我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
係既
推山區巴
你地鍾意就好
四百九十八

同學們陸續咁被叫出去拎成績表,拎完之後各自有唔同既反應。

不過我姓余(Y字),學號好後,真係有排先會叫到我個名。

有啲應該係考到好成績好開心,有啲就好似歐永洋咁難掩失望之情痛哭,有啲就好似冇乜所謂咁,其中一個就係……

「林必才!」Miss Chan叫到阿必了。

「係!」阿必無視課室入面悲喜雜交既氣氛,大大聲咁回答,然後大模斯樣咁大搖大擺行去Miss Chan面前拎成績表。

「林必才,你……」

Miss Chan都未講完,阿必伸一伸條脷,大大聲聲兼嬉皮笑臉地道:「哈哈,竟然唔駛食蛋,咁都有兩分!」

然後再輕輕鬆鬆鄧○峰咁行返埋位坐低。

好多同學好似好羨慕佢睇得咁開,不過我就知道點解佢一啲都唔在意自己既會考成績。

因為佢都鋪好晒路一考完個會考就做職業球員了。

……

本來我都係響日本,向住同一目標進發。

或者我先至係全班最羨慕佢既一個。

唉,算鳩數,都過左去咁耐,而且我都已經應承左秋兒姐姐唔再諗踢職業足球了,仲諗咁多做咩?

「譚梓淇。」一個令我心頭仍然會震既名字。

Miss Chan終於叫到淇淇既名了。

我忍唔住擰轉頭望過去,見到淇淇同其他人一樣都係非常緊張咁企起身,同樣都係戰戰兢兢咁行過去Miss Chan身前攞成績表。

不過得我望佢啫,佢同樣都係望都冇望過我呢邊。

「譚梓淇,考得唔錯。」Miss Chan遞成績表比淇淇既時候道。

淇淇好緊張咁接過成績表一望,隨即一副如釋重副既表情,向Miss Chan道謝:「Miss Chan,多謝妳。」

Miss Chan向淇淇微笑點點頭,然後淇淇就轉身返去自己座位度,神態輕鬆左唔少。

呃...

理所當然地,佢同樣都係正眼、側眼都冇望過我一眼。

唉,我地既關係仲會唔會有改善既一日?

Miss Chan繼續叫同學出去拎成績表,我就繼續等。

但其實都唔駛等好耐,Miss Chan已經叫到我個名。

「余正熙。」Miss Chan終於叫到我個名。

嘩屌,有小小……真係小小緊張添。

我企起身,慢慢行過去Miss Chan度。

好彩既係我學號係接近最尾既一個,我起身果陣周圍既同學已經收到晒成績表,佢地浸沉左響自己既心情入面,都唔得閒理我。

但我唔知既係,課室入面至少有一兩對眼睛,係留意緊我既一舉一動。

我行到去Miss Chan面前,Miss Chan遞張成績表比我果陣微微點頭,道:「繼續努力。」

……

……

……

咩意思?

即係我考得好差,叫我下次retake會考時要努力?

我即開拎起張成績表望下。

最好果六科:CCCCDD…

即係……

16分?

咪即係考得仲好過當年既秋兒姐姐(當然必須強調當年秋兒姐姐只係失手)?

咁Miss Chan做咩叫我繼續努力?

我冇擰轉身走人,反而抬起頭望住Miss Chan。

Miss Chan好似發現唔到我心入面諗緊咩,但見我冇即刻走,佢又補多句:「預科難好多架,繼續努力啊。」

……

……

……

妳係講呢樣咋?

真係比妳嚇鳩死!

「知道。」

我鬆左一口氣擰轉身,呢個時候先發現到淇淇雙眼其實一路望住我,但一見到我回頭望返佢既時候佢又即刻神速地擰返轉頭。

我望向阿必,佢都一樣。

……

其實,我地之間既關係係點架……?

我坐返埋位之後,向老豆用眼神加表情報喜。

不愧係老豆,佢一見到我表情已經估到我考成點,佢向我滿意咁點點頭微笑。

過多陣,Miss Chan已經派晒所有成績表,然後再向我地全班講:「成績表就已經派晒,但係呢一次無論你地係考得好定唔好,都唔代表你地既人生……(下刪一萬字)」

其實全班已經冇人聽緊Miss Chan講野,得佢一個好似自己自言自語發up瘋咁。

最後終聽完佢講廢話,佢先至講話夠十四分既同學,可以去登記升中六既手續先,不過未必即時知道結果,尤其是啱啱好夠分既同學,可能要出住去一邊搵學校一邊等電話,睇下學校夠唔夠位。

就係咁,我就同老豆去搞埋啲手續。

(待續)
咪即係考得仲好過當年既秋兒姐姐

呢下主角光環有啲過份
想問葉開熙前世係普京定金正恩
文武雙全 再世奇才

余若希
推推
咁16分又唔係好難嘅
淇淇仲未放低垃圾熙
Push
Kitty幾時會再出現
推推
Push
推推
原來已經八百尾,又係推多啲嘅時候
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞