Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
你話Type C 用Nvme ?
係,好重
除左GM1 同GM5
其他機都冇好好利用M43 優勢
可惜唔再出
又果有部GH4 Lv 的GM 就不得了
最新firmware support usb-c 插ssd m.2之類既儲存器,插到支2TB已經平到
影完即刻調轉插去MacBook 剪
幾時塞到個spec入gx body到
有見地
不過Panasonic 只關心sales figure
GH4 spec 嘅GM5 要賣$10000嘅話,有冇人會買?
GX Line 應該已死
出過啦 叫BGH1。 出左都冇人知
有呀 BSH1 都係萬幾 ,你買唔買先
都唔同style
GX9都遲GH5 成年岀啦
比啲希望我啦
sor, m4/3 優勢係咩先?
你唔會 expect gm5 size 可以有 gh6 個拍片或 om1 個打雀性能掛?

建議重溫官方點樣定義 m4/3
唔係我講,係官方講架
https://www.orange-chansir.com/%e6%a0%b8%e5%bf%83%e5%83%b9%e5%80%bc%ef%bc%9a-olympus-m-zuiko-digital-ed-12-100mm-f-4-0-is-pro/
講開12 -100 F4
我最後揀左12-45+ 45-150 F4
好難取捨
所以我先話如果GM 有 GH4 的 level 就好好了
我本身無玩開M4/3,偶然嚮YT睇到一條片,個YTber攞住部GM1加20/1.4街拍,驚嘆竟然有部無反可以同DC差唔多大細,重細個我部X-E4,所以有興趣入GM5

但搵過邪惡海灣同日虎,個價都好硬,同流通量唔多
我個人都係認同核心價值揀 12-100
其他系統要搵一支細既 f/4 zoom 唔難
但 12-100 係完全搵唔到替代品
焦段似又無光圈,一係唔夠 wide
再唔係就質素弱過 kit 鏡

btw 講起天涯鏡
12-100, 12-200, 14-150, 14-140
m4/3 天涯鏡其實真係 killer
不可能,物理限制
淨係散熱已經可以講完
係唔係一定要有EVF?
唔係,可以考慮吓E-P7
我認同
不過我用緊E-M5 , 12-100太重
之前有試過 EM5ii 用 12-100
所以官方 kit 係用 14-150

雖然12-100係勁, 不過龍仔呢支都好勁 , 科技日新月異,講緊ff size 細好多
玩過啦,同埋支 35-150 都玩過
畫質黎講 12-100 都仲係好過兩支龍仔
當然啦如果用 a7r series 的話可以屈下像素
但如果只講 micro contrast 同散景
12-100 都係贏
橙sir講得啱,其實m43核心價值真係一d人地其他format點都複製唔到嘅特別焦段,又sharp又勁嘅鏡

OM1218
DG1025/2550
Even 40150 2.8我個人都覺係值得stay m43,白皇咁類神枱級你要佢又做到出來!
要玩得極致輕巧有全系列1.8,配中階機身平有平玩
75.8又係輕到爆炸
玩tele真係m43強項,重點係夠平夠輕多選擇
12-100 最強玩法/特技
係夾埋 EM1iii/X 或 OM1/5
玩低光長曝 zoom 盡手持 HR
100mm 總曝光時間 8 秒

無EVF真係窄啲,之前玩過富士XF70就係唔慣,Anyway ,多謝建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞