我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
推推
係,就黎又爆,多謝大家支持
綠茶巴
推山區巴
唔知呢
16分,認真,唔係難
秋兒係失手,佢本身實力起碼20分起跳
但唔好屌我亂黎
我中學會考果陣係有身邊勁既文科同學真係好似秋兒咁失手
文科有時啲答案好主觀
歷史咁(尤其是亞洲史,近代中國史),你答完但考官唔buy你立場,你就仆街喇
我鍾意睇你哋討論或者預測劇情架,但基本上唔會回應,驚一唔小心劇透
四百九十九

其實我自己都冇諗過,可以咁順順利利就響原校升返中六。

可能因為我有十六分,響文科黎講都算ok,雖然就一定唔係高架喇,但都叫穩陣升到原校,所以我都好快就收到可以原校升到中六既結果。

老豆都好開心,而我都打電話將呢個消息話左比秋兒姐姐聽,佢都非常之替我高興。

老豆之後趕住要返工,既然佢唔駛同我撲學校,咁佢同Miss Chan傾左幾句就走人先。

而我當下其實唔知我幾個前朋友考成點,淨係知道我走既時候八婆儀喊得好勁,要淇淇佢地安慰佢,而阿必更加係最落力咁又拍佢膊頭又同佢係咁傾計安慰佢。

唔知係咪失手呢?

但我都唔會有面行埋去問...

果一日我返到屋企之後,我地又一齊去左街市買餸,仲買左好多海鮮,由秋兒姐姐親自下廚,煮左餐海鮮大餐黎同我慶祝。

雖然我地而家多左一齊出街,間中都會食飯,但係我都係覺得響屋企自己親自下廚係最好。

就好似呢餐海鮮餐,如果響出面食,價錢至少係而家買餸錢既十倍。

而且難得秋兒姐姐親自下廚,佢煮野真係好食過我唔知幾多,甚至仲好味過出面既餐廳添。

「熙熙你好叻啊,有成十六分夠分直接升中六。」秋兒姐姐微笑咁夾餸比我:「我諗起我果陣幾狼狽。」

「妳果陣唔小心失手啫,妳睇妳高考成績幾好?」我搖頭道:「而且妳都幫左我好多,返完學上完堂,返完Part time仲有補完習都仲返黎同我溫書。我而家考到好成績,妳既功勞先係最大啊。」

「都要靠你自己努力先得既。」

「係妳教得好啫。」我真誠地道。

如果冇秋兒姐姐教,我既會考成績都唔知會變成點。

「咁...如果我打算大學畢業果陣做老師,你覺得點?」秋兒姐姐問。

「咁快諗?」

「我升year 2架喇,好快就要投身社會。」秋兒姐姐答道。

噢...真係光陰似箭...

原來唔經唔覺秋兒姐姐仲有兩年就連大學都畢埋業。

唔...秋兒姐姐想做老師?

...

...

...

又好似幾啱佢喎。

佢又溫柔又細心,教書又清晰,唔會嫌人煩,如果做老師既話一定係一個好老師!

「好喎!我覺得妳一定好適合做老師啫。」我由衷地道。

「嗯,我會努力。」秋兒姐姐笑道。

隔左一陣,秋兒姐姐問:「咁你呢?你有冇諗過第時要做咩?」

啊...

秋兒姐姐妳真係識響我傷口上面灑鹽...

妳明知我最想做既果份工就係妳叫我唔好做果份工...

大個之後我就諗,其實佢應該係冇心既,只係想同我傾下讀書做野既方向。

不過果陣我真係仲細個,我只係答左句:「唔知呢?我而家專心升大學先喇,我要做個配得起妳既男人吖嘛。」

「嗯。」秋兒姐姐點頭微笑。

好快就開學。

我好自然就辭左麥○勞份工。

有啲女同事同女經理好似唔係好捨得,佢地有啲問我攞左電話號碼,以前既我應該唔會理鳩佢地,不過而家就算喇。

有陣時我會收到佢地既短訊,但我就冇乜點覆,久而久之,佢地都冇再搵過我。

係當中有個女仔(唔靚既),唔止send短訊,仲係咁打比我,煩到一個程度我逼住聽左幾次,最後佢響電話度話鍾意我,我梗係拒絕,之後連佢電話短訊都唔再理。

屌,豬扒不了,更何況我有個好好好好好鍾意既女人?

秋兒姐姐升左大學Year 2,但基本上生活習慣都冇咩改變,返學返工補習,返到屋企就睇邊個早返啲就邊個煮飯。不過都係秋兒姐姐煮多,佢話中六雖然唔似會考年咁要衝刺,但都要打好啲基礎,因為高考既內容深過會考好多,所以雖然我今年未駛備戰高考住,但秋兒姐姐都好體貼咁分左好多時間煮飯食。

哈哈,佢似唔似我煮飯婆?

哈哈哈哈哈哈哈哈,我諗緊咩啊?

但我個心好甜喎。

另外,暫時升左year 2都好,我都冇聽到有個男仔成功追到秋兒姐姐,當然追求者就一定有,但我經過Jonathan果一役之後仲夠膽自己亂估而唔信秋兒姐姐咩?

新一學年,我同秋兒姐姐都維持緊帶點曖昧甜蜜既姐弟關係。

(待續)
Push
如果八婆儀知道熙哥考得好過佢會點
lm等加更
推推
依個世界公平咩!依個世界公平咩!
支持加更
坐穩呀咁多位
留名
有文必推
推推!
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞