Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
單點對焦暴力,操作快
追焦一如概往無能
畫質稍弱於 gx9 / EM1ii
但係同 GX9 同 sensor crop
加上 pana 調色唔會太差
Thank you 巴打
我有考慮過gx9
但係好似做唔到lx100ii 呢個重量+性能
唔介意無得換鏡不妨考慮下
換鏡機做唔到呢個規格
我覺得 lx100 系列只係爭左個 3.5mm
有埋就完美了
本身有部Z6ii 同一部zv1
畫質上zv1係咪唔會差太多?
高 iso 差不多,但畫質細緻好多
zv1 我都用過一段時間,拍片爽過影相
係 平時都係用佢嚟拍片為主
部野啲性能真心麻麻地
操控*
佢最殺食係加個手柄,又有 slog3 又有 pdaf ,用黎拍片堅係爽
G90/95/99 將個LCD MON 換做OLED,
9月都完OM-5 都未有消息
OM-1 已經跌到萬四五
OM-5 冇咩吸引力
細部加SPEC 勁就有人會理既.
傳同OM1一樣樣
40-150 F4 幾時 先跌到5000樓下
得閒露下面
保持知名度

OM-1 12-40/25.2
新入坑新手請教下,第一期消費卷十月底到期,仲等唔等om5 好?
定買Em5 iii pro鏡kit 算
各位師兄,本身用緊Em1 Mk 2, 看好多OM 1 review 覺得好多mk 2 問題都有upgrade
特別係低光源影相嘅實力,係未值得入手?利申多數旅行先用

同宜家有12-100 pro lens, 鍾意影風景同星空應該加咩鏡好?
Hktv部om1跌到14990
個價好吸引
我本身用em1m2
好唔好用消費劵upgrade
17慢MM F1.8 呢?
個人麻麻地魚眼
Em1用8魚可以有魚眼修正,是上唔到filter 而已
如果有12到100天涯鏡係未唔使再整多支40到150?
想緊去旅行點樣配鏡好d
旅行的話,長插1218呢個焦段足夠應付9成拍攝需求,反而40150唔夠方便,加多支17/25大光圈夠哂玩
呢排開返我都諗緊旅行扲咩好
我應該12 100+9+25 1.4/GR3x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞