曼德拉效應(2)

911 回覆
5 Like 63 Dislike
不如講多少少我覺得怪既例子出黎先
拋磚引玉

1. 大家都知道白雪公主有一個台詞係
魔鏡魔鏡 邊個最靚
而英文版本係 mirror mirror on the wall...
宜家既版本係magic mirror on the wall...
可能大家會話 翻譯問題姐
但外國人都質疑緊

2. 有時外國電影入面一啲經典既台詞
例如沈默羔羊既hello clarice
就比人整左好多meme圖出黎
但點知其實電影入面係冇呢句野
甚至有更極端既情況係
有另一套電影 (定電視劇)都有類似情況
但嗰個演員係之後既訪問講翻句野出黎

如果係mirror mirror點樣釋到做魔鏡

如果係magic mirror點解要重複兩次

有冇諗過magic mirror先係正宗
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
而英文版本係 mirror mirror on the wall...
宜家既版本係magic mirror on the wall...
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

咪撚駁啦屌你老母
都話唔係翻譯問題
明明我就記得係「鏡鏡,鏡鏡,夠竟呢個世界上邊個最靚」

下下搬人老母出黎好咩?

翻譯做魔法銅鏡 邊個最靚 都玩到諧音呀
其實同王祖藍sat in the city 有少少似
如果要玩食字 點解唔用其他字?

我屌佢老母關你咩事

係我個時空我老母叫瑪利亞
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

咪撚駁啦屌你老母
都話唔係翻譯問題

下下搬人老母出黎好咩?

我屌佢老母關你咩事

巴打咁勞氣做乜
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

咪撚駁啦屌你老母
都話唔係翻譯問題

下下搬人老母出黎好咩?

我屌佢老母關你咩事

巴打咁勞氣做乜

佢屌我老母瑪利亞關你咩事
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

宜家個問題就出係 原來magic先係正宗
見有兩個post, 順便貼埋過黎,等你地討論下

我記得個陣係舊登追post,有幾樣野係你地依到冇提到既,我想補充一下。

利申:唔會堅持有定冇 曼德拉效應

1. jonny walker 呢件事,係舊登有link係話 有個外國人,做酒室定唔知酒倉庫既,佢話對住jonny walker 好多年架啦,日日翻工都要數個數量,但有日翻工就見到酒箱變左 “jonnie walker ”,佢話自己每日對住jonny walker 咁多年,冇可能變成咁。

2. 午馬過身既新聞,係舊登有巴打貼左 支那討論區既link , 原post(2012定2013 ) 係有人問 午馬唔係死左咩?點解電視仲見到佢?跟住下面有人回 ,“ 死左啦, 當日佢出殯 係成龍行最前抬野既,電視都有報” (當時呢個reply 都係2012/2013年, 因為我有入link睇,對左回覆日期好耐,一定冇睇錯) , 但午馬真實過身日期係2014年, 而佢出殯當日的確係成龍行最前幫手抬野。

冇任何立場, 只係想補上兩個 個人認為幾好既例子

推一推

30年代的尖沙嘴近天星碼頭個廣告已經係Jonnie Walker

就係因為時間自我修復,曼德拉效應係改變品牌出既前一日,變到而家咁。好多高級餐廳酒吧等等份餐單打既都用ny尾,呢個就係一個好好線索,無理由咁多間高線餐廳酒吧都會犯同一錯誤,將一個咁出明既品牌片錯

呢到我想補充少少,曼德拉效應其中一個特點就係你搵到既實質證據都改變左,唯一一樣冇變既係人類既記憶(講出黎唔信既人一定覺得鳩up ) ,所有我著眼於jonny walker 呢件事係因為有好多飲酒既人或者 接觸酒好多年既人,佢地既記憶都係jonny walker ,但當佢地搵翻支酒出黎已經變左jonnie walker 。就好似巴打搵既舊圖,咁舊既圖都顯示係jonnie walker ,但點解接觸左酒好多年既人既記憶係jonny walker ?

呢個巴打有料喎,我又補充下,並唔係全部都會改變成新現實,有部分手寫既都會留下,只係少部分。另外就係大部分人發現現實與大眾記憶唔相同,先有呢個現象被發現

曼德拉效應既特點係 無論你搵到幾舊既實質證據,證據都會顯示已改變既事實。

例子: jonny walker vs jonnie walker

玩開酒或者從事酒行業既人既回憶見過都係jonny walker , 但就算有人搵翻jonny walker 最原始既文件/圖片/影片 都會變左jonnie ,所以想討論既巴打唔駛搵圖啦,搵圖無助證明曼德拉效應存唔存在,因為討論曼德拉效應既特點就係改變歷史,但歷史又同人既記憶有出入。 想討論既巴打不如深入分享回憶仲好啦,雖然你地講到口臭,人既記憶十分脆弱
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

咪撚駁啦屌你老母
都話唔係翻譯問題

下下搬人老母出黎好咩?

我屌佢老母關你咩事

巴打咁勞氣做乜

佢屌我老母瑪利亞關你咩事

好 祝你老母日日比呢位巴打屌
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

宜家個問題就出係 原來magic先係正宗

D人腦退化就認啦
Fact check完又唔信

我記得個陣係舊登追post,有幾樣野係你地依到冇提到既,我想補充一下。

1. jonny walker 呢件事,係舊登有link係話 有個外國人,做酒室定唔知酒倉庫既,佢話對住jonny walker 好多年架啦,日日翻工都要數個數量,但有日翻工就見到酒箱變左 “jonnie walker ”,佢話自己每日對住jonny walker 咁多年,冇可能變成咁。

2. 午馬過身既新聞,係舊登有巴打貼左 支那討論區既link , 原post(2012定2013 ) 係有人問 午馬唔係死左咩?點解電視仲見到佢?跟住下面有人回 ,“ 死左啦, 當日佢出殯 係成龍行最前抬野既,電視都有報” (當時呢個reply 都係2012/2013年, 因為我有入link睇,對左回覆日期好耐,一定冇睇錯) , 但午馬真實過身日期係2014年, 而佢出殯當日的確係成龍行最前幫手抬野。

推一推

30年代的尖沙嘴近天星碼頭個廣告已經係Jonnie Walker

就係因為時間自我修復,曼德拉效應係改變品牌出既前一日,變到而家咁。好多高級餐廳酒吧等等份餐單打既都用ny尾,呢個就係一個好好線索,無理由咁多間高線餐廳酒吧都會犯同一錯誤,將一個咁出明既品牌片錯

呢到我想補充少少,曼德拉效應其中一個特點就係你搵到既實質證據都改變左,唯一一樣冇變既係人類既記憶(講出黎唔信既人一定覺得鳩up ) ,所有我著眼於jonny walker 呢件事係因為有好多飲酒既人或者 接觸酒好多年既人,佢地既記憶都係jonny walker ,但當佢地搵翻支酒出黎已經變左jonnie walker 。就好似巴打搵既舊圖,咁舊既圖都顯示係jonnie walker ,但點解接觸左酒好多年既人既記憶係jonny walker ?

呢個巴打有料喎,我又補充下,並唔係全部都會改變成新現實,有部分手寫既都會留下,只係少部分。另外就係大部分人發現現實與大眾記憶唔相同,先有呢個現象被發現

曼德拉效應既特點係 無論你搵到幾舊既實質證據,證據都會顯示已改變既事實。

例子: jonny walker vs jonnie walker

玩開酒或者從事酒行業既人既回憶見過都係jonny walker , 但就算有人搵翻jonny walker 最原始既文件/圖片/影片 都會變左jonnie ,所以想討論既巴打唔駛搵圖啦,搵圖無助證明曼德拉效應存唔存在,因為討論曼德拉效應既特點就係改變歷史,但歷史又同人既記憶有出入。 想討論既巴打不如深入分享回憶仲好啦,雖然你地講到口臭,人既記憶十分脆弱

呢句真係要紅字先得
認真
有冇d咩突然既文化轉變
令到係各方面都有各異既寫法?

一定係Mandela effect

推一推先

推一推

但不代表sloppy evidence有助證明Mandela effect既存在
因為佢地舉既例子都有幾他比佢既合理既解釋
有冇巴打有其他例子分享 想聽多d

宜家未有合理解釋既有 cosplay服裝 電影台詞 sat in the city食字事件

推一推

但不代表sloppy evidence有助證明Mandela effect既存在
因為佢地舉既例子都有幾他比佢既合理既解釋

所以我一直想講, 討論曼德拉效應只能流於討論 記憶 同人數多寡,利用記憶同人數去助證曼德拉效應存唔存在, 因為實質證據已經被改變,但咁樣亦係最諷刺,因為學術層面黎講,人既回憶太脆弱,好易出錯,就算人數多亦可以係心理學上既集體出錯

除非好似腎臟呢個case咁,突然有班讀醫同做左醫生好多年既人話腎臟位置改變左,咁說服力就大啦

宜家未有合理解釋既有 cosplay服裝 電影台詞 sat in the city食字事件

漏左 汁骨師傅記得既骨頭數量唔同

去睇錫安教d片囉
睇完記得買返兩支雙氧水黎飲

漏左 汁骨師傅記得既骨頭數量唔同

汁骨師傅有冇牌都成問題
揸住白雪公主兩個版本既台詞,當中有一個英文字用得唔一樣就話係mandela effect,真係笑左
cern都真係好唔得閒下,辛辛苦苦開發LHC改變時間線,結果原來係要幫手correct呢D鼻屎大既mistakes
揸住白雪公主兩個版本既台詞,當中有一個英文字用得唔一樣就話係mandela effect,真係笑左
cern都真係好唔得閒下,辛辛苦苦開發LHC改變時間線,結果原來係要幫手correct呢D鼻屎大既mistakes

遲多幾年叮噹都會變mandela effect

效應既重點唔係大定細 有mistake 就係有
同埋冇人講過一定係cern
大膽講句 可能係自然形成?
甚至有其他大事係唔同左而我地唔知?
當然 如果我知點解我就唔會係度啦
甚至可能學巴打話齋 有未研究到既腦部記憶問題呢
我亦唔覺得呢度會討論到有結果
唔信既 咪當比一眾巴打係度FF囉

邊條仆街咁撚濕鳩
有咁多有意義既野唔做
走去改走kitkat中間個-
將johnny改做johnnie
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

1. 唔出奇
有時電影公司會執
好似ET咁
最早期有一幕係班差佬揸槍set好road block截班𡃁仔 之後ET架單車起飛
2000年頭嘅數碼修復版係用CGI換咗啲槍做walkie-talkie
因為啲人覺得差佬拎槍指細路唔係咁好
但班fans嘈得好勁
結果blu ray版又變返原本

2. 更加唔奇
始終呢啲meme係人自己聽完整返出嚟
自然有機會記錯

效應既重點唔係大定細 有mistake 就係有
同埋冇人講過一定係cern
大膽講句 可能係自然形成?
甚至有其他大事係唔同左而我地唔知?
當然 如果我知點解我就唔會係度啦
甚至可能學巴打話齋 有未研究到既腦部記憶問題呢
我亦唔覺得呢度會討論到有結果
唔信既 咪當比一眾巴打係度FF囉

未有研究
A false memory is the psychological phenomenon wherein a person recalls something that did not happen. False memory is often considered in legal cases regarding childhood sexual abuse.

Similar false memories are sometimes shared by multiple people.[27][28] For example, a somewhat commonly reported false memory is that the name of the Berenstain Bears was once spelled Berenstein.[29][30] Another reported example is false memories of a movie starring the comedian Sinbad, called Shazaam.[27] One study examined people who were familiar with the clock at Bologna Centrale railway station, which had been damaged in the Bologna massacre of 1980. In the study, 92% falsely remembered that the clock had remained stopped since the bombing; in fact, the clock was repaired shortly after the attack but was again stopped 16 years later as a symbolic commemoration.[28]

In 2015 this phenomenon of collective false memory was dubbed the "Mandela Effect" by self-described "paranormal consultant" Fiona Broome, in reference to a false memory she reports,
越講越覺得似耶撚啲見證咁
無經歷過好難信,
都有可能係記憶混亂, 因為都係啲minor嘢
同埋有冇諗過係
故事書寫mirror mirror
卡通講magic mirror
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞