我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
加油!
咁似明日戰記啲對白
咁我追番
寫死淇淇斬死你呀葉開巴
推山區巴
要等多陣
四百七十八

懷住複雜既心情,黎到第二日。

我比平時早左啲起身,心下有啲緊張唔知淇淇仲會唔會突然殺上黎我屋企同我一齊返學。

不過好彩冇發生到。

但係醜婦終需見家翁,我最後都係決定早小小返學,睇下咩情況。

如果可以既話儘量同佢道多次歉。

我其實都有啲忐忑不安,又有啲唔知點面對淇淇,好想同佢道歉,同佢回復返好朋友既關係,但又唔知應該點做先好,又唔想比個感覺佢好似我地仲有機會復合咁……

而且...我先係成件事既罪魁禍首。

所以當我返到課室既時候,見到淇淇仲未返,我竟然有鬆一口氣既感覺。

唔駛咁快見到佢住太好喇。

我知自己只係逃避緊,但我真係冇乜處理前女友關係呢方面既經驗,上兩個女朋友一分手就去晒英國,都唔駛點應付。

啊,估唔到我都有呢一日。

原來真正想認認真真咁處理一段感情都幾難搞。

就響我心入面盤算緊一陣間點樣面對淇淇既時候,有把聲突然響門口大嗌:「余正熙你同我死出黎!」

呢把聲又響又大,成個課室入面既同學都比呢把聲嚇左一大跳,齊齊望向課室門口。

而我更加係非常驚訝咁望住門口呢把聲既主人。

因為……

呢把聲既主人係林必才,佢一臉怒容咁望撚住我。

乜撚啊?

我唔記得我有得罪過佢。

我起身慢慢行過去門口,表情應該係好迷惑:「咩事啊?」

點知阿必好似痴鳩左線咁扯住我衫領扯我出課室門口,怒道:「出黎啊屌你!」

我就咁比佢扯左出走廊。

屌吖。

我心入面都怒火上升,推開阿必:「你痴左乜撚野線啊!」

阿必好嬲咁回答:「係我問你痴撚左乜野線先啱啊!」

「乜撚啊!」

「你同我過黎先!」阿必見到周圍既同學開始聚集,於是帶頭行左開去。

唔似佢喎,佢不嬲都唔care其他人點睇佢。

我同佢行左上樓梯差唔多最上層,亦即係當年我同Kitty姐姐響佢last day果陣幽會既地方。

呢個位冇乜人會突然上黎,估唔到阿必都知道呢個地方。

「有乜撚野一定要黎到呢度講啊?」我跟住行到上黎,左膝已經有啲攰。

「你做乜撚野要同淇淇分手!?」阿必怒問。

下?

呢個問題完全係我意料之外。

第一,我冇諗過佢咁快知我同淇淇分手呢件事。

第二,就算我同淇淇分手,又關佢乜撚野事啊?

「你點知架?」我問。

「你就梗係想冇人知喇。」阿必對住我冷笑道:「你冇諗過點解我地幾個尋晚係咁打比你架咩?」

我又真係冇check來電紀錄。

我心念一動:「係淇淇話你知既?」

阿必聽到我咁答仲嬲:「係又點唔係又點?你知唔知尋晚我地幾個陪左佢幾耐,你又知唔知佢喊得幾傷心?佢仲想上去你屋企搵你啊!」

「……」

「唔知吖嘛?下嘛?」阿必得勢不饒人:「梗係喇,我地打左成晚比你,又係咁send messages比你,但你都選擇逃避,你梗係唔知淇淇係幾咁傷心喇?」

「我有野做……」

「做咩啊?下?」阿必冷冷地望住我:「忙到要完全唔理淇淇?」

我諗起尋晚我先至得知到個真相,於是怒道:「關唔關你事啊?你又知我忙緊咩?」

「咩唔關我事啊?」阿必又怒罵:「總之係淇淇既事就關我事!」

阿必既態度令我更加火滾,竟然口出狂言起黎:「佢係我女朋友,呢啲係我同佢兩個人之間既事,關你個白卡仔乜撚野事啊!」

諗返起黎,枉我自稱受傷事件之後我個人成熟左小小,但發起老脾時其實都係一鳩樣。

「乜撚野白卡仔啊!?」識左阿必咁耐,我都未撚見過佢咁撚大火。

我唔明。

我以為佢會聽我慢慢解釋,然後再企響我一面。

就好似以前一直以黎佢都係我既好兄弟咁。

「你啊!你咪白卡仔囉!」我毫不退讓:「你係淇淇既邊個啊!?到唔到你出聲啊!?」

「我鍾意淇淇咁得未啊!」阿必呢一句突如其來既說話令我停低晒手上口上既動作,佢續道:「我係鍾意佢,所以唔想佢好似尋日咁喊得咁傷心咁絕望,得唔得啊!?」

「……」

「……」樓梯底好似有啲聲?

我同阿必一齊擰轉頭望落去。

八婆儀企左響樓梯底咬住唇咁望住阿必,突然一聲不響咁轉身離開。

「阿儀!」阿必唔理我向樓下既八婆儀追左上去。

(待續)
傻鳩阿必
嘩,咁突發
我明白點解呀必冇出席婚禮
突發到
突發到
咁撚突然
葉開巴開始暴走
癲…… 少少想棄故
推推推推
推推山區
推威仔啦唔好推我
因為幼稚而冇左個好兄弟
可以專心讀書唔使踢波了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞