係有啲大嬸賣一枝枝果啲玫瑰花比啲情侶,佢地通常會走去男朋友果度推銷啲玫瑰,慫恿男朋友們買玫瑰比佢地女朋友,但當大嬸們見到我同秋兒姐姐並肩咁行既時候竟然冇過黎兜售啲玫瑰花……

乜我地拍埋唔似情侶咩!

哼,我知我個樣望落細過秋兒姐姐唔少,但呢個世界有樣野叫姐弟戀架嘛,佢地識唔識野架!

(待續)
終於明白點解訂閱咗嘅人話劇情突然加快 會考過程一隻字都冇提過
推推推推
推推
正道嚟嘅
最緊要唔好再誤入歧途無限loop
太空漫步想玩
溝其他女同溝女主,分別會唔會太大?
好似智商減半
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞