我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
Push
首席護淇手standby
唔好斬勁我
綠茶巴
推山區
剪咗先
四百六十四

「我想同淇淇兩個人行下。」

考完試對卷既日子淨係需要返半日學,放左學之後我地五個人如常咁一齊去食飯,不過今日有啲唔同既係,我食完飯之後同大家提出左個咁既要求。

「哎呀呀,球星唔要我地喇!」阿必扮撚晒野,然後用哭腔道:「有異性冇人性...球星你正衰人黎架!」

雖然阿必個樣真係好戇鳩,但我冇乜心情真係笑唔出,所以只好乾笑左幾下。

「死人必,好心你就唔好做電燈膽喇!」八婆儀伸手想扭阿必既耳仔一下,點知竟然比阿必輕巧地避開左。

講起黎阿必既運動神經咁發達,佢有心避開既其實八婆儀都真係未必扭到佢既耳仔。

「嘻嘻,妳扭我唔到~妳扭我唔到~」白卡佬又露出佢白卡式既笑容。

「吖,一陣你就知死!」八婆儀對阿必講完呢句之後擰向淇淇:「咁你地二人世界開心啲喇。」

淇淇笑住咁點一點頭。

...

我冇出聲,因為我好清楚明白之後發生既唔會係啲咩開心事。

「咁我地去邊啊?」同佢地三個道別左之後,淇淇問我。

「不如上妳屋企?」

「你想...?」淇淇塊面有小小紅。

「嗯。」

「...」

淇淇冇拒絕,而我地兩個之後冇乜點出聲,一路默默咁行返去淇淇屋企。

沿路上我地冇乜點出聲,我唔知淇淇諗緊乜野,但我就盤算緊一陣應該點開口好。

終於,我地都返到淇淇屋企。

其實自從見完遙遙之後,我對淇淇既態度不由自主咁變左,而我相信淇淇係一定感覺得到。

只係佢仍然好似一直以黎咁,對我一啲都冇變,扮作完全感覺唔到我既轉變。

甚至乎呢段時間內,佢依然係有同我做愛,而且好多時佢係做主動果個,彷彿咁樣既話我就唔會離開咁。

其實我係應該拒絕既,以前仲話每一次同淇淇做完愛之後,我會有一種從新感覺到自己對淇淇既愛既感覺,但係自從由遙遙口中知道所謂真相之後,其實同淇淇做愛,都只係為左滿足我自己既私慾罷了。

我好後悔,其實一開始就唔應該同淇淇做愛。

唔係...

係唔應該同淇淇響埋一齊先啱。

我地兩個放低書包,淇淇就問:「口唔口渴啊?雪櫃入面有檸檬茶啊?」

「淇淇。」

「唔...?」淇淇側頭靦腆一笑:「你想要...?」

我望住淇淇,睇唔出究竟佢係詐傻定扮懵。

其實我既態度唔係已經好明顯咩?

我搖搖頭:「淇淇,我有一樣野想同妳講。」

我拖到而家先講,係因為唔想影響到妳考試。

而家試都考完,我係時候要講出黎。

其實...應該要一早講出黎。

而我叫淇淇返屋企先同佢講,係因為我唔想響大街大巷同佢講呢樣野。

淇淇一副不知所措既表情望住我。

「Sorry...我地分手喇。」我一鼓作氣咁講左呢五個字出黎。

淇淇雙眼霎時間變紅:「下?」

「我呃唔到自己...我鍾意果個唔係妳。」我將自己既心意講晒出黎:「係秋兒姐姐。」

淇淇粒聲唔出,似乎完全唔知點反應好。

但係,一粒豆大既眼淚已經由佢雙眼流左出黎。

我唔忍心睇落去,但我要繼續講,要響今日解決件事。

再拖落去,到大家都冇好處。

「我好多謝妳一路以黎咁照顧我,我好想去報答妳。」

淇淇雙手掩面,眼淚係咁流,係咁搖搖頭喃喃自語:「唔好...唔好啊...」

我搖搖頭:「但係...我呃唔到自己。我好努力去令自己愛上妳,但原來我係做唔到。」

「你唔駛鍾意我架,只要你一直響我身邊陪住我就得架喇。」淇淇喊住咁講:「唔好分手啊...唔好同我分手啊...」

「我會陪住妳。」我道。

淇淇望住我。

「不過係用朋友身份。」

「唔好啊!我要你做我男朋友啊!」

我個心其實都痛緊。

明知我唔鍾意佢,但都乞求我陪響佢身邊,其實淇淇係有幾鍾意我?

而我呢?

我只係一個好自私既人。

一路以黎話自己要報恩,但到頭黎因為另一個女人而傷害到自己恩人既賤人。

(待續)
淇淇好慘
支持樓主出番外篇,淇淇攞鉸剪閹左賤熙揮手區
有冇一個相對時空係淇淇幸福咁同熙仔一齊到
推推
Push
過100正評加更:今個星期六
慘到
淇淇變player 不遠矣
忍唔住要留言講返聲
屌你老母葉開熙
既然護淇手咁鍾意淇淇,現實中溝咗佢囉
其實淇淇都幾仆街乘虛而入仲要利用秋兒,又唔幫秋兒向熙熙澄清,搞到熙熙同秋兒呢對真愛要咁遲先一齊
根本就係秋兒自己明知熙熙唔鍾意都仲黐埋 John乜鳩 d 讀書會既後果
係做仆街就決絕啲 唔好拖泥帶水 呢篇好睇
你寫就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞