Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
2000 年前已經有單反旗艦 , 唔通果陣唔影小朋友架咩

其實係唔識影既人年年問 , 明明科技已經進步左20年
大sensor 係低光環境底下係有優勢
而m43都有唔少優勝之處(細,輕,平,computational features)
玩m43就要擁抱呢個缺點
1.買支大光圈定焦(1.2, 1.4)
2.開燈 <最直接
3.CAF, burst - 總有一張清
4. 用AI demonise software , 可以有1,2個step 交果
咁講啦,相機同手機兩邊每年都會進步,所以每年大家都J 下比較下,但手機呢幾年AI 計算真係多啲突破。
唔係話2000年既單反影唔到,我都無話em5 mkii 影唔到,而係iphone 啲室內低光相真係愈黎愈勁,追到m43 質素
其實iphone 真係屈AI...
DR 可能係,細節仲差幾皮
其實一般人角度 iphone 仲靚過 4433
只可以話經過十幾年發展
到 2022 年
一般人同攝影人兩個市場又重新分開返
加上IPHONE 易用度高, 直觀操作, 仲要係一日閒閒地都影返幾百張, 手機攝影時數咁高 自然個個都係手機攝影大師啦.
當年室內你唔落閃, 你唔好諗影相啦

以前都有傻瓜機, 一按就得, 閃燈自動開. 影小朋友係冇問題(出3R的話) 係而家下下話要幾千萬像素個MON聞相先話唔夠清.
FF ISO最多好2級, 但係實際用光源唔好既話差嗰2級真心夠咩?

仲有就係測光, 自己採光好, 測光好, ISO可以控制到唔會高的, 多數問題主因係好多時室內光線唔好, 主體大部份係相對暗位, 用家唔識-EV去平衡, 由得部機推ISO推光張相暗既部份, 就會令光位OVER暗位爆NOISE, 好常見既問題. 不過呢一PART技巧 IPHONE係全自動的
你會唔會假設得太多?
-用光用得唔好
-用家唔識哩樣果樣
-其實兩級真係好多下
而且室內影細路,唔係影model,其實有時你係想影佢最真實果一面,而唔係擺pose。唔係經常都可以打燈/閃燈。
係, 所以你啱.
想問OM個登記保養 入完資料提交完就有架啦?
有無咩email confirm 果d架
我以家入完二件產品 佢提交完停留係同一頁面正常?
LX100ii

PenF + P 25 1.4
好似係有得CHECK,
又到左鳥攝既季節

e-m1 markiii + 300 f4
部EM10第一代用左好多年,有D想入OM5遲下去旅行用
買唔買得過?
一步到位OM1
或者em5iii
om-5官網價9999,直上om-1啦
75mm, cropped + sharpen
冇300mm 要打唔係城市既雀真係有啲難度
前日買好似有手柄送
em1 mkiii 會唔會都係一個選擇,都平左好多
當年,都係EM1.2 平過EM5.3?
om1對我黎講太大部
9mm黎? 4490 買水平一千
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞