我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
Push
綠茶巴
山區巴
係,而且仲要覺得自己好偉大
有文
熙熙修心養性了
想啫,其實佢自己都知好渺茫
四百八十八

腳傷方面,果次社際比賽之後我去覆診,發覺左腳條韌帶發炎,醫生一望就估到我做過劇烈運動過黎,鬧鳩到我狗血淋頭。

咁我冇撚計,響醫生既角度黎睇我係抵比佢鬧既。

不過總算唔嚴重,醫生開左啲消炎藥比我食,再做下物理治療is o9k。

*

中五呢一年作為會考之前最後一年既中學生涯,對於我黎講真係完全唔好受,冇晒朋友(唔計hi bye friends),成日一個人響學校孤零零咁好寂寞。

係好過小學少少既,畢竟我都係呢間學校既風頭躉,但冇知心朋友就真係冇知心朋友。

而家考DSE既同學可能唔知,會考真係會淘汰好多人既。以我地學校為例,中五升中六會淘汰左大約七成既學生(五班變兩班,而且每班既人數係只得以前既六、七成),只有三成既學生可以原校升讀。

換句話說,其實如果本身唔係朋友,呢七成既同學可能唔會再見到面。

而我響呢一個咁有意思既學年同其他人可以話冇乜交流,就算有都係好表面,諗返起都覺得好似有啲遺憾。

不過呢一年雖然響學校係孤單、係寂寞,但係對唔住淇淇我都要講句真心話,比起中四既時候,我係開心左好多。

因為……

我同秋兒姐姐總算回復返以前既親密姐弟關係,就連Jonathan成個人都消失得無影無踪唔再響我面前督眼督鼻。

嗯…

其實用回復呢個字眼好似都唔太正確……

因為總覺得……

經過一連串事件之後,仲有果一晚我向秋兒姐姐表達心意同促膝長談傾心事之後,我覺得我同秋兒姐姐既關係真係親密左。

雖然而家佢要返大學,但係一有時間我地就會互send短訊,個頻密程度要比起我受重傷之餘有過之而無不及,內容仲要有啲嗯…曖昧?

好似我地兩個而家互相會send下“好掛住你”、“你做緊乜野”之類果啲,以前Kitty姐姐、鄭穎琳send類似既野比我既時候我會覺得煩,而淇淇send比我就覺得有一陣無形既壓力,但而家同秋兒姐姐玩呢啲短訊我淨係覺得個心甜甜地……

果然,做同一件事但唔同對象,心情都會好唔同。

雖然秋兒姐姐冇住宿舍,但係佢就有繼續做B's Cafe份part time,而且又搵左幾份私人補習,所以生活都係幾忙碌下。

但其實我可以好似而家咁同有咁多互動已經好滿足架喇。

諗起中四既時候秋兒姐姐日日都避開我,而家我間中可以見到佢又同佢send短訊我已經覺得好感恩。

更何況秋兒姐姐係個好貼心既家姐,佢會儘量安排唔好返cafe夜更或者唔好補習補到咁夜,就係為左佢可以煮埋晚飯比我食等我可以專心溫書。

有時星期六、日,秋兒姐姐唔駛返工補習,而我又溫書溫到悶悶地,我地就會好似以前咁一齊去街市買餸。

對於我黎講,縱使平時學校生活係幾咁寂寞,幾咁唔開心,但係我每一次同秋兒姐姐相處既時候我就會覺得無比幸福,所有不快都可以暫時拋諸腦後。

有時我地並肩而行,手背不經意掂到對方手背既時候,我地會相視而甜笑。

甚至我會有想拖實佢隻手既衝動。

當然我唔夠膽,畢竟秋兒姐姐都未話ready。我諗起阿鋒社長當年既慘況,深明欲速則不達既道理。

總之就算係維持而家既關係,我都好享受二人世界既時光。

或者係試過失去,我先更加識得珍惜二人相處既時光。

有一晚食飯時我向秋兒姐姐道謝佢升左大學之後仲咁照顧我。

「之前你都係咁照顧我。」秋兒姐姐應該係講緊佢準備會考、高考時,同我受重傷之前,果陣我唔係比賽練波而秋兒姐姐又響屋企冇出去我都會煮埋飯比佢食:「而家到你準備會考,到我照顧返你喇。」

「但係妳真係要高考果年我唔止冇照顧妳,仲令妳咁傷心……」我上年響秋兒姐姐備戰最關鍵既時候冇幫到佢任何手不突止,仲要無端端咁hurt佢,影響佢備戰既心情,好彩佢而家考到入港大,如果佢萬一因為咁而失手,我真死一百次都彌補唔返我既過錯啊……

就算係Jonathan跣我,我都要夠蠢夠衝動先會跌入佢陷阱。

聽完我咁講之後,秋兒姐姐定睛咁望住我:「唔係,其實上年我地搞到咁,我都有好大責任。」

(待續)
推推
淇淇真係好慘
推山區巴
唔好推我
推威仔
熙仔幾時食埋秋兒
已成condam
其實山區巴係咪暗爽有人推
不了
支持下
個幾星期由第一篇睇到live
初初都好開心, 睇到主角中四冇秋兒, 中五冇琪琪 真係心都噏埋
希望跟住落黎開心啲喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞