(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區174 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
你件柒頭咪去破親pr都學職業選手咁做囉, 傷左唔好喊呀柒頭
又有新理論
Mass大影響活動度師兄你係咪仲信死肌肉嗰啲人嚟

Btw, 不如你睇吓powerlift under 70kg果啲嘅size先來講大mass
會受傷既form都係柒form
但佢地有比賽目標我會尊重佢地, 一般人走去亂跟職業選手練,練到成身傷我只覺得你蠢
......
尷尬到我有啲起雞皮
不如開個鬧交專用po
用到個快扣爆開咗😂係點做到的
冇錯, 但咁由相對輕冇事去到相對重有事
係咪同時都證明果個重量你身體其實已經開始承受唔到先
用wrist wraps support係冇問題, 佢可以分散承受你本身承受唔到既力
但本因上你身體關節都係承受唔到, 戴左都一樣會有受傷風險, 繼續盲目去追重一樣會令你受傷
屌我蹲緊1.8bw就嚟到2倍都未敢出嚟曬😂
1.5bw都好意思出嚟曬命🤓
1.8 BW 咁你仲唔快D匿埋
叫佢做 派翻比佢
佢試吓嚟柴灣IVE度玩下😂
保證佢賣埋腎都唔夠佢派😂😂
我2.7倍都唔敢咁串
冇3-4倍都收返埋啦
宜家又認左手腕同squat係有關係
彈入彈出最叻係你
未3倍收返埋啦
跪咗了
但未服輸
咁你1.5倍收埋未
又係你條傻鳩,識剃毛未呀?
定叫左媽咪定義工姐姐幫你剃呀
傻閪
你 generalize 全身嘅關節嚟講冇意思

Squats 我要直上直落,唔想要手腕做 limiting factor 唔代表你啲 quads, glutes 同膝頭「承受唔到」,兩樣嘢 logically separate

你都知要 progressive overload,咁你問心你要 overload 對腳就由得手腕做 limiting factor 合唔合理。或者換個講法,有 wrist guard 去除呢個 limiting factor 畀你下身 overload 點解會係「盲目去追重」,明明由 hypertrophy 到 safety 都好 make sense
咁又跪 靠唔到個背到hip到大腿食力落左手腕係邊個問題
我又唔係好似佢地咁覺得3-4倍先講得野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞