Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
GH5生命線拖得太長
spec由業界驚喜去到俾SONY放甩
咪出左S1 S1 S5 嗰啲
到底個pdaf係咪license問題要拖到今年先俾用呢
有冇人知喺日本買既OM機有冇得轉返中文menu?
一定有啦
OM印象有的我試過在東京啲相機舖改過佢做中文
但Panasonic 機未必架
日版機可能只有日文介面連英文都無
聽講Sony機好似係無,佢D機分日本版同國際版
有pdaf既GM系列就好
雖然無咩機會
終於可以嚟香港啦
OM1 25Pro
GM已經冇出咁多年 好似某程度上合併咗落去GF/GX度 有啲可惜
預除左G9外,其他line已死
相機銷售已經嚴重萎縮,m43 銷售低迷。Pana仲出中低階m43 機會好微
GX8個body加有pdaf嘅新sensor就夠架啦
唔使再rnd架 出啦
到而家都未見有OM-5 賣
OM自己個online store獨家
GX8太大部 可以用嚟出FF版
有冇人買左?
有冇人用過17.2同20.4
本身會帶支12100旅行,補多支室內/夜晚用嘅邊支好
無17.2
用開20.4。覺得好好用,20mm室內都夠wide。而且輕好多。
如果拍埋video,17.2好啲,有focus clutch。
有clutch街拍好太多。
OM-1 75.8 ISO6400
17mm , 呢啲焦距你用過未? 完全冇視覺衝擊力, 完全係最自然最原始最似人眼既方式展視. 即係咩? 即係普通, 影咩都好普通. 以今時今日睇相既搶眼球標準, 影出來係咪夠用好睇呢? 自己思考下.

17/1.2 我都有, 影人係幾自然, 但只限係影單雙人像. 影單一事物都OK帶少少景. 但影其他風景係唔夠.

去旅行我會推薦 新出既9/1.7. WIDE啲影多啲野, 回憶都多啲.
仲嚟1001
麻煩開定post
Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect
https://lih.kg/3282484
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞