我和鄰居大姐姐的故事(18)

1001 回覆
294 Like 8 Dislike
綠茶巴
一時時,我覺得我叫Medium啲餐廳有時都係鳩煮
四百九十六

放榜我緊唔緊張?

……

話唔緊張就呃你地。

我都估唔到自己會緊張,我明明天不怕地不怕咁架嘛,會對會考緊張?

或者可能係因為我一向讀書成績只係屬於中遊喇……希望我呢兩年都叫做有出過下力讀書,可以夠分升到中六喇。

就算唔係原校都得架,只係希望我夠分升中六,再駁到入大學。

我要成為配得起秋兒姐姐既男人。

「熙熙,check清楚冇帶漏野喇嗎?」老豆響廚房叫出黎。

我地啱啱食完早餐,佢洗緊碗。

「冇啊。」我向廚房入面嗌過去。

點解我同老豆會一齊食早餐?

因為我今日會考放榜,而老豆就請左半日假陪我,同埋如果有需要既話可能會陪我搵學校。

叮噹!

門鐘聲響起,我即刻起身去開門。

「秋兒姐姐!」㩒門鐘既就係秋兒姐姐:「入黎先!」

唔駛問,秋兒姐姐梗係響我放榜之前黎同我打打氣。

雖然尋晚佢都陪左我成晚,但今朝都特登早起身過黎陪我一陣。

佢雖然有我屋企鎖匙,但一般黎講有人響度既時候佢都唔會用,同埋佢都好似有一排冇用過。

啊,係喎,佢借左條鎖匙比淇淇,我都唔知佢拎返未添。

「秋兒,妳黎左啊?」老豆把聲由廚房傳出黎。

「係啊,今日熙熙放榜大日子,我特登過黎同佢打下氣架。」秋兒姐姐響梳化坐低。

「有心喇秋兒。」老豆由廚房行出黎,然後走埋我隔離輕輕咁拍左下我個頭:「你睇下人地秋兒幾有心吖,有冇多謝人地架!」

我摸一摸頭頂:「嗚…老豆,梗係有喇……」我日日都對秋兒姐姐懷抱住感激之心架……

「秋兒,食左早餐未?」老豆擰轉頭向秋兒姐姐笑住問:「未既我而家煮比妳食吖。」

秋兒姐姐微笑住搖頭:「唔駛喇,我知你地趕住出門口,我黎同熙熙打幾句氣就走架喇。」

「咁妳自便先喇,我入去洗埋碗先。」老豆同秋兒姐姐講完之又擰過黎對住我講:「衰仔,check清楚冇帶漏野喇嗎?」

「你問左好多次喇。」我無奈地答道:「Check好晒帶好晒喇長氣。」

「衰仔!」

老豆對秋兒姐姐好面色過我……

但我先係你親生仔黎架喎……

講笑,我知老豆係好錫我的。

如果唔係佢今日都唔會請假。

老豆轉身入去廚房繼續洗碗,我確認左佢真係入左廁所之後,坐埋去梳化秋兒姐姐隔離,然後借機拖起佢隻手:「秋兒姐姐。」

秋兒姐姐向廚房望左一眼,然後面紅紅咁白左我一眼,但竟然冇縮開手。

啊,我個心入面好甜啊。

「好甜,成功舒緩左我緊張既情緒了。」我笑住將心入面果句講左出黎。

「我都唔知熙熙你原來咁識氹女仔。」秋兒姐姐塊面都仲係有啲紅:「不過我都幫唔到你太多,我自己當年都考得唔好……」

秋兒姐姐回想起不愉快既回憶了。

「但妳而家係大學生喎!」我氹返佢。

咦?明明係我放榜,點解變左我氹佢既?

是旦喇哈哈。

秋兒姐姐微笑道:「我相信你都得架。」頓了一頓,又道:「唔……如果萬一……我講緊係萬一咋……如果你真係考得唔好既,你打比我吖,我當年撲學校都叫做有啲經驗……」

其實我都預左要撲學校。

我夠分升到中六已經好好架喇。

之後我地傾左陣升學既事,同埋放榜要注意啲咩。

雖然我想秋兒姐姐陪我一齊放榜,但嚴格黎講佢而家其實只係我既鄰居又唔係我既家長,都唔方便跟埋我去。

更何況要佢去埋咪即係會撞見淇淇?

佢地唔尷尬我都好尷尬。

講起淇淇,唔知佢呢個暑假過得點呢?

阿必果陣話鍾意佢,但我上年成年都見唔到佢地有一齊既跡象,佢地兩個再加埋八婆儀其實個關係係點既呢?

我心入面嘆左口氣。

或者我永遠都唔會知。

「熙熙,我地差唔多要行架喇。」老豆由廚房入面叫出黎:「check清楚冇帶漏野喇嗎?」

又問。

夠鐘要上刑場了。

我驚老豆突然之間走出黎,所以先依依不捨咁鬆開拖住秋兒姐姐既手,再答我老豆:「得喇,你真係問左好多次喇!」

「衰仔,關心下你都唔得既!」

「好喇,我要出發喇。」我對秋兒姐姐道。

「加油。」秋兒姐姐突然哄埋黎錫左我塊面一啖。

!!!!!!!

我地兩個就咁紅住面對望左一陣...

(待續)
好甜點搞

有文推推推

老豆,我醒起漏左啲野係房,你行先啦,秋兒姐姐會陪我搵,應該都要半個鐘
甜到今晚想劣jer 仔,忍左3年終於可以除褲
Push
老豆轉身入去廚房繼續洗碗,我確認左佢真係入左廁所之後,坐埋去梳化秋兒姐姐隔離,然後借機拖起佢隻手:「秋兒姐姐。」

入廁所洗碗?
有個中同exactly叫鄭詠琳 一見到個名就係咁諗起佢個樣 不過當然冇文中咁靚 正正常常咁
Push
進擊的秋兒
綠茶巴
正正常常已經唔錯
啊屌
廚房先啱
此甜不同彼甜
趕時間放榜

山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞