Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
40 150+2x 同 75 300 都有
200到300個range 75 300應該靚啲
75300真心抵玩
ching, 星際呢間買,有冇蠱惑?!
呢間無, m43 唯一最多人買
人地成篇文完完全全都唔係咁意思喎 。 有興趣不如認真少少重睇啦好嗎?
唔該甘多位師兄,遲啲去星際望下
睇到置頂,pana鏡都可以用係OM機,特別係定焦鏡,想問香港有地方買到?定去日森買會方便啲?
https://youtu.be/9iaTWOCn3NY

少有片講解 實際應用上 m43 同FF有咩分別比較,唔係嗰啲 100%聞相派,器材數學派。。。

如果理解到 應用到 入面講嘅嘢,好多攝影新手可以慳返好多無謂錢,買啲自己冇用既野返去
其實各取所需啦
有人因為追求高畫質,高像素,低光表現,淺景深,而買FF。有啲又因為FF嘅光環,品牌效應,追焦能力買Sony。
見到Sony post ,唔少新手買A74 加24-70GM II,50mm F1.2 GM 出街影相,去旅行。
同樣重量,我寧願一機4鏡 - E-M5 iii + 9mm F1.7 + 12-45 F4 + 40-150 F4 + 20mm F1.4。加支閃燈仔,可以18mm 玩到 150mm,室內外都玩到。
希胸望Olympus 150 - 400mm 出支平版Pro lens ,可以sync IS就好
等得就買O-M5 ,唔等得就E-M5 iii。
OM-1 太overkill。
我建議F4兵團。
我影下屋企人,去下旅行影相。我係E-M5 iii + 12-45 + 40-150 F4 + 20 1.4 + 9 1.7+ 42.5 1.7。
我覺得呢個組合最好。
咪出左 100-400
OM1好全能, 由新手用到老手都啱用。而且粒sensor 起碼用多幾代, 8-10年都唔會想換機抵啦。
冇用開長焦, 不如將 12-60換做12-100 , 可用性大增。又唔怕啲鏡換來換去。
鏡頭好多時香港買平過日本 要睇邊支, 建議格好價先
地方都係嗰啲 星際一堆

另外留意返P鏡上om機係影到
但某啲feature會用唔到, e.g. 光圈環
我本來想影運動 / 跑步, 所以先考慮 upgrade 部機同買 40-150 F2.8

即係都係 12-100 好 D?
家長式係看台觀眾位影 定係 收錢攝記式行到面貼面咁影先?
仲有係室內定室外?
街拍其實好啱m43但見唔多人提過
唔使大收光圈都可以做到ff超焦距效果

同樣道理可以都用響影macro, 唔怕景深太淺
係,加上m43細部,夠隱蔽。
室外

賽道旁邊又未到貼面
無錯 收到4 基本上任影

我而家插定焦都係長期f4
咁你本身9-18 ,12-60都夠做

夠膽既相機同命都唔緊要就 9mm 貼近去影。 多數人都係咁影。

保險少少就行後少少12-60 , 60mm 影半身 , 一路跟焦c-at zoom out 去到12mm 低角度影。
我都係打算旅行影屋企人,手頭有嘅鏡頭計,個組合應該係

OM1 + 12-100 + 40-150 2.8 + 20 1.4 + 45 1.2

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞