Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我意思係OM會用粒SENSOR 8-10年
PANA GH 系列都認到個身好耐啦, 係冇相位對焦落後左.
家庭,朋友室外/內聚會,仲有旅行影下風景
放下屠刀立地成佛, 有家庭就唔好買咁多器材啦,

多啲用手機拍下家庭片, 回憶仲多仲真.
呢個真
好似粒20mp 一樣
Pana face/eye focus 都好過Oly
利申:用緊2018 出嘅GX9
O-M5 夠用
已經入左OM1
呢個真
但用開ILC, 有啲接受唔到手機相
就算iPhone / S22 都係
廣角扭曲,低光油畫化,味精色調,假嘅bohek
我都想upgrade O-M1
但無藉口
同埋買得O-M1 不如買A74 ,雙修
不過買埋FF鏡頭又仲唔係呢個價
OM1+A7iv
之前唸過A74, 自己都有啲Minolta 舊鏡,但Sony啲鏡就好鬼貴,又重,所以最後都入OM玩下
Olympus marketing 都幾好,好多活動
但可唔可以喺市區開個showroom ?
唔駛為咗玩下相機,下下去KCC咁遠
其實麻麻
之前去過百老匯問有無 OM-1 陳列品睇
佢哋話無,因為代理無派陳列品畀佢哋擺
佢對用家就多d活動既
但唔覺得olympus有幾好係市場推廣,呢幾年香港市場都sell得麻麻
呢度連打手都無

只係另一間家電廠重大獲
我會偏向1
但會諗埋8-18。。。。不過佢又難買

嗰時825同818諗左好耐
試過晒兩支就買左818

825都幾大支
而18-25段又唔係咁重要
依我而言

9 1.7直頭唔同嘅嘢
唔會考慮
咦 有沒人用過P記支50200 2.8-4?
見佢size唔大支 都以吸引咁啵
終於搵返某年去日本啲相

btw,45.8唔係好夠做,想影啲散景或街道嘅壓縮感似乎要75.8 或 40-150先夠
我有呀
幾輕便
你唔怕只得F4 都Ok
畫質好好
唸得過呢支都
不過香港好似好少人用
都係用O記40150 2.8
O鏡配 O機
情意結定係點
以前我都會咁用 後尾長插PL支15.7
幾鐘意PL d色
Focus stacking, 防水
不過都係講緊pro lenses
唔果普通定焦就無所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞