Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有 trade in wow
但冇 details
無寫到,買左返嚟,用唔到咪hihi
想幫部pen f買支中長焦
考慮緊40-150 f4 但個價同2.8又差唔遠
但2.8果支 重量體積擺pen f好似奇奇怪怪咁
爬山影完紅葉先見到呢啲
F4 啦
去聽下情sir吹水都值回票價啦
其實而家d 大炮駁機都會係咁 ,tele 光圈細無咁實用
今次有太陽 試多左唔同角度 請指教

M43 真係相逢恨晚

(d色推左少少)

最多唔可以連Usb Control 唔到部機Only
你連住個Gimbal 最常用就係按Rec
如果唔得,你自己按部機個粒就得啦

EM1 + 大43 11-22 直出
我覺得under小小
揀側光/背光+用點測光
會令啲樹葉睇落去更加立體
11-22 微反差強,所以暗位靚
咁通透
其實咩係micro contrast ?上外國網站睇完都唔係好明。
信則有
想問問各位,我是新手,想入部M43. 請問會入OM1定等OM5?
主要是旅行和日常生活影野。
有錢緊係om1 新手就em5 平衡就em1

入多兩支鏡好過
Ching, 見到係hktvmall 有賣om1, 比list price 平好多,但如果貨到,有問題有無得換機?
另有,仲有無信得過鋪頭買機?價錢係唔係差唔多?
我得部 em5 (mark 1) 都諗緊好唔好 up 上 om1
升啦, 睇埋聖誕節有冇優惠. 只要唔係E-M1 系列都會有升級感.

鏡頭係咪重要性高啲呢? 係既. 但部機用得唔順都有影響囉. 不過睇下你手上有咩鏡先?
係代理自己賣 但係換貨就唔知 送左貨 口同鼻拗

街貨Olympus 都係星際數碼城
上古時代嘅鏡
20/1.7, 9-18, 12-60

諗緊買埋 40-150 pro, 未決定 2.8 定 4
8-25 就再下一步
唔該Ching, showroom 試機係唔係上返佢葵涌個客戶中心?
如果我用個人理解後用例子解釋:

假設有一段連續灰階如下
“黑-》灰-》黑-》灰-》白-》灰-》白”
如果以現代鏡頭追求鋭利同高線數
present 方法就係推高個對比
出現既效果就可能係
頭兩段偏黑過渡中間段灰會推左向黑
尾段白之間個灰會推左去白
出到一個比較鋭利既“黑-》灰-》白”
但其實當中失去左細節
微反差好既鏡頭係傾向重現返上述過渡
可能視覺上無咁 sharp
但就好能夠重現中間既細節

以下係 zeiss 算係官方既解説
https://lenspire.zeiss.com/photo/en/article/micro-contrast-and-the-zeiss-pop-by-lloyd-chambers
我自己都係差唔多咁理解
假設光線係一把尺由光到暗0-100
micro contrast 就係
0-10-20-30-40-50-60-70-80-90-100
肉眼睇好順滑
現代鏡頭條曲線
0-10-20-25-75-80-90-100
肉眼睇好似有條邊咁令人覺得好sharp
Photoshop 入面個unsharp mask原理都係咁鏡頭

本身想買45-150 f2.8 加2x , 不過見到呢支平野買來玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞