(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區174 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
lock實knees係咪成架飛機壓落嚟都仲企到係到
好少見成個post齊心合力屌柒一個人
你唔撚明lock同唔lock相對上受既力丫麻, 做你咪明囉柒頭, 明又要問? short撚左?
所以你真係抵俾人屌自我中心到又未熟個動作又要出黎吹

操多排先啦不過如果你永遠都唔上大重量overload應該永遠都唔會明依度屌你既師兄所講嘅嘢
不如整返個榜做xx之亂記錄下
熊大之亂 22/9/2022
你唔撚明1rm同10rm相對上受既力丫麻, 做你咪明囉柒頭, 明又要問? short撚左?
唉我真係攰了

Barbell個 force 係嗰個數,唔代表你hold equilibrium 就係岀返嗰個 magnitude 嘅數,因為 force 係 vector,你畀嘅 counter force 係會 based on 個角度用 trigo 扣返,記唔記得中學用過嘅 sin cos graph

你都識講手腕招財貓咁揸住支 bar 會易啲,唔係因為你啲餅減咗磅,係因為你減細咗個手腕岀嘅力同支 bar 嘅力嘅 angle (again force is a vector)。你記唔記得中學教過 cos0 係 1 cos90 係 0,你畀嘅力如果係 exactly opposite in direction to 支 bar 畀嘅力,個力同支bar嘅力就1:1,啫係我所講嘅「順住前臂嘅方向」,otherwise 就會有個lateral force 係你嘅手腕要 counter balance (aka 岀力) 去達至 equilibrium

好喇講上同落,點解你嗰句腳食唔到力就落晒手腕唔 make sense,因為無論手腕點放都好,只要手腕同支bar in equilibrium (啫係對於一舊嘢,另一舊嘢冇郁過),就代表手腕冇 net upwards/downward force against the bar,based on that 你上落嘅加減速度係由你對腳 provide.

最後點解話你個盲目追重論冇邏輯,因為 based on 上段個「加減速度係由你對腳 provide」,你要練squats 就應該係對腳做 limiting factor,唔係手腕,Wrist guard 就係用嚟 counter balance 個 lateral force

呢啲 DSE physics嚟,你温吓書先喇好嘛
我嘅working set係由100kg去到127kg
咁你呢?
唉我已經放棄解釋 Moment 同 torque,佢基本 force vectors 都拆唔到仲咁搶口
https://powerliftingtechnique.com/wrist-pain-squat/#wrapping
其實網上大把資料可以睇squat 同wrist既關係, 點解會引致wrist pain
咁堅持上大重量就受力好正常而唔係諗點避免, 咁愛自殘
佢話唔係職業選手唔應該做咁重
普通人做乜要做咁高強度
唔好意思,佢平時係工場入筷子
佢開頭直頭係話唔關手腕事㗎
不如出黎挑機啦
Squat用唔到手腕
佢講唔應該落咁多重量去手腕都合理
0手腕
所以咪用wrap
你條link都話係其中一個solution 究竟你想點
職業選手一出世就squat四倍bw
佢哋唔洗好似普通人咁練上去
要講既話 Low bar多reps數仲易手腕受力
特別上得快有momentum易郁 着背心有汗仲明顯會跣
條撚樣好明顯係完全唔撚識low bar
有冇懶人包
佢係唔識squat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞