Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
大25奶真係好正, 可能係最有奶味既假奶
但搭CCD會好過LiveMOS

唔知有幾優惠
記得計埋入場費$50+車錢
仲有部陳年E1 ,開 Saturation cm4 正到一個點
又係時候推介下robin wong 仲有Olympus 超勁既陷阱對焦? 中文係咪咁叫

https://youtu.be/YcNrCtx2d1I
極新手想請教

如果主要拍街景片,較多偏向晚上暗環境,要稍wide, 影相功能可以相對麻麻,但片畫面質素越高越好,後期諗住用lumafusion剪片

之前一直睇中GH5S(因為見到youtube有d片出嚟效果幾好,特別晚上街景), 但睇完呢度介紹,對GH6有d心郁

請問:
1. 拍片畫質,兩部是否差不多?

2. 影相,GH6係完勝GH5S?

3. 鏡頭,除拍街景想較wide也會影簡單普通日常 (主要指拍片而言),會否以下是不錯組合:

鏡一:
DG 9mm F1.7
* M43終於有支超廣角AF可上Filter嘅大光圈鏡
僅重130G 更加有防塵防水滴 而且只係499美金 掛有Leica牌頭 成像對得起價錢唯Flare稍勁
但仍無阻其成為M43必入之一

鏡二:
DG 25-50 F1.7
* Pana嘅神枱 不但有1.7光圈 睇就好大支但其實只係六百幾G重 為拍片而設 有follow focus嘅狗牙 又有parfocal 同埋畫質極為優勝

定OM鏡更好?還是speedbooster + 其他鏡?

4. gimbal選擇, weebill 2係合適用落以上combo度?

Sorry好多問題,真係唔識真心請教
得1支鏡, 最常用一定係 10-25 F1.7 , 之後先再配25-50 F1.7

GH5S冇防震, 一定要跟腳架 GIMBEL之類去用, 帶咁多野新手就唔好考慮啦.

GH6防震比之前提昇左好多, 手定少少, 畫面可以好似落左腳架咁好定, 街拍之類HIT AND RUN , 靈活性大好多. 係咪需要GIMBEL呢, 可以入左機之後先考慮.

如果真係想入GIMBEL, 可以睇下DJI RS3, 主要係因為上手好似幾輕. 冇咁重.... 但如果拎去街拍呢, 重左就係重左, 手都會攰, 而你可以影既時間就少左, 街拍既野, 你行多個街口TAKE多幾會角度可以已經係另一個世界. 自己諗啦.
謝謝,很有用的資訊

body gh6較貴,如有二手更好,我響星際尋下寶先

鏡頭10-25呢個range都好,夠彈性

好彩剛好見到呢個post學下野
MZD 40-15 2.8 MC14

拉盡景深好淺 唔易玩 放大率有0.68好似 好夠用

有錢就買曬先睇下帶邊支出街
25 50 支鏡上好似唔係用Follow focus 的狗牙黎

RS3 加Lidar 對焦

冇錢

就2 手Gimbal,舊一代都Ok

都可以買meikie 定焦,12 16 25 50 60 85 mm
我覺得Gimbal 一定要買
IBIS 同Gimbal 兩樣野黎

GH6 加支細鏡,長時間都唔會好攰,應該唔大問題

我用緊GH6 加RSC2,有時加個mon
要買多個Handle
新文章講手機攝影,同 m4/3 唔係好關事,但 om 而家表明要做好 computational photography ,大家不妨研究下

https://www.orange-chansir.com/%e9%9a%a8%e8%ba%ab%e8%a1%8c%e6%94%9d%ef%bc%9a%e6%89%8b%e6%a9%9f%e8%88%87%e8%a8%88%e7%ae%97%e6%94%9d%e5%bd%b1/
有無師兄部gh6 一打開mon 出黎用 畫面會左右調轉?錄出黎果file 就無事正常
就係個mon反出反用會調轉
無試過喎!
上下都試過, 我以為係功能... 重開就正常.
我開極都係咁
影相無野 一轉拍片就係咁
我係反個mon去返正常位先重開
係咪成日都係咁 ? 定你淨係試過一次上下反轉咗 ?
之前兩次係反扭個MON開機出現, 扭返正常位重開就OK
唔覺得抵
不如買OM1
但係包埋枝300mm F4 pro好似幾吸引
兩皮五買em1x + 300/4同自己出去買冇咩分別
叫做有2k omstore coupon囉..如果你用得著
Ching你講得冇錯,真係有幾可會去om store買嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞