Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
唔想用咁多錢轉第二個system, 要搵日去試下用pro鏡係咪差好多…
反而25.2 個range影控制
反而25.2 個range控制
你有冇了解過佢講嘅人地用Fuji影得靚啲, 係咩構圖咩鏡先

舉個例, 如果佢拎緊fuji 56.2 / 90f2 嘅大頭相話靚過你m43 12f2嘅相
咁其實你應該要做嘅, 係參考返你女朋友鍾意作品嘅構圖同焦段, 去改變你影相習慣同添置鏡頭

見你話用緊等效24影全身, 其實唔客氣講響女仔眼中效果可能仲輸比iphone
假如你想用依支鏡轉影大頭/半身, 等效24個變形好易炒粉
建議你入Panasonic 25.4 / Olympus 45.8, 依兩支影大頭/半身已經可以有好唔錯虛化, 色水就lightroom自己搞

題外話, 長焦未必人人用得慣
但如果用得順手+環境許可嘅話, sigma 56.4 同埋Olympus 75.8 一定唔會畀人嫌唔夠淺景深
影下粒土星, om1 個拍片質素好左勁多,出到黎靚好多……可惜天氣唔好

OM1 VIDEO係好左勁多, 但GH6已經好到升出太空摸到M43條界限.

雖然OM1 HKTV做緊特擊減價$15999, 但係用VIDEO多入左GH6 返唔到轉頭入OM1.
影相或者人像睇左啲環境光線先, 咩野光線就會有咩野MOOD, 然後再配個人入去, 平時睇多啲相, 到時你個腦就會活用到點用啲光線幫你作畫.

好似影STUDIO咁, 你都係SET左燈, 個人先入去影一樣, 唔同既係自然環境幫你做燈光. 緊記搵啱光線先影.

淺景深鏡頭只係其中一條小捷徑, 並唔係你去影好相既大道. 攝影既世界好大好多野你未諗過你未用過, 前景道具你用過未呢? 好老實,單係你活用到啲女已經嘩嘩聲, 仲有其他燈光特效, WIDE鏡人像... 好多.

背景朦哂, 得個人清既相.....留俾啲阿伯影啦, 2022年唔係呢啲好耐啦
其實又或者可以邊影相邊同囡囡傾計,Li招都幾work,當然部機要set連拍同擇相戈時要花多小小時間
佢有 120fps 同一樣有 teleconvertor 1:1 pixel 直出,我頗需要
4K係8MP, GH6個5.7K 係17MP
借問聲

我用緊EM1 mk III
佢個調色盤係咪唔可以好似PEN F咁逐隻色調
我試左勁耐都唔得
爬文又搵唔到
到底係我問題定佢本身無呢個功能?

得Penf同EP7有
我見到係$16990喎
完左?
新手跟鏡頭焦段應該係最易

光線要有多啲了解思考同埋基本知識, 如果佢睇嘅作品係影戶外但有反光板/甚至加一兩支燈做key light back light咁, 佢想日常幫女朋友影相搵類似光線應該好難

所以我先想話建議佢跟左焦段同接觸吓LR後製執色
一街都係,只係你未見到,未想像到.
佢ig蜻蜓個幅啲光
差唔多用左10年M43, 係幾好用
買過十幾支鏡最後都係得返12-35 2.8同16mm 1.4常用
同埋14-140 非常間中用下
用緊咩機?
用左10年最後都買得3個鏡頭,唔怪得Olympus, Panasonic m43做唔住,要摺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞