Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

我點解冇
我都覺得應該唔會咁白痴
睇下說明書先
睇試機最盡都係1秒
不過都收哂個班話e mount細 做防震有物理上限既7頭
你會唔會係M mode set左超高快門超細光圈同超低iso呀
因為太黑以為無live view
個防震rating一直都唔知點計 個個都話自己8級
但係岀到嚟個個都唔同
真 om1 7級定7.5級 但4秒都冇難度
我試過最高紀錄係6秒(EM1III)
影完睇返自己都唔係好信
影張相黎望下
如果Lok仲響香港都應該肯試
唔係 佢有係度
但個光暗不變
影岀黎 同LCD見既唔同
LCD永遠一樣
Even點較快門都一樣
正常似MENU > 齒輪> I > 模擬OVF功能

但你話m mode先有就奇怪d
甚麼也沒有
日水啦 日元咁平
O-M5 好失望
仲用micro usb
舊瓶舊酒
今晚再睇下
唔得就reset算
等我去睇下實物先
定係買 em 10 mark iv kit set,再補支 17mm 1.8f
新手用 em10 好似都幾適合入門
都得 但係支kit 完全唔同級數 機身都係

純粹影下打卡相em10 無問題 加支定焦都好好玩

認真學就em5起跳

玩em10 定焦推介 Pana 9mm olympus 45mm 咁就長短 廣角大光圈都有
買em1 2好過啦
5千幾有部舊旗艦
性價比點都高過買em10
買入門機唔洗過幾耐就會唔滿足了
電子野都係有新買新好

Em5 iii 算係平衡度 性價比 既最佳選擇
E-M5 iii 俾用E-M1 ii 部件。
E-M1 ii 都出左6年。
我都用緊E-M5 iii 。雖然佢真係好夠用,但如果有budget,就直接買O-M1 吧
以前就入門機個操控太廢 (單轉盤, 少制, 細OVF) 趕客,
但都E-M10 制唔少, EVF 合理, 有雙轉盤, 夠平都可以買黎玩
em10 mark4同em5 mark3比真係差太少錢

冇理由唔買5仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞