我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
「秋兒姐姐妳睇!」我忍唔住內心既雀躍,興奮地道:「嘩,成個天花板都係螢幕,會唔會要成程都抬高個頭睇架!咁咪好辛苦?」

秋兒姐姐望住我,就好似一個媽媽望住自己既活潑好動既小朋友咁,微笑道:「傻熙熙,張櫈係可以比你訓響度睇架嘛。」

「係咩?」我繼續變左個煩膠:「點解既點解既?」

小朋友今年讀小學未
當年冥王星仲係咪九大行星?
唔記得喇應該唔係?
心智-50
推山區巴
正式黎講佢好似冇溝過女,全部都係佢既大麻臉同大麻鳩起作用

不過佢自己都講過,佢對住秋兒同對其他女既感覺係完全唔同,會變得船頭驚鬼船尾驚賊咁
而家仲有冇
必須的
咁會考真係冇野寫
四百九十三

我同秋兒姐姐兩個人靜靜地咁吹住海風行海傍,其實都真係幾浪漫。

我個心散發住淡淡既幸福感。

一年之前我真係諗唔到我仲有機會同秋兒姐姐單獨約會。

只係諗起淇淇同分手時既表情我個心都仲會痛痛地。

即使已經過左一年。

行完星光大道都差唔多夜晚,我向秋兒姐姐提議道:「不如而家去食晚餐?」

「好啊。」秋兒姐姐問:「我地去邊度食啊?唔好咁貴啊,食麥○勞我都得架。」

生日食老麥?

就算我有員工優惠都唔係咁用架。

「放心,我安排好晒架喇。」

嗯,聰明既大家應該估到。

我梗係冇咁勁可以搵到間靚餐廳。

同樣係港青𠝹女王推介比我,話果度既氣氛唔錯,浪漫得黎又唔算好貴。

「我帶路吖。」我本來想扮唔覺得拖起秋兒姐姐隻手拉住佢行,但佢咁啱放左隻手入佢個袋仔度,所以又失敗左。

算,總會有機會既。

於是我帶住秋兒姐姐響尖沙咀街道周圍穿插……

……

……

……

其實我係搵緊路……

我少黎吖嘛!以前拍拖或者同朋友出街都唔會點黎呢度既。

「熙熙,你真係識行?」可能係因為見到我不停回到原地打轉,所以秋兒姐姐忍唔住出聲問。

佢既語氣似係暗示緊自己可以幫到手。

「唔駛唔駛,好快到架咋。」話明今日所有野包響我身上架嘛。

「咁……好喇。」秋兒姐姐笑一笑。

搞左一大輪,我終於搵到間餐廳,好彩我醒早左出發,所以去到餐廳既時候啱啱好。

侍應知道我book左位之後,就帶領我地入去。

間餐廳係一間食扒既西餐廳,入面燈光昏暗,歐陸式設計既牆上面掛住好多唔同既畫,每一張枱有一枝蠟燭,有一種浪漫既感覺……

……

……

……

我諗賈加華係咁覺得。

其實我自己只係覺得好似去左一個神秘既宗教基地咁……

「嘩,呢度既氣氛好好啊,熙熙你又知道呢個地方既?」啊,秋兒姐姐係同我持唔同既意見……

「係啊!」見到秋兒姐姐讚我揀呢個地方,我即刻神氣起黎。

秋兒姐姐突然瞇埋雙眼望實我,道:「講!你係咪同鄭穎琳黎過!」

啊,我比秋兒姐姐既反應嚇左一跳。

我即刻耍手擰頭:「唔係啊唔係啊!我今日都係第一次黎架咋!我係特登為左同妳慶祝生日先問以前有個好熟呢啲野既隊友架咋!」

秋兒姐姐瞇埋既雙眼突然放鬆,噗哧一笑道:「玩下咋,睇你緊張到。其實就算你有同其他人黎過我都唔介意架。」

原來秋兒姐姐會咁玩架?真係嚇親。

雖然事後諗返就覺得佢呢下整估我好可愛。

「冇,冇!妳係第一個!」我即刻急急忙忙咁回答。

秋兒姐姐又笑了,道:「我都冇話唔信你。」

「真架。」

「知喇。」頓了一頓,秋兒姐姐細細聲講:「生日可以同你一齊咁食飯,我就已經好開心架喇。」

嗚嘩!

我聽完之後心中一甜……睇黎我今晚個計劃應該會成功!

咩計劃?

陣間你地就知!

我打開餐牌。

……

……

……

幾舊水一塊扒,點解賈加華話唔算好貴?

「嘩,咁貴既熙熙?」睇黎嚇一跳既唔止我一個,仲有秋兒姐姐。

「唔貴,唔貴!」唔通而家我先黎話貴走佬咩!

賈加華同我既價值觀真係有啲唔同……

「點會唔貴呢?不如……」秋兒姐姐提議道:「今餐我比錢喇。」

「點得呢?今日係妳生日!」秋兒姐姐既生日點可以由佢出錢呢!?

就算荷包君幾肉痛都唔得!

「咁……一係AA制?」似乎錫住荷包君既唔止我,仲有秋兒姐姐……

不得不說,呢個提議幾吸引……

……

……

……

不過梗係唔得喇!

「唔得,妳生日黎架嘛!」雖然辛苦了荷包君,但冇計:「點可以要妳出錢呢!況且我而家有返工架嘛!」

「咁……」秋兒姐姐甜甜一笑,道:「多謝你喇!」

好……食完飯就要進行大計喇!

(待續)
推推
有文
必須推
睇黎鄭穎琳係秋兒心中既一條刺
間餐廳係柯士甸道?
葉開巴 情人節快樂!
秋兒:「熙熙同鄭詠琳試過嘅我都要同佢做一次
唔記得咗秋兒知唔知熙哥周圍屌女添
暫時未知,
早晨,有文要推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞