Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我本身都em1iii&em5iii抉擇
二手計好似相差千幾二千
不過em5自己好似出街機會大好多
咁不如 2-45mm PRO 嗰 set
係咪要落星際睇?旋拍唔見有咁平
5 III 好少機, 要睇吓好唔好彩, 見過有檔好似要5千但有埋個grip
1 II 就大把機, 連銀色限量版都見過
1mk2好多呀
我目標係5mk3, 但佢同二手1mk3個價又差唔多
百記5mk3做緊hsbc promotion, 扣埋回贈6839咁上下...但係跟14-150mm鏡
考慮緊
咁不如 12-45mm PRO 嗰 set

買EM1.3 啦
EM5.3 AF差好多
Om1 配假奶 25mm f1.4 一代

對焦表現點?
都會想拍下片
百記無哩set 揀
差好多咁驚!?
有冇人有75.8?
AF成日對錯焦
我意思係hsbc promotion無哩set
網上話有focus 聲
呢枝就算二代都仲有對焦葉聲音
用咗哩個方法就冇乜聲,不過室內有啲燈會閃
https://youtu.be/zH7QXJ3QbPE
補充,對焦速度普通(af完近嘢再af遠嘢可能要半秒
PL 8-18/2.8-4 & O記8-25 .4
你地會點揀
拍片唔好買住,啱啱再試,對住強光(太陽),冇半按快門都卡卡聲
pana機配pana鏡
om機配om鏡
卡卡聲係光圈開合
細 25 個光圈係會有嘚嘚聲
已經冇對焦,冇撳任何掣都嘈
係,因為唔知點解 om 機用細 25 奶要不斷開開合合個光圈去調整 liveview 光度,而細 25 奶個光圈又好大聲
講開哩支鏡,俾個全開光圈既橫倒全身人像大家參考下啲散景去到咩程度,focus係黑色阿叔度,我自己覺得做唔到人景好分離果隻。

背景有返 d 縱深會好好多
唔同喎,你影小朋友全身近過影大人全身好多,景深會淺好多。同埋背景亂先可以睇到佢可以分離到乜程度。
我意思係睇構圖,小朋友係其次,重點係背景有明顯透視同埋拍攝角度盡量攞平
m4/3 天生同視角焦距短一半,好難要求做到事旦影都出散景,唯有構圖上留意返,但同時間注意構圖張相出黎亦會好睇 d ,呢 d 相對
我唔係話構圖唔重要,而係示範緊如果你用佢影大人全身,得出嚟嘅散景會係咁,背景要去到好遠下先開始有少少分離感。

啱啱睇咗條片,FF vs M43
尤其18:40
https://youtu.be/CQjifL1o9BQ

FF 35.8全身已做到明顯分離感,M43 17.8就基月乎冇,如我之前某個回覆,其實差兩級已可以差好遠。當然,M43都有輕兩級嘅優勢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞