我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
四百七十九

阿必成個衝左落樓梯,但正響佢要消失響我眼前之際,佢好快咁望上黎向我講左句:「余正熙,我對你好失望。」

然後頭也不回咁衝落樓,睇個勢應該係要追返八婆儀。

啱啱一分鐘之前仲係激烈爭吵既地點,突然變成一片寂靜。

咁樣……

我同阿必叫做嗌左交?

我從來冇諗過阿必會用咁嬲既語氣同態度同我講野。

我仲係比啱啱既事情搞到不知所措,呆呆咁企左一陣,先醒覺要返課室。

我行返入課室既時候,有好多對眼睛望住我,就好似成班冚家剷食住花生等睇戲咁。

冇人上前慰問我。

好正常。

原來我除左阿必、淇淇,仲有點頭之交既八婆儀、忍者欣之外,係完全冇朋友既。而除左阿必之外,八婆儀同忍者欣都冇出現過。

而阿必就去到打鐘落樓下去集會既時候,先直接響有蓋操場出現,而且唔再望過黎我呢面。

一次都冇望過。

直至學期結束,都係一次都冇再望過。

至於淇淇,唔知點解連學都冇返到。

我既心情好矛盾,我其實仲係好關心佢(以朋友),想知佢發生咩事,但係又覺得呢個時候打電話比佢唔係咁好。

後尾無意中聽到小道消息,先知淇淇臨放暑假前好似大病左一場,所以直至暑假為止之前都冇再返過學校,就咁完結左中四既學年。

我唔知係咪因為我同佢分手既關係所以先會令到佢大病一場,定係佢真係用病黎做藉口唔返學,但可以肯定既一樣野係我帶比佢既傷害似乎遠超我自己想像。

如果一早知道會咁嚴重地傷害到佢,我仲會唔會因為自己心入面既感覺而同佢分手呢?

暑假一日一日咁過去,我同阿必佢地完全斷絕左聯絡,暑假既每一日我都完全冇乜點出過街,就算係出街都只係落屋邨球場睇下文叔佢地踢波。

「喂𡃁仔。」文叔有一日問我:「幾時復出啊?」

我聳聳肩,道:「唔知啊,快架喇我諗。」

「必仔呢?」文叔又問:「暑假放左咁耐都冇見過佢既?」

諗起冇左阿必呢個朋友,我心入面又一陣難過,但口上卻說道:「唔知啊,可能港青或者球會有波踢所以咪唔黎囉。」

話雖如此,其實我只係鳩UP,事實上我覺得佢唔黎踢波應該同我絕左交有關,畢竟我仲有間中同其他港青同球會隊友甚至陳sir聯絡,但都冇人提過港青有比賽呢件事。

「佢冇話比你知咩?」文叔問。

「最近冇乜搵佢。」我淡淡地回答。

「你地嗌左交?」文叔問。

其實點止嗌交咁簡單。

「冇啊。」我當然係例牌否認。

「一世人兩兄弟,有咩咪兜口兜面拆掂佢,再一齊啤啤佢,兩杯屎水落肚就冇撚野架喇。」文叔拍拍我膊頭。

「都話冇野咯。」

文叔睇住我大,熟知我既脾性,所以只係拍下我膊頭,道:「期待再同你地兩個一齊踢波架。」

其實你估我又想而家咁咩?

雖然我把口好賤成日唔認阿必係我朋友,但其實我心入面一路以黎都當阿必係好兄弟,如果唔係當時我先唔會應承同佢拍住上,要一齊踢職業足球一齊踢香港隊。

我從來冇諗過我同阿必會絕交。

更加冇諗過會係因為淇淇而絕交。

阿必講既野係咪真既呢?我以為佢鍾意既係八婆儀?

但就算佢對淇淇既感情係真都好,我都係諗都冇諗過佢會企響我對立面。

雖然文叔想再同我地兩個一齊踢波,但事實上呢一日會唔會來臨呢?

日子係要繼續過。

幸運既係自從果次同秋兒姐姐表白之後,我同佢既關係雖然冇突破性既發展,但總算慢慢回復返佢遇見Jonathan之前咁。

即係姐弟得黎又有啲啲曖昧咁。

雖然秋兒姐姐成個暑假都忙住要返工,但佢放假既時候,我地又會一齊買餸煮飯仔。

豬肉佬見到我地隔左咁耐再一次一齊買餸,意有所指咁笑道:「好耐冇見過你地一齊黎買豬肉囉,等我加料比你地喇。」

我地尷尬一笑。

我都響秋兒姐姐既鼓勵下,開始自發性咁做下暑期功課同溫下書,為下年既會考做準備。

不過我個人其實都懶懶地,以前有淇淇逼我一齊溫書,而家我溫書既時候會偷下懶,所以進度都唔算好好。

有時闌人靜時我會諗,我同淇淇分手再同秋兒姐姐表白,而家得到既野多定失去既野多?

我對淇淇的確心存歉疚,而且心入面一啲都唔好受。

但諗起黎,除左我為自己帶比淇淇既巨大傷害之外,我諗我冇後悔到呢一個決定。

縱然我同秋兒姐姐既關係依然係姐弟都好。

(待續)
有文推推
3年後有無得睇阿必既故事
樓主到時記住叫我個孫燒畀我 唔該
淇淇有左?
唔會掛
玩咁大
Push
唔撚係玩咁大呀,咁葉開熙咪即係中出即飛
想問圓圈啲字自動腦補左係咪正常架!?
btw個故好撚正 ching加油
印象中好似無中出過,不過次次打真軍就真既
外射都有一定風險
見到阿必坦白, 我即刻彈佐句貴圈真亂出黎
有左都唔奇,連學都唔返。
Push
如果到時原來阿必同阿威都有見過面(唔計婚禮)就好笑
有時闌人靜時我會諗,我同淇淇分手再同秋兒姐姐表白,而家得到既野多定失去既野多?

漏咗個夜字
thx
但呢度改唔到,唯有pnn改
綠茶巴
非常亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞