我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
推山區巴
五百

我地學校既中六得兩班,分別係6A同6B。

6A係文科班(但都有啲商科讀,好似經濟同會計咁),而6B就係理科班。

我好自然就係讀6A班。

而淇淇都係原校升中六,我地好自然就係同班同學。

老老豆豆,我地都分左手年幾,但兩個人之間依然冇交集。

我最初都有決心想向佢道歉,想同佢回復返朋友關係,但當時間一長左,加時佢對我完全採取封閉既態度,所以漸漸地我都冇再浮現呢個念頭。

不過我地依然係有啲公事上面既交集,因為佢係今年黃社既社長,而我就係今年黃社足球隊既隊長,所以公事上點都要傾幾句。

我其實都還ok,但淇淇就好似尷尷尬尬咁,每次一講完正經野就即刻轉身走人或者搵返其他幹事。

而家咁樣,我地真係仲衰過形同陌路,都唔知我地呢一世仲有冇機會改善返到我地既關係呢?

唉。

不過我衰我賤,都係我自己攞黎既。

另外,當初八婆儀放榜果日喊到好撚淒涼,我仲以為佢係會考失左手升唔到中六,點知開學之後我又見到佢同淇淇出雙入對,無穿無爛咁升讀左6B班,仲做埋學校辯論隊隊長,我就知我自己既估計係錯晒。

我地學校每年中六文科收生既最低分數大概係十四、五分左右,但理科班既收生分數係長期維持二十幾分,所以除非你覺得二十三分都係失手,如果唔係只要佢係夠分原校升中六既根本就唔算係啲乜撚野失手。

咁佢果日喊又係咩原因呢...?

...

...

...

因為阿必會考得兩分,所以升唔到中六先喊到豬頭咁?

但係我相信就算阿必會考有成三十分都好,佢都係會唔讀書就去做職業球員既。

所以佢究竟係喊乜鳩呢?

以佢同阿必既關係,佢唔係應該知道阿必既打算而一早預左既咩?

啊,其實阿必、八婆儀同淇淇三個人而家既關係係點既呢?

不過就算我想知都無從得知了。

我同佢地都完全冇晒交集。

講起阿必,自從佢畢左業之後都冇見過佢了。

正如之前所講,佢就算三十分都唔會升中六,何況得果兩分?

不過,我就從其他隊友口中得知,佢畢業之後果個球季,已經被提拔上甲組隊跟操,響我地果個世代黎講佢係第一個。

我都仲有同其他隊友出黎食飯,只係理所當然地阿必當然冇到。

呢段時間入面,除左秋兒姐姐之外,我呢班舊隊友都比左我心靈上面唔少支持。

而再見到阿必既時候,就係響報紙上面既報導見到既。

類似係話佢以年僅十七歲就為流浪後備出場上陣,仲射入左一個好靚既自由球,而且全場助攻助守,話佢將會係香港球壇既一顆超新星。

我睇到好羨慕同妒忌。

我以前響青年級別既賽事踢得再好,都唔會好似響甲組大放異彩咁有咁多人留意,而且我本來仲有機會響日職登場,但而家......

唉。

不過即使我同阿必已經「絕交」都好(其實係阿必單方面同我絕交咋),其實我對阿必一啲憎恨都冇,所以我內心真係有祝福佢既。

唔知我地以後仲會唔會有機會見面呢?

雖然把口唔認,但其實我真係當佢係好兄弟黎架,所以一諗起我地而家搞成咁我就好唔開心。

我地五人組入面,仲有一個人我未提,果個就係忍者欣。

但其實我都冇野好提,因為我都唔知佢去左邊。

我唔係一個八卦既人,加上忍者欣同我一樣摺到冇朋友,存在感極薄弱,所以我都冇從任何人口中得到過佢既消息。

佢考成點?升中六?Repeat中五?IVE?副學士?

唔知。

我諗我同佢之後都唔會再有交集。

*

中六我成為左黃社足球隊既隊長。

老實講我其實一啲都唔想做,又要搞選拔又要同學生會夾場地練波,不過今年黃社足球隊入面得我一個中六,想唔做都唔得,除非想唔踢既啫。

我當然都有帶佢地去同文叔佢地練波。

文叔望住我,一臉感嘆:「你果陣黎果陣仲係細細粒,而家個樣雖然都係細細粒,但身材已經高大左咁多。」

「……個樣果part係多餘既。」我道。

「阿必冇再黎過?」隔左一陣我問道。

我因為受傷同升中六忙左,已經大大減少左響屋邨球場流連既時間。

唔知響果段時間入面,阿必有冇黎踢過波呢?

(待續)
睇完推一下
推推有文
Push
先恭喜下500話,再推一推葉開巴
然後再推山區巴
推!
推到加更
牙爭推開
推推
推啊
推爆佢
唔怕自爆,我同有過同淇淇一樣差唔多既經歷,所以好身同感受。

利申:巴
應該係林嘉緯做原型靈感,但唔係林嘉緯。因為阿必同嘉緯sir有唔同唔同,球風上阿必同嘉緯sir都係比靚波同同進攻核心,但唔同係故事講阿必後期踢波會助攻助守同體能超好,但嘉緯sir主要都係踢10嘅位同阿必box to box唔同,比較少參與防守,同體能比較差。球場外嘉緯sir咁多年識佢既隊友都話佢比較怕羞同內向,唔同阿必咁外向同講on9野做搞笑果個。
仲有估事港隊有盧棍,應該係盧均宜原型,不過唔同係均宜sir青年軍係踢流浪,唔係傑志。
秋兒考會考但讀四年大學好似有啲矛盾
懷疑忍者欣之後會有故事
我都覺
再推...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞