我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
Push
咁生
綠茶巴
著返先
阿熙收心養性了
痴線
有人教路
怕醜
四百九十五

係咪好老土呢?

其實呢個都係我第一個反應...

但呢招係港青𠝹女王賈加華諗出黎比我用,佢話我冇錢又冇時間就試下咁樣表白喇。咁表白雖然有啲老土,但啲女仔會好鍾意,然後就會順勢應承埋做我女朋友。

當然個前提係個女仔都鍾意我喇。

呢方面自從聽左遙遙既報告同果晚同秋兒姐姐互相表白之後,我都幾有信心。我同淇淇都分左手咁耐,個心結都應該解開晒,再加上今日個氣氛好似一路都唔錯咁,我相信成功既機會應該都幾大。

遺憾既係除左響太空館天象廳之外,我都冇機會拖起秋兒姐姐隻手。

不過如果佢應承做我女朋友既話,我就大把機會拖喇,唔急既唔急既...

話時話,我諗野諗左咁耐,秋兒姐姐都未有答覆既?

秋兒姐姐...?

我望住秋兒姐姐,見佢面上露出一個複雜既神情,然後終於緩緩地開口:「熙熙,多謝你...」

聽到秋兒姐姐出聲,我可以話係鬆左一口氣又有少少緊張...

究竟佢既答覆係?

「不過我覺得仲未係時候...」

...

...

...

「妳已經唔鍾意我?」我問,手心入面出晒汗。

呢一年以黎比我既感覺,明明唔係咁架喎。

...

...

...

好彩秋兒姐姐搖搖頭,道:「唔係...我都鍾意你。」

呼,都叫做暫時鬆一口氣。

「但點解...?」我想知原因。

秋兒姐姐搖搖頭:「我諗...我仲未準備好。」

因為個心結?

我想問,但又問唔出口。

於是我只好答道:「我會等到妳準備好為止。」頓了一頓,再道:「而且我會努力成為一個配得起妳既男人。」

秋兒姐姐甜笑地點一點頭:「我等你。」

「放心,我呢段期間一定唔會鍾意第二個既。」我斬釘截鐵地道。

「我信你。」秋兒姐姐甜笑道。

「我唔會再令妳失望。」我諗起我把口話鍾意秋兒姐姐,但之前竟然同過咁多唔同既女上床,其中鄭穎琳單野仲要比秋兒姐姐知道埋。

而家我唔會話自己已經冇晒罪惡感、內疚感等等,但相比之下,我更加希望自己係可以好好補償秋兒姐姐,而唔係活響過去既陰影之中,唔敢去同秋兒姐姐發展。

我同秋兒姐姐已經因為咁而錯過左好多野。

「傻熙熙,我都話我信你咯。」秋兒姐姐既甜笑中又變得帶點溫柔。

其實佢放低左以前既事未呢?

定係永遠都係心目中有條刺,只係佢唔比我知呢?

不過點都好,佢都一定處理得比我成熟吧。

「咁妳呢?」我問:「妳會唔會鍾意第二個?」

「唔知呢?」秋兒姐姐伸一伸脷:「咁就要睇下你既表現喇!」

「我會令妳唔會離開我既!」我挺起胸膛。

「嗯。」秋兒姐姐甜笑。

「咁……返上去囉?」我問:「我買左個蛋糕放左響屋企雪櫃。」

「好啊,多謝你啊熙熙。」秋兒姐姐望住手中既禮物,甜笑道:「今個生日我真係過得好開心,同埋……你個表白好有心思。」

「係咩…」其實係賈加華教……

今次我表白又再衰左,咁當然少少唔開心一定有,但我自己都驚訝自己其實冇乜失望,或者係因為我同秋兒姐姐之間已經經歷左咁多,又或者因為上年慘痛既經歷,我覺得就算維持而家既關係都已經好好,更何況秋兒姐姐又唔係話唔鍾意我,都唔爭在再等多陣喇。

至於賈加華?

佢有問我點,我屌鳩佢比山埃我話唔撚work,佢好似比我屌到有小小嬲,之後我先同佢講話講笑,然後講返件事比佢聽。

當然中間skip左好多野,不過總括黎講佢都同意呢一刻唔好咁急,要比啲時間秋兒姐姐。

*
之後既日子,我除左同秋兒姐姐一齊出去同埋返工之外,都試過同隊友出去hea,仲有間中同班騎呢大叔踢波,希望幫到隻腳復元。

響放榜日之前有謝師宴,不過我冇乜錢買老西(同唔想好似當年Christmas Ball咁問人借)同比入場費,再加上我真係冇朋友一個人去戇鳩鳩咁唔知做乜好,所以我最後都係冇報到名。

反正淇淇佢地幾個都唔想見到我架喇。

唉。

……

然後……

好快地……

就到左會考放榜既一日。

(待續)
有文
真medium都覺得少少’鞋’
Yeah~~ 有文
我食開good job
Blow job會唔會過癮啲
睇邊個啦
Push
推推
我回來了,一口氣追番幾個月的情節 🤗
Hi Hi
推山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞