Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
拎屋企啲 kit 鏡 trade
分分鐘執支二手 kit 鏡拎去 trade in 都抵
我本身都唔係諗住買喝支都狗衝咗呢支

但機身 trade in 就真係唔多抵
等一兩個月個行貨價都可能跌到同今日個 trade in 價一樣,但你會有兩個 body 可以用
我都係拿支唔用既去trade
Me too
本來想買40150 F2.8
都轉左F4,個價太吸引

多謝大家情報,入手新玩具
3500個價唔買真係對唔住自己
變咗創新中心手信
個個聽完講座就去買返支
Thanks 巴打既情報
唔係都唔知有咁好既優惠
買左12-100 之後真係無轉過其他鏡咁濟
尤其行山一支過搞掂晒
唔洗換鏡好撚正
用緊 e5 mkii , 12-40, 25.4, 14-140

本身去旅行其中一枝變焦加枝25.4 都夠用,係夜景差少少咁

最近要影小朋友用12-40,發覺室內唔夠sharp 。如果收光圈個快門又變慢, 或推高左iso , 影出黎啲質素同啲新款手機差唔多。m43 影室內小朋友係咪到左盡頭

唔想放棄m43, 因為由em10 用起陪左我10年,係咪換部新iphone 影室內算
定om1 或新om5 ?
人物面部冇光線而唔夠光硬推iso 推快門 , 其實俾部a74你都係一樣….

第一步,影人像,你自己睇左環境光線先。自己站係一個有光線射向人物既地方去影,正光側光背光,自己去搵。

第二步,真係冇光既,就需要自己創造。唔想閃光燈想低調啲,可以加支好似電話咁薄嗰啲led 補光燈。

第三步,學習下混合第一第二步做既野。 BTW學到第一步已經係大師了。
1240照計唔會唔夠sharp

快門太慢freeze唔倒個人?
係呀,小朋友好難超定咁比人影
我係屋企影寵物f1.8都叫勉強OK
琴日買左支f1.2 完美解決
都明白巴打既見解,我都有買過燈set 棚影野,em5 mkii 再開 high res 影業餘野都好夠用。

暫時我預到既挫折係同家人出去朋友屋企,所以無得set 燈。 咁我就拎相機,家人拎電話,影完對比左下,質素好似同手機無分別

同我未用過Sony Fuji ,所以唔知人地ISO 同 對焦好成點。 但而家有比較先知Iphone 14 室內低光都咁勁, 所以諗住買部Iphone或者升級 om1 om5 em1 mkiii .

而我都知m43 長處唔係影室內動態野,但想知 om1, om5, em1 mkiii 會唔會有質既提升,例如可用iso 高兩級咁。

我比較少後期執相,em5 mkii 用到iso 1600 已經係最大可接受範圍,再上會覺得好多noise
其實你既觀察係啱, iphone14 係好勁 專長就係影呢啲屋企相。

不過今次om-1機身個jpg 直出好出色。 iso10000都可以直過iPhone都唔失禮。 詳情睇下dpreview
另外跟機有支小閃燈,直射天花啲合照都可以好靚
呢個問題其實2000年 數碼年代,每年都有用家問 xx 機影小朋友夠唔夠 /使唔使轉會

差d 令人懷疑係咪而家d 小朋友愈來愈快
去朋友屋企就電話算啦
煩少好多 拿d時間同朋友相處仲好
以前啲相機唔好諗啦,點夠快呢。MF估焦收光圈就ok. 到發展去到啲相機夠快了,但係上左FF時代啲景深又淺,都係又唔夠。 如果真係同啲小朋友面對面1米2米距離, 要張張中眼面清要真係最新既機同最新既鏡先掂

但係iPhone 都又片又相張張清啦。 最後都係唔好搞咁多野算。
唔係掛,就算我咁hard sell m43,但a74 full frame嚟,高iso表現應該同m43唔係同一level。
前幾年影都唔覺得相機會sharp得過 12-40 , 但我而家真信
啱啱睇om1 影夜間,iso1600手持快門可以2秒以上,好屈機
靜態嘢或light painting有用。
但識郁嘅嘢就冇乜用。
你未見過點影, 唔代表冇用喎
香港啲街景LED好光, 2秒 ISO200都要收光圈...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞