(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區174 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
你收左皮咁耐好掛住你呀嗌交王
你覺得bw三四倍先有資格手腕受力啫
我當佢係60kg bw

佢嘅1.5bw squat就係90kg
即係我嘅第二組熱身組就係佢嘅1RM
即係你仲係覺得squat手腕應該係完全唔應該受力
不如你都係操多幾個月再返嚟講啦
唔好意思我唔做1RM架, 只計working set
師兄你係咪冇睇到我段嘢即使你手腕”「 “反轉你都係要用腳推反上嚟,手腕同bar in equilibrium 受咗力唔係你手腕提供 net vertical upward force推支 bar 上去喎,手腕食咗力同大脾用嘅力係冇關係㗎大佬
留名等下一個又做到傷哂有排抖既巴打?
一上嚟又見到你擘大個屎眼比大家圍住嚟屌
真開心
洗唔洗送對wristwrap比你包住個屎眼,驚你流血不止
手腕”「 “出現90度已經證明你冇lock住個手腕, 用緊手腕力去control住支bar喇喎
又變撚咗盲目追重
一定係盲目追重先會手腕受力,正常做就唔會
正柒頭
深潛城門河的你過得好嗎
青頭仔睇左兩套AV出嚟扮大師傅教人屌閪
我自己就做到三餅幾下身完全冇傷過一路以來都淨係試過一次拉親胸肌

咩動作,尤其是compound就算做到幾啱對某啲關節都一定會有壓力,所以先要有護具出現
你適當咁用,唔係ego lift自然可以慢慢進步又唔會傷

都係果句,你練多排先啦
估唔到大重量係相對呢樣嘢仲有人唔知
絲打踎幾多
好撚心你啦 自己識講自己係1.5bw新手 咁咪虛心啲囉 柒都算 仲要咁樣咒人傷 屌你老母躝啦
乜依家low bar squat100%用晒手腕食咩
想知邊個隻手腕咁勁
50秒拎250得唔得
bw80
咁證明到你既身體承受得住
有需要我就會用護具, 慢慢進步好過夾硬做
我幾時都相信身體會話俾你知做唔做到, 無論做幾耐
咪癲啦你
輕重都冇問題
但係你連個動作都未做過,跟住講咁多經就.......
得罪講句,師兄你可唔可以用吓個腦

已經講手腕 relative 條 bar 係 in equilibrium,你有冇 lock 住個手腕佢都係要食住個力

你一個字 “control”,control 啲乜 motion? 上下 motion (啫係squats嘅重點) 係唔 involve 手腕因為手腕同bar係 in equilibrium,所以就返返去話你個「盲目咁追重」argument唔合邏輯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞