Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
其實覺得G9好大 但P記又無乜好揀
睇咗啲片好似轉會E-M1 iii比較啱我 手持高解幾吸引

買E-M1 iii行貨機身夾個1245 F4應該係個好選擇?旅行出街再帶個DG15
我個人較鍾意1240pro
解像力夠用, 始終都大一級光圈, size唔係大好多

但其實你日常繼續用住手頭p鏡先都得, 機鏡同樣O廠主要係有返防水防塵優勢
本身都想補個呢個焦段嘅變焦鏡 諗住一齊買埋
因為有DG15 F1.7 諗住室內低光轉鏡就OK 但光圈大夜景/陰天又真係方便D 水價又唔差太多再比較吓先

BTW P記機身就話一定買水 但O記係唔係行貨就得
去旅行我覺得反而係12-100
我嫌12-100有啲大支優勢係唔使換鏡
如果旅行帶m43要cover多啲焦段我覺得12-60 + 支40150/45175依類幾好
我同你一樣諗法
糾結緊喺12-100定係假奶12-60+OM 40150 F4
40-150f4 pro好貴
12-100好抵

所以真係好難取捨
過來人分享下,如果預咗自己日後買40150 2.8就唔使買1218
1240呢個range基本上夠用有突,平常機動性1240會好好多,真係要tele我情願換鏡都唔想全日1218掛喺身
1240又可以換成1245+細prime去要大光圏用途,其實m43就係可以任性地幾枝帶住行,想換就換
睇咗啲相&review 12-100mm同兩支鏡比 係大支啲但方便又抵
我同意
玩得M43就係要輕同機動性
而且用12-100 亦都唔係可以唔換鏡頭。入到室內,想影人像,F4好唔夠。想影風景,影遠啲,100mm唔夠。
As expected the OM-5 will only be released in late November:

OM-5 Body (Black/Silver)
Scheduled release date: Late November 2022

OM-5 14-150mm II Lens Kit (Black/Silver)
Release date: Late November 2022

OM-5 12-45mm PRO Lens Kit (Black/Silver)
Scheduled release date: December 2022

Known OM-5 specs:
20.37 million pixel Live MOS sensor
TruePic IX
121-point all-cross image plane phase detection AF
2.36 million dot EVF
3-inch 1.04 million-dot vari-angle LCD
4K30p video
Size: 125.3 x 85.2 x 49.7mm
Weight: 366g
Starry Sky AF
live composite
IP53 dust and splash proof
handheld high res shot (50MP)
Small and lightweight system
Live ND
Vertical video
Sensor dust removal unit (SSWF?)
Pro capture mode up to 14 frames
Supports up to 7.5 steps of image stabilization
BLS-50 (from the image information inside the camera)
Conventional menu system (from image information)

說好的stacked sensor呢
就咁睇照搬EM1III個spec落嚟
https://www.43rumors.com/the-om-5-will-be-released-in-late-november/
除咗防水防塵升級咗 其他就係將E-M1 iii塞入E-M5個殼到?
差唔多一樣 咁呢個時間入E-M1 iii係唔係等多陣好啲
絕對係要等啦
一陣出部機輕咗細咗,但功能同em1mkiii 一樣,
真係diu出聲...不過應該貴好多
價錢差唔多都係prefer返E-M1嘅舊logo同金屬機身 仲貴咗就...
咁嘅spec不如買返em5 iii
收部銀色em1ii又得
OM想幫大家慳錢

貼下相支持下
Em5 真係差金身only

其他都用得好滿意 性價比無敵
新手想買部相機旅行用
想輕身啲,機連鏡最好大約 500g。
Budget 6千幾,見 em5 iii + 1245 好似有少少 out budget。想問各位意見

呢個係好選擇
1245係好靚
但f4相對就差啲

買多支大光圈定焦補短就唔錯
好似17mm f1.8 1800$ 左右

out晒budget sorry
頂你咩Micro USB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞