曼德拉效應(2)

911 回覆
5 Like 63 Dislike

簡單一句,你知唔知依個效應係乜嘢?

定義都係由你地嚟做架

睇嚟你唔明

你作為提出理論嘅一方都唔做定義
咁邊個做呀?
使唔使我幫你舉證埋呀?

搞清楚因果關係先啦
咁你都唔明 反駁乜嘢呀?
明咗再反駁ok?

因咩果關係?
你提出理論
你作出定義
你舉證
我地就質疑
你再舉證
我地再質疑

人地冇讀過大學邊識咁多野啊

真係連少少科學精神都無,一味話好多人好多人
然後駁唔到話質疑者阻住哂

睇你嚟唔明我話阻住曬嘅原因

睇嚟你唔明

你作為提出理論嘅一方都唔做定義
咁邊個做呀?
使唔使我幫你舉證埋呀?

搞清楚因果關係先啦
咁你都唔明 反駁乜嘢呀?
明咗再反駁ok?

因咩果關係?
你提出理論
你作出定義
你舉證
我地就質疑
你再舉證
我地再質疑

人地冇讀過大學邊識咁多野啊

真係連少少科學精神都無,一味話好多人好多人
然後駁唔到話質疑者阻住哂

睇你嚟唔明我話阻住曬嘅原因

對唔住囉 阻住你ff

香港地真係好撚多蠢人
呢個post 真係好撚痴線
On 99,有外來力量改變歷史,改來改去係改「Sex IN the city」、商品標籤呢d兒戲野?

不如你去真係了解下咩係曼德拉效應先啦 有重大歷史事件都改變左 唔好係度知d唔知d 人云亦云啦
香港地真係好撚多蠢人

地球原來係平架
對於集體錯誤記憶,無論係語言定社會定心理學都畀到好多解釋,並且比曼德拉合理
一味話人淨係識反駁,有無諗過證明曼德拉比其他解釋好?

呀,唔記得呢到係禮拜堂添
由你地提出 呢個世界有曼德拉效應 呢下開始
你地就立咗論
定義、舉證責任就喺你地度
唔係話討論下就可以無視舉證責任
當你有個立論你就要defend
亦要預咗會有人質疑
On 99,有外來力量改變歷史,改來改去係改「Sex IN the city」、商品標籤呢d兒戲野?

不如你去真係了解下咩係曼德拉效應先啦 有重大歷史事件都改變左 唔好係度知d唔知d 人云亦云啦

點解唔改變吓第一第二次世界

可能軍國主義時期既日本同nazi先係好人
一齊都係美國影子政府搞鬼
屌 根本喺連登唔會討論到
啲人根本唔明乜嘢叫曼德拉效應 依個效應特點係難以搵證據
啲人只係一味喺度質疑 話證明唔到
而唔係調返轉一齊去討論去 去搵多啲專業人士問下佢哋記憶
有心討論嘅算把啦 連登太低質冇可能喺到討論到

本身想認真討論 宜家變左一味反駁對方既理論

班人最叻就係話記憶錯誤 唔理你理據 話全部係假
有d仲衰 根本未知咩係曼德拉效應就係度人云亦云 肓反
對於集體錯誤記憶,無論係語言定社會定心理學都畀到好多解釋,並且比曼德拉合理

所以先要討論下係咪真係有曼德拉效應

唔好怪小學雞,佢淨識話全部地球人都記錯嫁炸,仲有就係文化囉。文化將全部野改左第樣,笑死我

而家個theory直頭係non-refutable/ non-falsifiable
然後你地又defend唔到個idea
所謂嘅現象又可以用更簡單更高可能性嘅理由去解釋
難聽啲講真係同耶撚話呢個世界有耶神一樣
或者啲迷信撚話有鬼一樣

咁大家會唔會指住一啲信神鬼既人話
哈哈哈哈哈 你睇下呢條傻9 佢信呀!
如果一信神鬼就係傻9 點解呢個世界有凶宅會影響樓盤價格呢樣野呀
之前連登有巴打咪話搬屋發現有符 好撚驚既
有冇人指住佢黎笑呀

信神鬼會影響樓價呢樣野

呢個世界有冇鬼
係兩回事
你話呢個世界有鬼
你就有責任去舉證 去defend有鬼呢個theory
人地會去質疑去反駁你嘅證據
你就要用再多啲嘅證據去駁人
當你個theory係同現今觀察到嘅現象consistent嘅
又無可駁斥嘅
咁咪可以當住個theory係真
直接有野推翻你個theory

你究竟明唔明依個效應係乜嘢呀?
可能你當佢係好難搵證據去證明嘅一個現象
信咪信 唔信咪算囉
你嗰啲所謂嘅反駁亦都唔係有效嘅反駁 你明個現象就知點解
只能夠證明依個現象嘅可能只係記憶 或者一啲二手資料 因為佢本身個事實已經係推翻唔同咗
所以你哋不斷係咁喺度反駁都冇意思 就當由我哋成班戇鳩喺呢個post度討論 唔好用咩記錯嗰啲呢反駁 住曬ok?

而家唔係有冇證據嘅問題咁簡單
而係你地嘅理論有冇方法可以證明佢唔成立
之前有巴打問過
「喺咩情況下你會唔信所謂嘅曼德拉效應」

有冇證據係次一級嘅問題
而家個問題係
呢個理論冇證偽嘅方法呀

而家依個所謂效應只係討論當中 我哋唔係要推廣乜嘢科學理論
我講過如果你明依個現象喺乜嘢你就會明點解咁難證明
你就係咁要我哋去證明 其實你係咪唔明依個現象?可唔可以答一答我

難證明唔係逃避舉證嘅理由
我明唔明唔重要
原則上係你一開始就要講清楚點為之曼德拉效應
呢方面唔係我嘅責任
屌 根本喺連登唔會討論到
啲人根本唔明乜嘢叫曼德拉效應 依個效應特點係難以搵證據
啲人只係一味喺度質疑 話證明唔到
而唔係調返轉一齊去討論去 去搵多啲專業人士問下佢哋記憶
有心討論嘅算把啦 連登太低質冇可能喺到討論到

本身想認真討論 宜家變左一味反駁對方既理論

班人最叻就係話記憶錯誤 唔理你理據 話全部係假
有d仲衰 根本未知咩係曼德拉效應就係度人云亦云 肓反

你估下下好似你地咁駁唔到就話人小學雞咩

我正式宣布我屌左你老母
你唔洗問你老母啦
因為佢記憶已經比我修改左
不服來辯

麻煩舉證/論證
畀人駁完麻煩再為自己辯護,或者改變睇法
而唔係話人唔討論

我問返你轉頭,你覺得我地洗唔洗傾下羅素個宇宙茶壺?有無討論價值?
香港地真係好撚多蠢人

地球原來係平架

究竟flat earther蠢啲,定隔離post班PTGF蠢啲

你地唔係入黎之前已經認定左一定有Mandela effect啦咩
仲洗撚討論係咪真係有咩
由你地提出 呢個世界有曼德拉效應 呢下開始
你地就立咗論
定義、舉證責任就喺你地度
唔係話討論下就可以無視舉證責任
當你有個立論你就要defend
亦要預咗會有人質疑

我都話可能依個效應嘅原因真係只係集體記錯
我話你哋阻住曬嘅原因係因為 你哋所謂嘅質疑只係提出一個有可能嘅原因
而唔係根據例子去搵番個事主/ 專業人士了解佢串錯字/理解錯事實嘅原因 咁先係真正有效嘅反駁
而我哋亦都係討論當中 我唔會排除所有原因
咁我又問下你啦,埃及金字塔邊座最大?

你地唔係入黎之前已經認定左一定有Mandela effect啦咩
仲洗撚討論係咪真係有咩

我講錯 應該話曼德拉效應背後嘅真正原因
香港地真係好撚多蠢人

地球原來係平架

究竟flat earther蠢啲,定隔離post班PTGF蠢啲

可能佢地近自轉中心
轉左個頭暈暈地
個腦傻傻地
係人都知係中間果座啦,但現實變左最右果座,你又點解釋,世界七大奇蹟都改到,又係點解?
好似上面巴打咁講
而家所謂討論曼德拉效應
同討論Russell’s teapot
或者Dragon in the garage一樣
頭先上面有巴打提到 想睇下醫生既講法
我呢度有一個 不過唔係腎臟既 係講肋骨既
可以係13:45左右開始睇

之前都貼過一次
https://youtu.be/1KKMmERytXo
係人都知係中間果座啦,但現實變左最右果座,你又點解釋,世界七大奇蹟都改到,又係點解?

記錯
咁我又問下你啦,埃及金字塔邊座最大?

咁我問下你啦,你老母隻閪大d定你阿麻隻閪大d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞