曼德拉效應(2)

911 回覆
5 Like 63 Dislike
上帖已達1001

求其開下POST
我唔係原本樓主

大家點睇?
原POST
https://lihkg.com/thread/309243/page/1

而家正正係曼德拉效應講緊同一個event有兩種說法,唔係A B
只一個A ,搞清楚先啦

你自己都話同一個event兩邊既人兩種說法...
相對論都可以喺同一個event兩邊既人兩種說法
其實你想表達咩

你up乜啊大佬 而家係你話A B兩個event, 轉頭你又話同一個event ,你搞清楚你想講咩未啊 真係成班都痴線

首先 睇下我樓上講咩
Btw 唔知點解巴打你可以理解 "a同b既不同睇法"入面a&b 係event 而唔係人
event1 & event2既不同睇法
小明&大明既不同睇法

你呢句A 同 B 既睇法唔同且相沖 而同時為true有咩問題

我知道同你解釋你都係唔會明,因為你唔知咩叫邏輯

小明搭緊一架超高速火車由上海到廣東 佢望出去果時 果剎那 佢喺廣東同上海既中間點 突然有兩條閃電 佢發現廣東果條快過上海果條
大明喺果個中心點觀緊星 但佢望既兩條閃電你同時發生
經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明
觀察 廣電較快 兩電一樣
結論 true true
Ps. 美劇 天才 講相對論係咁表達
咩叫邏輯?巴打 我真係想請教下你

知唔知咩叫參考系

照佢咁講所有天文觀測都有兩個true ,

例一. 十億光年前supernova explosion = 而家觀測到而家先爆炸

其實你想表達咩

你up乜啊大佬 而家係你話A B兩個event, 轉頭你又話同一個event ,你搞清楚你想講咩未啊 真係成班都痴線

首先 睇下我樓上講咩
Btw 唔知點解巴打你可以理解 "a同b既不同睇法"入面a&b 係event 而唔係人
小明&大明既不同睇法

你呢句A 同 B 既睇法唔同且相沖 而同時為true有咩問題

小明搭緊一架超高速火車由上海到廣東 佢望出去果時 果剎那 佢喺廣東同上海既中間點 突然有兩條閃電 佢發現廣東果條快過上海果條
經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

例一. 十億光年前supernova explosion = 而家觀測到而家先爆炸

都係個句 學識水平唔同 好難有效討論

其實你想表達咩

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

佢用比喻未必恰當

但有二個true有咩奇?
如你唔相信有2個true (或認為無可能)

所以只會認為A真(A的記憶),故B假(B的記憶)

事實上,可以是A和B都講真話
他們的記憶同樣為"真"

其實你想表達咩

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

我唔知爆炸係點 用流星代替
你係某日某時間觀測到流星 你日記寫你今日見到流星 咁有錯?
我當有殖民星呢樣野
我係之後某年寫某+n日寫見到流星 咁有錯?
係 佢有個客觀既發生時間 但係 我地雙方觀測既野有無錯先?我地雙方statment係咪沖突先?

繼續返返去 答到我女唔女人呢個比喻點樣合適法未

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

我當有殖民星呢樣野
係 佢有個客觀既發生時間 但係 我地雙方觀測既野有無錯先?我地雙方statment係咪沖突先?

可能係佢個平行時空佢老母係叫做老豆呢

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

閱讀理解都有問題 我真係唔知點討論
https://web.archive.org/web/20130801000000*/www.johnnywalker.com

https://web.archive.org/web/20120701000000*/www.johnniewalker.com

上個post 1001個巴打
你指個trend變化係因為2013個brand 推廣先咁多人search
而上面個網係可以搵到以前出現過既網站 係2013年中後 打Johnny walker 既網佢會自動轉去Johnnie walker 既官方網
但係2012 打Johnny walker 佢係會開到Johnny walker 既網 雖然個網乜都冇 但你會睇到佢個bg係放左barrel 睇得出都係酒既網 而打 ie尾你係搵唔到有網
即係咁岩個tour 開始既同時 Johnnie walker 官網先出現?咁2012個Johnny walker 個酒網又係咩黎呢?定係只係有人無聊整左個網咁岩叫Johnny walker又咁岩係賣酒

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

不嬲架啦 舊登已經係咁,太多邏輯盲科學盲衝出黎
而家我都係睇下笑下就算

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

我當有殖民星呢樣野

你好亂啊 你呢個時間+n係無錯,你想表達聽日就係今日加1日又有咩用 同你上面所有論點完全無關wo,連宇宙巴都話你比喻唔恰當啊

而家講緊a&~a ,唔好再講無關係既例子support ,女唔女人就係正正a&~a ,addidas& adidas 同時係真啊,成個曼德拉理論都係矛盾句,不如你講下點樣唔合適。
根本成件事就係d人慢慢忘記nnie先既存在
慢慢演變成nny
根本不存在咩 Mandela effect
只係好單純一個名既未落
所以係咁話集體出錯係冇可能係解釋唔到個d呢

係咪拎黎柒

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

我當有殖民星呢樣野

你好亂啊 你呢個時間+n係無錯,你想表達聽日就係今日加1日又有咩用 同你上面所有論點完全無關wo,連宇宙巴都話你比喻唔恰當啊

而家講緊a&~a ,唔好再講無關係既例子support ,女唔女人就係正正a&~a ,addidas& adidas 同時係真啊,成個曼德拉理論都係矛盾句,不如你講下點樣唔合適。

你同我玩完遊花園 跟手話我亂 lol
我地返返一開始講既野
有某位巴打用呀媽女唔女人呢樣野黎比喻曼德拉效應
我指出呢個比喻唔合適
因為曼德拉效應 係有兩堆人對一件事持不同且相沖既睇法
而呀媽女唔女人 明顯唔係同一個情況 係女唔女人係A & ~A SO? 我講緊比喻唔合適
跟手我帶出相對論講既野
小明話 廣電比上電快
大明話 兩電一樣快
指出兩埋人對一件事持不同且相沖既睇法同時係TRUE有咩問題
某巴問知唔知咩參考系 on9 我問緊你 佢地講既野有無錯 講咩參考系
而之後你仲同我講 一億年前爆既星=呢家見到呢家爆
你想點呀 兩者true 就係 "=" ? 好啦 我試下用流星做例子啦
我喺某日A星球見到X流星 你喺B星見到X流星但係時間係某+N
同時我地記左落日記到
咁statement就係 我某日見到流星 你某日+N見到流星
我地兩個statement有無沖突呀 究竟係邊日發現流星呀?
宇宙巴話我比喻有問題? 比喻啲咩呀 點解我自己都唔知 我用流星同閃電 答緊你相沖既睇法同時true有無問題喎 比喻黎既咩?
咁你又講下點樣無關法吖
btw你仲未答我女唔女人點樣合適 唉 細心閱讀plz
睇法a同睇法not a可以同時為真?你嘅「真/假」係咩意思?(唔係講緊主觀意見想法)我對某經驗知識問題的確持有某意見就叫做真?唔需要同經驗對照?唔需要有我自身以外嘅證明?

阿媽係女人、某套戲叫sex and the city係經驗知識,有客觀對錯,可以驗證,點可能出現a與not a同時為真?「我真的持有某睇法」同「我的睇法為真」係兩件事黎,你諗清楚先

首先 睇下我樓上講咩
小明&大明既不同睇法

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

而家我都係睇下笑下就算

佢話佢舉個例子係相對論。。。
用流星做比喻位巴打
知唔知流星係點嚟
定係你話喺B星上面睇到A星上面出現嘅流星?
睇法a同睇法not a可以同時為真?你嘅「真/假」係咩意思?(唔係講緊主觀意見想法)我對某經驗知識問題的確持有某意見就叫做真?唔需要同經驗對照?唔需要有我自身以外嘅證明?

阿媽係女人、某套戲叫sex and the city係經驗知識,有客觀對錯,可以驗證,點可能出現a與not a同時為真?「我真的持有某睇法」同「我的睇法為真」係兩件事黎,你諗清楚先

你有一日喺張紙到寫左啲野
比人整走左 搵唔返 證明唔到
你會claim 你有無寫左啲野?
咁係真定假 你既claim 啱定錯?
用流星做比喻位巴打
知唔知流星係點嚟
定係你話喺B星上面睇到A星上面出現嘅流星?

呢個唔係重點好無
點黎?可能我錯啦
改做哈雷彗星有無幫助你理解

經歷 高速運動 靜止
Event 閃電
人物 小明 大明

知唔知咩叫參考系

而家我都係睇下笑下就算

佢話佢舉個例子係相對論。。。

有問題?話我知錯喺邊 等我去投訴「天才」既監製傳遞錯誤訊息
見有兩個post, 順便貼埋過黎,等你地討論下

我記得個陣係舊登追post,有幾樣野係你地依到冇提到既,我想補充一下。

利申:唔會堅持有定冇 曼德拉效應

1. jonny walker 呢件事,係舊登有link係話 有個外國人,做酒室定唔知酒倉庫既,佢話對住jonny walker 好多年架啦,日日翻工都要數個數量,但有日翻工就見到酒箱變左 “jonnie walker ”,佢話自己每日對住jonny walker 咁多年,冇可能變成咁。

2. 午馬過身既新聞,係舊登有巴打貼左 支那討論區既link , 原post(2012定2013 ) 係有人問 午馬唔係死左咩?點解電視仲見到佢?跟住下面有人回 ,“ 死左啦, 當日佢出殯 係成龍行最前抬野既,電視都有報” (當時呢個reply 都係2012/2013年, 因為我有入link睇,對左回覆日期好耐,一定冇睇錯) , 但午馬真實過身日期係2014年, 而佢出殯當日的確係成龍行最前幫手抬野。

冇任何立場, 只係想補上兩個 個人認為幾好既例子

你有一日喺張紙到寫左啲野
比人整走左 搵唔返 證明唔到
你會claim 你有無寫左啲野?
咁係真定假 你既claim 啱定錯?

我claim「我有寫過啲嘢係張紙到」,此claim當然為真
但關於「我寫過啲咩」嘅信念,又係另一回事,而佢可能為假

例如,我係張紙到寫「abc」,張紙唔見左幾日之後,我產生兩個信念:「我在那張不見了的紙上寫過字」,「我在那張不見了的紙上寫過123」。前者當然為真,後者顯然為假。

你想話張紙被銷毀左就無辦法講真定假?就以上例子而言,撇除上帝視角,當事人未必有正當性同說服力去斷言張紙上面有咩,無證據係手而面臨懷疑都好正常(唔代表真假唔存在,上帝視角嘅我地依然知道佢寫左乜,不過唔重要)

但曼德拉效應嘅情況係:一班人一齊係自己張紙上寫下abc,十日後有一兩個人出嚟話:「明明我地係寫123,所有證據已經被改寫!」明明啲紙無唔見到,卻拒絕以佢地為證,反而懷疑佢地。懷疑其實係好事,但你地有無自己記憶以外嘅證據,證明外部物證已被改寫?因為無所以正好符合曼德拉效應呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞