我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
終於live,有時睇到真係想打死你個衰仔
Push
Wednesday

準備出
綠茶巴
比條生路
佢成長左架喇,冇咁多用下體諗野
有機會知既
推山區巴是常識吧
四百九十一

會考既時光比想像之中過得快,好快就到左六月,連最後一科英文口試都考完,我正式成為雙失青年。

至於我考完之後有冇信心?

老實講我既感覺其實係唔錯既,不過我唔會唔記得當時秋兒姐姐會考失手果個畫面,就算我準備得再足夠都好,我都唔敢肯定自己可以考到夠分原校升中六。

就算當時淇淇有成日同我溫書,我擺左咁多時間落去都好,但我既成績最多都係班入面中間,睇黎同我踢波相比,我讀書真係冇乜天份。

我諗一般會考生考完晒試之後一定會同朋友大玩特玩,可惜我既好朋友都離開晒我,得我一個自己戇鳩鳩咁唔知做咩好。

不過,我都仲有秋兒姐姐響我身邊,我考晒試果一日,佢特登同我兩個去街市掃貨,最後果晚食左一餐豐富既海鮮餐,仲要全部都係秋兒姐姐比晒錢,話要慶祝我考完會考。

本來會考完之後我就日日響屋企幼幼稚稚、無所事事,間中落去搵文叔佢地踢波(但而家隻腳仲係唔可以好似以前咁由朝踢到晚,所以我比起以前既暑假踢少左好多波),仲有好間中好間中會同鄭穎琳同大表姐仲有隊友們食餐飯,所以秋兒姐姐就同我講話不如我去搵份暑期工做下,可以賺少少零用之餘又唔駛咁悶。

我諗諗下又好似幾啱,於是我就梗係target返B's Cafe做我既首選喇!話晒可以同秋兒姐姐做同事,如果我同佢啲更一樣既話仲可以一齊返工、一齊放工,日見夜見添!

不過……

世事豈能盡如人意呢?

我仲以為有秋兒姐姐介紹就一定請添。

後尾秋兒姐姐話店長覺得我個樣太細個、冇工作經驗,而且暑假之後如果升到中六既話未必會繼續返,所以就唔請我了。

頂,冇辦法喇,出動埋秋兒姐姐都唔請。

之後秋兒姐姐提議我不如去佢以前中五暑假既時候做過暑期工果間麥○勞應徵下,佢話麥○勞長期都唔夠人,一定會請。

反正我又真係冇野做響屋企吽,又或者落街同班大叔踢波,所以就聽秋兒姐姐講去應徵,又真係一見完工即時請左我。

我為左要夾返秋兒姐姐既工作同補習時間,要求淨係返早更,我咁鬼死麻煩個經理都照請,睇黎真係幾等人用。

之後悠長既假期,我就係咁返工、放工、見秋兒姐姐,日子雖然平凡,但係比起成個中四我內心充滿矛盾、單戀、思念、痛苦、傷感……一系列既複雜情緒,我覺得呢種日子簡單幸福得多。

雖然我由球壇明日之星變左做老麥員工,但感覺上其實又唔難受既。返工既日子其實都唔係一切順利,因為我雖然叫做成長左小小,當有時啲老員工恃老賣老既時候,我而家雖然唔會即時當面屌鳩佢地,但講野寸少少有骨就在所難免。

又試過本身想我去企counter賣野,結果我同有個非常之唔好禮貌既客嘈起上黎,條友仲叫左經理出黎話要投訴我,好彩果日當值個經理姐姐同我傾左幾句之後冇屌到我,淨係叫左我入廚房煎下漢堡扒咁就算。

至於我返工識唔識到朋友?

其實同我一齊返早更既有唔少都係師奶阿嬸,不過都有啲差唔多年紀又係做暑期工既少男少女,只係我個人比較摺,同佢地唔算玩得太埋,只係普通同事,稱唔上係咩朋友。

其實佢地唔係冇試過邀請我放假或者收工之後一齊去玩,有幾個女仔試過問我join唔join佢地,不過一來我放工放假想同秋兒姐姐一齊,二來我覺得同佢地唔熟出去會好悶,所以次次我都婉拒左佢地。久而久之,佢地都冇再特別搵我出去。

至於我同秋兒姐姐有冇進展?

我諗有少少呱。

響呢個暑假入面,我地兩個除左返工之外都幾得閒,所以我地夾啱一齊放假或者收工既時候都多左好多時間一齊相處。

除左好似以前咁響對方屋企hea、一齊去街市買餸、響屋邨商場行街之外,我地仲會去睇戲、去遠小小既地方行、去圖書館睇書,甚至秋兒姐姐仲會帶我去啲遠小小既公園散下步咁,總之我地兩個一齊做左好多以前冇做過既野。

我成日借啲意問下秋兒姐姐大學生活係點,有冇人追咁,佢都會擺出一副「八卦喇你」既表情,但又會如實咁答我,所以我知道雖然有幾個大學同學對秋兒姐姐有意思,但秋兒姐姐都冇應承過佢地。

今次我選擇相信喇。

上次好似Jonathan咁成日起疑最後搞到我墮入左條友既陷阱度,最後我同秋兒姐姐既關係差啲返唔到轉頭。

然後到左七月尾...

唔...

既然我同秋兒姐姐兩個既關係都叫有啲進展...

咁不如試下...?

(待續)
推推
不如試下
係時候不如試下
成件事好葉開
試下拖手仔渣,我估
推~ 葉開巴
會唔會係試下一齊去長洲過夜 同之前Kitty一樣
有文
梗係試下幫秋ny破處啦!葉開熙咁耐冇屌閪
點會
隻死仔邊夠膽
仲以為會執番m記妹妹幾劑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞