(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區174 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
你新手到連個動作都未熟悉好,邊度會有壓力又唔知,就走來做代表笑人講經咩

同個小學生走去大學同人做project 有咩分別
笑撚左 未試過low bar可以咁撚串
尖美出埋樣都可以9up 推2拉蹲3啦
咁人哋pr2x bw係咪又唔帶得?
咪撚兜啦肉酸狗
High bar做到差唔多重手腕一樣有壓力
都係果句,你練多排自己feel下啦
唔適合佢哋,嗰個位係唔應該受力
咁究竟做squat大重量點樣先唔會令到手腕受壓
先乘除後加減
唔受力使撚帶護具?
答撚咗先啦
職業選手為左做到其他人做唔到既重量做SBD會借盡其他地方既力我可以理解, 但你做緊既係乜? 平時日常訓練會帶埋護膝護肘怎至緊身衣去gym操
你都可以吹到話自已做緊3x BW架 同我無關
你個柒頭係咪覺得一般人sbd要破pr就會個心係咁諗住”唔好借身體其他嘅力”
你依段嘢意思已經係普通人做唔到職業選手做嘅嘢就唔應該學佢哋訓練模式黎進步同埋唔應該着佢哋嘅護具,因為冇需要

唔好再兜啦,好撚肉酸
你關節活動度差, 做左受力既form, 穩定唔到手腕咪戴囉
算唔算跪咗
認咗squat手腕會受力
職業選手既肌肉量大部分個mass已經影響到佢個活動度所以先要grip得咁wide, 要比較個form已經唔同水平
其實唔係「借力」,physics嚟講你支bar點都會 vertically 向下壓,而嗰條vector 亦唔會順住前臂嘅方向 henceforth 會 laterally 令手腕受壓。有wrist guard 係幫手頂住個 lateral force,所有先咁多巴打話你做得重就會明,因為愈重個 lateral force 愈大,你想 overload 下身同時減低手腕傷就係要用 wrist guard,唔代表個姿勢錯,係biomechanically 要咁做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞