(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區174 新手問野請睇#1

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
做人做到幾自悲先會覺得人提你唔好受傷係咒緊你受傷
有冇做過我唔知反而係你知
你身體話左比你知你死雞撐飯蓋好撚肉酸未
讀運動嘅都系柴灣Ive
嘈交係咪差d野
到底邊個唔用腦
lock唔lock住手腕去避免受力同你lock唔lock住個core去保護你既lower back一樣道理
點解咁都要拗有lock同冇lock受既力冇分別
1rm嘅重量都未揹過然後笑人squat唔關wrist事
企起身做
冇咁容易借力
好心你啦, 小朋友 你有料我咪buy你, 好似你咁怨婦上身咁, 真係可憐
因為真係冇,F = ma a向下就一直向下,所有點解我一開始會岀 “lateral (relative to wrist)”,因為你點放個手腕只係決定你點 displace 個 force 落高承受力嘅位,個 force 一直都喺度冇變
有料powerlifter你又話神級唔岩用
呢到全部人同你講你又死雞撐飯蓋
你咪繼續信自己broscience囉
Low bar大重量都未做過 周圍同人講做squat唔關wrist事
邊個冇料莊閒都未識分
講咗好多次,重量係相對,動作模式亦都係固定 變嘅只有人嘅身體
唔會因為我推得冇世界級選手咁重而去做Low bar 手腕唔受壓 除非關節靈活度比較好嘅人
就算啲選手日常訓練 已經係輕咗 姐係你講嘅平常人都可以推到嘅重量,佢哋一樣會用護具
呢個情況,你個「職業選手為左做到其他人做唔到既重量做SBD會借盡其他地方既力我可以理解, 但你做緊既係乜?」已經係廢咗
佢訓練重量已經唔係其他人做唔到,一樣會用護具

同埋緊身衣已經係另一種玩法,同呢個討論無關
同埋有好多地區業餘健力嘅人都係咁樣,我唔明白你拎世界級選手出嚟講有咩意義
手腕受壓唔代表叫你好似上面張圖咁企直個人,用掌心拎住支bar
呢個做法 你搵邊個做都傷
希望你下次可以了解多啲再出嚟講
係你眼中russel orhii用護腕都係柒form手腕受壓啦
仲有邊個你會buy

就算係好form都一樣有機會受傷呢個係基本運動常識嚟

同埋你意指職業選手個form會易傷,跟返你第一句
姐係佢都都係柒form
終於有嘈交睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞