Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
同埋欠個好嘅代理 (香港)
https://youtu.be/fdAPBWoXqBQ
靠信興就仆街啦
說來諷刺阿Lok如果不是在英國都無可能去到日本第一手試機
想問下AEL有冇得淨係lock住focus?
今次P記總公司真係大手筆
琴日準時過咗NDA出片果D都有去到東京
仲要"借"埋咁多枝鏡,阿lok話應該唔駛還
不過我倒翻轉諗,既然你有能力做到phase detection,點解上年部GH6唔加埋呢
Panasonic有無公報過GH6 個sensor有無phase detection point
有無機會係software未攪掂要遲啲firmware unlock佢
以前睇過啲台灣論壇估計過pana死唔落pd af原因當然有可能係典型日本公司啲on9決策
不過又有可能係pd af呢樣有啲版權/專利喺人地手(SONY?)雙方傾唔掂數結果pana無得用
而呢個問題去2023年就解決左

GH6個定位依家好尷尬
旗艦機幾但唔駛兩年已經落伍
如果23年出部有pd af既GH6s(之類)咁原GH6用家就做哂傻仔
我自己就唔太信GH6 有隱藏pd af
宜家都變傻仔啦
明明有計劃岀pdaf仲喺一年前岀flagship
如果我有買真係嬲到轉會
其實買得不嬲都係當MF機, 冇影響啦.

係咪再跌價先, 入多幾部.
之前pan記講GH6粒Sensor唔係由大家估計果間(sony?)做,可能真係software 未搞掂,分分鐘3-4月有firmware update GH6 有埋PDAF都唔奇
呢啲對焦技術係買返嚟都唔出奇,可能之前未有license,而家買到咪放到落嚟用
少癲啦, GH6收你萬鬆啲,俾咁多野你 得唔得呀

少打啲飛機啦
我都有部 GH6,但我唔覺得會有 PDAF
雖然有新AF係幫到手,但GH 平時拍 VFR 會 disable 左個 AF
所以如果佢比 4k120p or HD 300p 都有 AF 就好啦
gh6 有pdaf 版即買
p記終於生性 不枉我成手鏡
我用緊GH6如果出新版會即換,成手m43鏡無咩動力轉S5ii
https://youtu.be/bmcZk0Q32Lg
殘體注意
如果真係用MC21接EF鏡都有一樣嘅對焦速度同準確度,
就真係好癲下,而且真係屌打R62
樓上又話video, PDAF唔太重要
咁即係點?
我平時OM-1影video 都F2.8起跳
我覺得其實用MF熟練,真係唔使AF
追焦速度差好遠,我用開影商演表演個主體周圍行真係好靠AF,其實GH6個Ai已經好勁,不過對焦速度跟唔到!
S5II香港係咪未有開賣消息?
用緊S5
想問下MC21插唔插到ef-s鏡
應該唔得
都係買水架啦
Kai段片最尾都有試駁EF鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞