Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
em1mk2
呢排想買部拍片機,見呢部先2000美金?
但Sony鏡頭多選同細部d?
去開邊間買?
星際是但啦,咪又係同一個老細
呢部有風扇散熱唔過熱, 6K 30P OPEN GATE , V-LOG ASSIST. 有AI AF, 超穩定手持IS....

SONY 上到 FX3 都未有呢種機能, 都要3萬HKD, 而家呢部定價只係一半. 仲考慮咩野.

L-MOUNT AF鏡 貴有 leica , 平有 SIGMA , 原廠PANA , MF 其他自己揀. 個組合其實都唔弱.

當然等到PANA M43 PDAF 就更平啦. 尤其是 GH系列. PRORES 錄出尼既畫質已經靚到過哂界. 一般用有少少哂料. 而且M43 鏡再平啲.
齋計body sony仲係嬴AF
panasonic嬴防震
屌! CLS 離哂普! 話哂都full frame丫, 俾少少尊嚴好冇

好彩仲有部S5II X 冷靜下, 唔係就出手 X 有SSD 錄影係必須.

係咪S5IIx先可以錄All-I?
未認真睇, 唔知.
Additional features in S5 IIX

Raw video output
Video recording to SSD over USB
All-I compression modes
Internal ProRes capture
Wired/wireless IP streaming

The S5 II will be available from the last week of January for a recommended price of $1999 (€2199), with the S5 IIX not hitting the shelves until the end of May. The S5 IIX will command a $200 (or €300) premium over the less video-centric version.

An optional paid upgrade for the S5 II will add Raw video output, and will cost $200/€200.
s5ii 個定價咁平, 痴線
平過GH6
貴就梗加唔會有人用

唔係有sigma 出埋L mount ,你係香港想買鏡都難
呢到變埋L mount討論區
都係少數民族不要分得那麼仔細

一個底細俾人笑 , 一個無pdaf對焦俾人嫌棄
果然冇
好期待S5ii 連 50mm.8
唔知香港會唔會做到16000蚊內
想衝去買
可以預計到下一部pana m43機會係咩料
其實就係gh6加翻pdaf
所以琴日Dpreview果條片講P記展望,Jordan都話點解GH6唔等到有phase detection先出
加埋dual iso夠做,gh5都係第二年出gh5s
再等又怕啲人會傳m43已死掛
出又死唔出又死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞