我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
輕輕一推
Push
Push
傲嬌必忍唔住了
傲嬌
綠茶巴
火花巴
非基故
推山區巴
四百八十七

可惜……

世事豈能盡如人意?

面對失去左我既黃社,阿必決定重整旗鼓,重新用返上半場既戰術,然後情況又倒返過去綠社果面。

我傷出既時候比賽只係剩返幾分鐘,而家冇左我之餘,綠社響阿必重回中場既帶領下又重新佔據上風搶返唔少攻勢,黃社最後只能夠陷入捱打既狀態。

咇~咇~咇!

球證終於都吹雞完場。

總算因為剩低既時間唔多,加上綠社雖然重新掌握比賽形勢,但響佢地維持和局都可以拎到冠軍之下,佢地都冇狂攻,黃社都叫做冇再失波。

只係想完成反勝呢個目標,係冇可能了。

「綠社!綠社!綠社!」

「林必才!林必才!林必才!」

綠社支持者仲有佢地既球員歡天喜地咁慶祝,有啲學生衝埋落球場攬實啲球員。

同黃社呢邊實在太大對比。

「黃社!你地好勁架喇!」

「余正熙!多謝你帶傷都出場啊!」

雖然黃社呢面既觀眾都有為我地打氣,但相比之下我地呢面既聲音完全被綠社果面掩蓋下去。

響綠社支持者震耳欲聾既歡呼聲底下,John仔大字型咁攤左響球場上面,其他隊友都頹坐響球場唔同既角落,有啲幹事就周圍安慰一班失落既球員。

淇淇都落左黎幫啲幹事手,但係就一眼都冇望過我呢面。

唉。

至於我呢?

我就仲坐左響後備席上面休息。

左腳唔爭氣啊。

疾風呢個時候走過黎同我道歉:「對唔住,我啱啱仲咁口響……」

「痴線,講呢啲。」

就算幾咁不甘,路都總係要繼續走落去。

散場既時候,我有一絲期待過阿必會唔會走過黎同我寒喧幾句問候下我隻腳點,但事實上佢同淇淇一樣,都係當我透明既。

……

啱啱佢肯扶我起身,似乎已經當係關心左我……

我響更衣室度同John仔講sorry,當時佢面上仲係一片失落:「對唔住,仲諗住你今年中七最後一年踢社際可以帶到個冠軍比你,點知都係……唉,隻腳唔爭氣啊。」

今次到John仔講:「痴線,講呢啲。」然後佢又拍下我膊頭:「你做得已經夠晒多……你隻左腳而家點啊?」

「唔知啊。」我聳聳肩。

至少仲行到。

「下年交比你喇,隊長。」John仔語重心長地道。

其他隊友都聽到,紛紛望過黎我地呢面。

「哈,我連夠唔夠分升中六都唔知喎,隊長?」我有啲哭笑不得。

講真架,我讀書又唔係勁。

「咁我預祝你成功喇。」

祝就會成功咩屌你。

不過而家我地成班士氣咁低落,我都無謂再淋冷水嘞。

下年既事,下年先算喇。

*

社際足球比賽之後,日子都係繼續要過,但實際上冇乜特別事發生。

我依然係孤零零一個,自從上次社際比賽之後,阿必同我再冇交流。

我天真地以為,我受傷倒地佢伸手拉返我起身再扮到不經意咁問候我,係一個示意我地回復友好既訊號。

但破碎左既友誼,要修服又談何容易?

而淇淇開學之後,更加係每一日都刻意避開我,我地係連一句說話都冇傾過既。

我同八婆儀、忍者欣既友情,係建基於淇淇之上既,稱唔上係好好既朋友,所以發生左我同淇淇分手呢件事之後,好順理成章地,佢地係企響淇淇果一面,而連帶埋我同佢兩個既友情都消失得無影無蹤。

不過忍者欣好似冇咁絕情,偶爾會響公事上吹兩句既,但私底下一樣係零交流,不過見到面佢都會尷尬打招呼。

就係咁,我就好似變返小學時咁孤獨一人,連會考之前最後一次學校旅行都係一條友戇鳩鳩咁望住個海望左成日(係,屌佢老味又係去海灘,可唔可以比啲新意?),悶撚到我抽筋。

係好寂寞,但呢一切全部係我咎由自取,怪得邊個?

我而家既感受,又點及淇淇所受傷害既十分一?

我係罪有應得。

當然我又唔可以話冇晒朋友既,因為除左學校入面,我仲靠踢波識左一班好隊友,間中會出黎食下飯,尤其是球會果班,但理所當然地有我在場,阿必總會避席。

而鄭穎琳響聖誕假時都有返香港,我地又約過一次出黎食飯,條死港女換左男朋友了,今次變左條鬼仔,成功促進港英交流。

「咁鬼仔扑野勁唔勁啊?」我又口不擇言咁問。

鄭穎琳紅住面咁答:「冇你咁勁囉。」

哈哈,連鬼佬碌野都要臣服響我腳下!

如果佢下次比條黑鬼媾左,等我問下佢黑鬼碌鳩勁定我勁先!

(待續)
Push
小學熙雖然成熟左,但仲係幻想同淇淇可以番去以前做朋友
冇朋友專心食女未
推推
推推
一開始應承佢拍拖
跟住「報恩」係最白痴
何必呢
不過當然一時衝動嘅決定冇得返轉頭
唔同穎琳整個友誼波先?
咁講真,以一個中學雞嚟講,會咁諗嘢好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞