Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
40-150/2.8
有必要咁wide咩定你坐好前
影觀眾?
咁應該75 300/100 400先有啲野影
建議唔使帶機
千幾蚊收支p 100-300 1代叫有嘢影吓
公道講啦, 支龍仔係幾好價水貨只係$4.7k. 只係一般用唔好放大聞就得啦, 但唔放大r機仲屈唔屈到像素? 不過點都好呢個價格同重量係值得sony入門新手入手既.

12-100嬴位係有24mm 廣角, 但今時今日手機部部都超廣角, 單講24mm仲夠唔夠視角衝擊呢, 定係點都要直接再配支超廣角例如 e-mount 17-28mm F2.8 或者 m43 9-18 呢啲野就要自己考慮一下了
拎上手個手感嘅話

我覺得em5 配12-45, 40-150 f4, f1.8 鏡 係應該比較好,12-40 勉強可以

OM1 配大三元,12-100,f1.2 就都無咩問題
變焦個 range 點都係大 d 威 d
keep 到個 size 做到 24 當然係 24 好
其實9成9人都係當攝影只係興趣, 單係夠平同夠輕就夠啦, 其實仲想點

好老土咁講完又講, 識得用, 其實用落隻隻牌子都係差唔多. 影啲野垃圾, 就算用靚機影都只係高清垃圾. 影得好既, 手機相都會係永遠既藝術結晶.
呢支成日都唔敢掂 好驚之後次次都只係12-100一鏡算數, 其他鏡放係屋企發毛
真專業意見, 山頂位 iphone自拍算啦
講真, 如果真係好想影演唱會, 去見工,炒散或者搭上搭朋友 拎張證, 前台後台影到飽啦. 仲有錢收 .

拍片重好
https://www.instagram.com/p/ClYn6yyrg_j/?igshid=NTdlMDg3MTY=
舊機就trade in OM1
舊鏡就trade in 指定鏡頭
(又幫佢哋清倉底貨?)

都 ok 丫
問題係咩價錢
想沖支7-14
但二手貨以家先4千 有時仲要唔洗
7-14 冇得用filter喎,真係二手?
唔係得番8-24.4 同PL8-18揀
有O1240 f2.8 / P14140二代
旅行用猶豫緊要
1. 買多支O12100 一支過
2. O1240 + 買多支O40150 f2.8 or f4帶雙鏡
3. P14140夠用

幾支pro鏡個價差唔多 愈睇愈唔識揀
12-40 夠殺
買多支40-150 f2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞