我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
Push
推!
今次輪到阿必照顧熙仔
好基
綠茶巴
有山區巴
Halo
出盡全力都係對對手既一種尊重黎既
佢個心一向都好軟架喇
四百八十六

「可唔可以扶我起身?」慶祝過後,我向隊友們問道。

疾風伸手拉起我,加埋自己隻手撐地,我好勉強咁企返起身。

隊長John仔似乎係第一個發現我有問題既隊友,佢擔心咁問:「阿熙,你左腳冇事吖嘛?」

我擺擺手:「唔好擔心我。」

其實hea踢既話我隻腳應該都仲頂得順,普普通通咁踢既我隻左腳都大約可以支撐十分鐘,但啱啱為左牽制阿必而不斷跑動,加上入波呢下左腳都用左唔少力,爆seed扭完幾個射波果下隻左腳用力支撐完身體,已經到左極限。

我而家左腳行路有少少跛下跛下咁,但呢個時候我絕對唔可以被換下場,咁樣對黃社既士氣恐怕會有毀滅性既影響。

我行過阿必身邊既時候,佢好似有望左我一陣,欲言又止,但最後都係冇出過任何聲。

咇!

球證吹雞,又再繼續開波,我地剩返五分鐘時間去入多球。

只要入多球,我地就係冠軍。

阿必作出左個判斷,就係即使我攻入左一球,佢決都定繼續唔再man mark我,反而加入埋綠社既防線。

但係……

佢個判斷係正確既…我隻左腳…

唔得,唔可以咁快放棄!

佢唔mark我,呢個係千載難逢既好機會!

我地黃社既攻勢依然繼續,但綠社屯重兵專注防守,我地好難攻到入去。

而我因為隻左腳既關係,已經無力再衝入綠社既禁區進行突破……

不過……

「風!」疾風呢個時候持球響右路嘗試突破,但憑佢既技術好難做到,我突然回後走到去綠社既禁區頂:「波!!」

疾風聽到我大叫,即刻回後個波。

要傳中入人馬疊疊既禁區唔易,但禁區頂就ok既。

我出盡九牛二虎之力向住個波衝埋去。

我既武器點止盤球突破咁簡單?

仲有我既射術啊!

我諗住由禁區衝返去禁區頂個位接應疾風呢球波黎個拗腰抽射。

以前既我應該好輕易做得到。

而家?

做唔到都要做啊!

但唔知係咪發現到我既意圖,阿必同一時間一齊起動衝出禁區……

唔得,我要快過佢……

……

「啊!!!!」

我感覺到……

左腳膝頭附近有種拉扯既感覺……

我成個人失晒平衡跌緊……

我只係距離個足球幾個波位……

啪!

我成個跌到響球場上面。

「阿熙!」隊長John仔由中堅位衝上黎。

我啲隊友都靠晒過黎睇下有冇野可以幫到手。

完了。

我隻左腳已經遠遠超過左佢可以承受既負荷。

我諗起醫生同物理治療師叫我唔好再做劇烈運動時果一副認真既表情。

我隻腳係咪真係會殘廢?

呢個時候有隻手拉我起身,我冇睇清楚係邊個就捉實佢隻手借力起左身。

我起身之後首先望下自己左腳。

腳仍然好痛,但呢下感覺唔似係斷韌帶。

然後我抬頭望住伸手拉我起身既人係邊個……

……

……

……

係阿必。

佢目無表情望左我一眼,拋低一句:「未好返就唔好踢喇,明知我唔會放水。」然後冇等我答話就轉身離去。

疾風覺得佢挑釁緊我,本來想衝埋去,但係比我拉住。

我向疾風搖搖頭。

疾風好唔忿氣咁望住阿必。

雖然之後阿必冇再望過我一眼(當然都冇理疾風),但我其實感覺唔到佢啱啱呢句係帶住敵意既。

係關心我?

「余正熙!余正熙!余正熙!」黃社支持者響起如雷貫耳既打氣聲,為我打氣。

我望向觀眾席上面,但而家個個都企晒起身,遮住左淇淇佢地,我睇唔到佢地咩表情。

唉。

事到如今,我仲期待緊啲咩?

我由隊友既攙扶下,慢慢行出球場響後備席上坐低,而響我行出場果一剎那,全場響起拍掌聲。

只係咁既情況,我已經冇可能再踢落去。

愧對掌聲啊。

「之後交比我地喇。」隊長John仔拍拍我既膊頭:「我地唔會白費你既努力。」

疾風都加多句:「放心,我地一定可以反勝既!」

雖然我心入面好想繼續踢落去,但無可奈何我隻左腳……

於是我唯有對住佢地點點頭:「交比你地。」

(待續)
Push
有文靜靜雞推一推
輕輕一推
好撚熱血
淇淇應該會想衝落去但俾八婆儀㩒住
阿必可能扯左 熙哥咁型想幫佢含
如果熙仔同秋兒結婚,有冇可能淇淇會蒲一蒲頭
可能唔係秋兒呢

劇透注意
必哥傲嬌
好撚熱血啊!推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞