(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區174 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
條友明明做物理治療師 教nfl運動員出身
咁你咪專心做自己識果味野囉
教人佢有幾條講low back pain 乜乜pain
都幾好又多人睇

再唔係教人點可以train as an athlete
都得嫁 都好多人睇

真心唔明點解成日叉隻腳埋Hypertrophy
之前睇過條教人操腳 深蹲做 5下 5下 10下 25下
都唔知做乜
仲要紅撚左成班友拎佢啲片當聖經咁
因為Hypertrophy永遠最好賺
5下 5下 10下 25下係咩事?

「Perfect」Leg Workout
仲不如搵個新手幫你排Program
拉動作時手握位起“怎“,知自己握前咗
想問大家會唔會用手套

利申: 新手
用左手套 練得耐左都係會起枕
係冇用
好彩去開嗰度有買
gayyyyyyyyyyyyyyy..........
唔會
因為呢個係唯一可以睇到嘅訓練痕跡
當有人話你唔似操開,你就俾佢睇你嘅手枕
上網search過有拉力帶,可唔可以解決到呢個問題?定係最後拉力帶都會起枕?
成日都有自已買D gym冇又想用既equipment帶去gym用既想法, 但諗落又好on9
女友問我點解左手有枕,我話打飛機太用力握丁丁
要咁講究你可以試下齋用手指勾住
唔太關事,拉力帶純粹係等你唔使用咁多grip同減少grip as limiting factor
你條j都幾鞋手
我係女聽到應該唔會俾佢屌, 一陣屌到個閪起枕咪大件事
邊有人臥推用果個bench press rack㗎
識用一定用squat rack推,好推得黎又安全
有時費事set up或者有人用緊含淚用
我理撚得啲人
我Rush hour都照用😂
成班人睇撚住我推胸

冇辦法,玩健力追重嘅話係要安全為上
你去過荃灣力生先再屌

應該係全香港最閪嘅bench press rack
唔算世界大戰啦 單方面屌打
條J有knurling
睇coach greg先知有好多人估錯自己嘅體脂

殘體留意

第一個以為自己10%
其實20% 仲話想cut到5%

第二個以為18% 其實14

第3個以為15% 其實7-8

女以為30 其實更高

個人總結:2-4舊腹肌 大約11-15%
6舊腹肌 大約7-10%

冇腹肌: over 20%
不嬲都係
不嬲都話網上聽啲人講自己bf最好自己加返幾percent就差唔多

其實一般人around 15有一定肌肉量已經算fit過20先cut都合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞