Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
旅行腳,會爬下山
pd 我又唔覺得最好,宣傳吧

馬小路xt15 同優籃子zero y 已經好夠用
日馬G9同EM1X 個價幾吸引下

最後入左部G9 kit
上山支腳不能太輕, 大風少少都好震. 另外仲要睇下你想曝光幾耐, 會唔會用上遠焦超遠焦.. 等等而決定到邊支啱用. 器材野唔好成日諗埋啲咩一步到位, 冇益的

冇IDEA未有第一支腳既話, 第一支腳唔洗買太貴, $一千左右Manfrotto摺摺腳 可用性已經足夠.
哦 明白 可能係個快門震到
Thx!
看左師兄推介同試左PD
最後試左好多支,買左gitzo 1545T
感覺輕得黎比較穩,手感又幾好
已經跟住片嚟set 但Olympus個menu真係迷宮咁
咩機 em1 之前睇YouTube robin Wong
Gitzo
巴打直接攻頂
EOS M line 停產,會唔會多左人用m43?
唔睇好
J外觀去fuji
J機能同鏡群去sony apsc

同埋好話唔好聽, 見唔少apsc用家, 不論單反定無反
真係得一兩支kitlens用過世
一年都唔知有冇十日拎部機出街曬太陽

依種用家手頭部嘢一日未壞一日都唔會諗轉系統住啦
喺佢哋眼中M43同APSC差好遠架(一個x1.5一個x2)
偏偏爭好多既1吋同M43佢哋反而覺得差唔多

只會覺得市場導向都係FF好啲
識得分sensor size都算好啦

如果真係我講嗰類用kit lens過世用家
隨時連sensor size / crop factor/ lens focal length都冇咩概念
淨係覺得自己家陣專登買左一機兩鏡, 平時網上睇到嘅靚相都應該自己影得出
今日終於有機會去行下玩下部om1。 支40-150f2.8裝左2x之後都幾明顯對焦慢左, 就算部機顯示中左焦都要等一等。 另外裝左2x影白鷺果D真係會有之前上網睇果種'glowing"。

附上一張唔關事既神鳥鳳凰圖
我覺得睇價錢加人點講
人買咩就買咩
會唔會一機2鏡APSC,就好似M43 買E-PL 2 lens kit,GX85 2 lens kit 一樣?
都係1機2鏡用過世
1.4x 都有glowing
睇唔到紋理
非常同意
佢哋應該只係care機鏡大小同 focal length,但唔係實際焦距數字
總之zoom得夠遠影到就得

對一啲影相同買相機未有概念嘅人,買相機多數行貨
而M43香港行貨銷售渠道太少
都咪話OM得百記、兇宅、天祥、數碼城同HKTVmall
除咗數碼城冇一間款係賣得齊
P記更大鑊,只有代理自己間咩人氣電器店同天祥有得賣

加上兩者marketing又唔夠其他廠嚟
正常都好似巴打話齋買富士/Sony先,因為個個都係買佢哋
市場問題唔洗諗咁多攝影技術上既野, 啲SALES只要有水位就會入貨狂推啦, 佢地理得你影唔影到相. M43唔夠人平冇得做只係咁簡單.

入門套裝夠平, 外觀夠靚, 水位夠深就會有銷量. 唔夠人競爭就冇計.
EM1 我都係睇Robin Wong啲片set 有啲位邊set邊諗原來個option收係到
想問一下,黎緊1月會去日本
想輕鬆拍下VLOG
見CANON M系話收皮
好似M43 系列仲可以玩落去
之前無乜研究M43 系列
如果SONY 同P記
有無話邊款機多人推介D 拍VLOG
想夜景OK, 拍到4K 60,
鏡頭我諗輕便為主,最多兩枝走天涯
見你地推既1260 好似好岩RANGE 用

利申本身係C 記用家, 用緊5D MARKII
有50 1.4 24105 F4
但已經好耐無去旅行無拍片
如果C 記係咁仆街想直頭轉會
入m43 post 問sony...等其他雙修大神答你
拍vlog 你係自拍定影風景同人果d? 你去日本帶唔帶單反?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞