曼德拉效應(2)

911 回覆
5 Like 63 Dislike
再舉個例,羅馬數字4,我諗個個都個係IV,但你而家搵下,實物,相片之類,可以google下,舊錶金勞果啲大多用羅馬數字,你去睇下係點寫,呢個係一個好明確既例子,我諗呢個無理由唔知,現實卻變左IIII,你覺得曼德拉效應真係假?

你錯左啦
IV同IIII都係4都係正確
因為IIII係羅馬數字既Alternative forms
不過唔係常用
IIII好多時都係鐘到

咁又錯啦,我識人好多都有儲開舊錶,有啲就帶金勞果啲,個個都會答我IV。除止之外,IIII係錯誤寫法,羅馬一直都係用IV,如果你係而家上網搵既話,就一定會話IIII一直都用緊同咁寫好正常,因為時間已經自我修復左

咁點解「自我修復」無係你朋友既腦袋出現呀

因為佢唔係專業人士,如果係本身啲設計師就會話一直都用緊IIII,但我朋友只係使用者,所以佢地係出現時間自我修復

每個時代都會演變出唔同寫法架
Ancient rome有一套
Middle age文藝復興又自己改左少少

上面岩岩解釋完

時間修復完但係又有d人修復唔到
咁仲算唔算「修復完」
因為仲有一堆人仲未修復
係到等緊修復

你錯左啦
不過唔係常用
IIII好多時都係鐘到

咁又錯啦,我識人好多都有儲開舊錶,有啲就帶金勞果啲,個個都會答我IV。除止之外,IIII係錯誤寫法,羅馬一直都係用IV,如果你係而家上網搵既話,就一定會話IIII一直都用緊同咁寫好正常,因為時間已經自我修復左

因為佢唔係專業人士,如果係本身啲設計師就會話一直都用緊IIII,但我朋友只係使用者,所以佢地係出現時間自我修復

認真
我地宜家有冇d咩突然既文化轉變
令全球唔同語言係各方面都有各異既寫法?

不如你認真諗下點解d人開始用小三唔再用二奶
點解開始用富二代而唔再用二世祖

不排除係Mandela effect

又用錯例子
你搵二奶 二世祖 係搵到大量資料
但某啲品牌名既例子 係話完全冇改過
見有兩個post, 順便貼埋過黎,等你地討論下

我記得個陣係舊登追post,有幾樣野係你地依到冇提到既,我想補充一下。

利申:唔會堅持有定冇 曼德拉效應

1. jonny walker 呢件事,係舊登有link係話 有個外國人,做酒室定唔知酒倉庫既,佢話對住jonny walker 好多年架啦,日日翻工都要數個數量,但有日翻工就見到酒箱變左 “jonnie walker ”,佢話自己每日對住jonny walker 咁多年,冇可能變成咁。

2. 午馬過身既新聞,係舊登有巴打貼左 支那討論區既link , 原post(2012定2013 ) 係有人問 午馬唔係死左咩?點解電視仲見到佢?跟住下面有人回 ,“ 死左啦, 當日佢出殯 係成龍行最前抬野既,電視都有報” (當時呢個reply 都係2012/2013年, 因為我有入link睇,對左回覆日期好耐,一定冇睇錯) , 但午馬真實過身日期係2014年, 而佢出殯當日的確係成龍行最前幫手抬野。

冇任何立場, 只係想補上兩個 個人認為幾好既例子

推一推

30年代的尖沙嘴近天星碼頭個廣告已經係Jonnie Walker

就係因為時間自我修復,曼德拉效應係改變品牌出既前一日,變到而家咁。好多高級餐廳酒吧等等份餐單打既都用ny尾,呢個就係一個好好線索,無理由咁多間高線餐廳酒吧都會犯同一錯誤,將一個咁出明既品牌片錯

呢到我想補充少少,曼德拉效應其中一個特點就係你搵到既實質證據都改變左,唯一一樣冇變既係人類既記憶(講出黎唔信既人一定覺得鳩up ) ,所有我著眼於jonny walker 呢件事係因為有好多飲酒既人或者 接觸酒好多年既人,佢地既記憶都係jonny walker ,但當佢地搵翻支酒出黎已經變左jonnie walker 。就好似巴打搵既舊圖,咁舊既圖都顯示係jonnie walker ,但點解接觸左酒好多年既人既記憶係jonny walker ?

呢個巴打有料喎,我又補充下,並唔係全部都會改變成新現實,有部分手寫既都會留下,只係少部分。另外就係大部分人發現現實與大眾記憶唔相同,先有呢個現象被發現

冇錯 又例如cosplay服裝 人手製造既野 都冇變
米奇老鼠衫既吊帶 大富翁呀伯既單邊眼鏡
可以係以往cosplayer既身上搵到

認真

不如你讀下文藝復興既歷史,意義同出現既原因先啦

但你用呢個原因可唔可以解釋到其他既例子

點解其他例子一定係得一個原因解得通
原因有好多人為出錯、年代文化轉變、音調音域相似出現混淆

當然仲有平行時空啦
機率仲高過公開考試串錯字個班盲撚

認真

當然仲有平行時空啦

所以我咪問你最近有咩文化轉變解釋到其他例子

你錯左啦
不過唔係常用
IIII好多時都係鐘到

上面岩岩解釋完

時間修復完但係又有d人修復唔到
咁仲算唔算「修復完」
因為仲有一堆人仲未修復
係到等緊修復

唔係人要修復,專業人士係一出現轉變時,佢地記憶都會改變,因為佢地要使相關既工佢,例如設計隻錶既設計師,佢一直都會覺得用IIII。又例如醫生,佢一直都會話腎系胸骨入面,但事實係以前系腰,胸骨下面並唔係裡面,而且比以前大左1-2倍,又例如人骨變206,佢地都會話一直都係,因為時間自我修復,如果無時間自我修復,個醫生開開下刀先發現人體唔係佢學既咁,會點,所以一定係一出現,記憶就改變

認真

當然仲有平行時空啦

點解可以仲係咁諗,你講既文化等等,但試問一下你,系未改之前,你有無見過或聽過IIII,好簡單姐,我諗你心目中都有答案啦,而現在搵到既話文化等等既問題係因為出現時間自我修復

認真

不如你認真諗下點解d人開始用小三唔再用二奶
點解開始用富二代而唔再用二世祖

不排除係Mandela effect

又用錯例子
你搵二奶 二世祖 係搵到大量資料
但某啲品牌名既例子 係話完全冇改過

所以咪又再證明你條傻閪對歷史語言文化學係0知識
你以為秦始皇統一文字係今日宣布聽日成個秦國既人個個都知

係wo個日字古代一向都係咁寫架

應該又時空修復左變左做「日」
係古代「山」一向都係咁寫

應該又係時間修復

認真
有咩突然既文化轉變左做「山」呢
認真
有冇d咩突然既文化轉變
令到係各方面都有各異既寫法?

一定係Mandela effect
對住啲固執既人真係無野好講,講答我以前有見過或聽過IIII當你咁寫或咁講有無比人笑?咁都可以固執到咁,以前我睇咁多錶都未見過IIII,我啲fd買隻錶返尼就係IV,睇返變左IIII,咁係咪文化可以改變歷史?改變埋原有現實?
And 又左做 in
A 變左做 e
Nnie 變左做 nny

真係一個好大既文化差異
各方面都有各異既寫法

Mandela effect
不如講多少少我覺得怪既例子出黎先
拋磚引玉

1. 大家都知道白雪公主有一個台詞係
魔鏡魔鏡 邊個最靚
而英文版本係 mirror mirror on the wall...
宜家既版本係magic mirror on the wall...
可能大家會話 翻譯問題姐
但外國人都質疑緊

2. 有時外國電影入面一啲經典既台詞
例如沈默羔羊既hello clarice
就比人整左好多meme圖出黎
但點知其實電影入面係冇呢句野
甚至有更極端既情況係
有另一套電影 (定電視劇)都有類似情況
但嗰個演員係之後既訪問講翻句野出黎
And 又左做 in
A 變左做 e

真係一個好大既文化差異
各方面都有各異既寫法

喂,講咁多,逃避完我問題未?咩歷史文化可以改變我啲fd隻錶由買返尼係IV變左做IIII咩
對住啲固執既人真係無野好講,講答我以前有見過或聽過IIII當你咁寫或咁講有無比人笑?咁都可以固執到咁,以前我睇咁多錶都未見過IIII,我啲fd買隻錶返尼就係IV,睇返變左IIII,咁係咪文化可以改變歷史?改變埋原有現實?

And 又左做 in
A 變左做 e

真係一個好大既文化差異
各方面都有各異既寫法

喂,講咁多,逃避完我問題未?咩歷史文化可以改變我啲fd隻錶由買返尼係IV變左做IIII咩

有冇諗話你個fd個腦開始退化或者太耐冇見過隻錶 印象開始模糊

或者

又係

唉,咪講左時間修復囉,點解咁都唔明,你去睇下香港鐘樓啦,以前係IV而家變左IIII,我啲朋友同我啲錶收埋左無人郁又由IV變左IIII,點解釋?又歷史文化?仲唔明?

唉,咪講左時間修復囉,點解咁都唔明,你去睇下香港鐘樓啦,以前係IV而家變左IIII,我啲朋友同我啲錶收埋左無人郁又由IV變左IIII,點解釋?又歷史文化?仲唔明?

其實時間修復係假既
我係神
前排我睇唔順眼,將好多IV變左做IIII,有咩唔明可以問我

不服來辯

呢個冇得證偽既問題冇得講
不如巴打講下麵包嗰嗰理論
係咪類似平衡時空?
根本大家以前經歷既野都係真 但有分別
但有一方既意識去左另一個時空 或者時空融合
所以出現效應?
唔知有冇理解錯
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
而英文版本係 mirror mirror on the wall...
宜家既版本係magic mirror on the wall...
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

如果係mirror mirror點樣釋到做魔鏡

咪即係記撚錯囉,不嬲人嘅記憶係靠唔住
BTW 唔好睇咁多錫安教嘅片, 好易上腦, 轉睇PowPow嘅片可能有益啲
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

如果係magic mirror點解要重複兩次
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

咪撚駁啦屌你老母
都話唔係翻譯問題
明明我就記得係「鏡鏡,鏡鏡,夠竟呢個世界上邊個最靚」

拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

咪撚駁啦屌你老母
都話唔係翻譯問題

下下搬人老母出黎好咩?

翻譯做魔法銅鏡 邊個最靚 都玩到諧音呀
其實同王祖藍sat in the city 有少少似
如果要玩食字 點解唔用其他字?
拋磚引玉

魔鏡魔鏡 邊個最靚
但外國人都質疑緊

甚至有更極端既情況係

咪撚駁啦屌你老母
都話唔係翻譯問題

下下搬人老母出黎好咩?

翻譯做魔法銅鏡 邊個最靚 都玩到諧音呀
其實同王祖藍sat in the city 有少少似
如果要玩食字 點解唔用其他字?

我屌佢老母關你咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞