Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
40150 重過 50-200
不過佢有 MF ring 幾好
呢個都係我幾鐘意既design
有時對焦唔到即刻向後推就推
唔洗再禁制轉黎轉去
防水我信Olympus d 質撚多
係日本睇左om5 銀機好膠 應該同em5 同一個模

鏡頭定價好似香港平 300要2萬2 hkd 無買到

9mm 6萬yen
我最近都係長插15 手機視角

O機加p鏡 呢支發色特別似fujifilm Chrome film
隨拍一流
以家差支長焦 差小小想狗沖hktvmall 7千頭
一定係40150 2.8 全牌子既獨家

Nikon 有支新既都有咁既spec 但係貴三倍
各位巴絲
好耐無拎過部機出嚟 無咩點打理
發現支1240 2.8 好似發咗霉
水貨嚟 有無邊到可以整到
冇咁多既, Nikon NIKKOR Z 70-200mm F/2.8 VR S P.com都係$15.2k 貴一倍左右.
記錯支300先係3倍
本身用緊em5 mk 1 ,有12-40 2.8,15 1.7,40-150 4-5.6,諗緊出部g9定em5 mk3 upgrade 好,主要旅行用
考慮g9 既原因?
旅行用就e-m5 iii 啦
有4k60, 6k30(3:2/4:3)好似抵玩d,知道focus用contrast detect,但上網睇review 都好似唔太差
Em5 mk3 細部d有phase detect,但video 仲係4k30,有d outdate
如果純影相 同拍片, 咁g9 好d
o 記機偏向輔助影相多 (live comp)

如果考慮埋em1iii 我會直接投em1iii 有埋live nd 同4k60
Em1 iii有live nd係幾正,但上網睇spec好似得4k 30p?
記錯左 , 我錯
唔知道大家有冇發現坐飛機戈時影相,光圈收到f5.6咁上下張相唔sharp好似光軸移左位咁?

G9扺食夾大件
E-M5 都好扺,當然無G9 Spec 咁勁。
得4k30
直上OM1有 4K60p啦
m43最高26mp 像素, 手持一億像素合成, 5.7k60p 4k120p 影片. 影小品風景 直插ssd唔洗買貴卡, 加加埋埋既GH6 原來跌到12k人仔有少少癲
係扺
不過好大部,好重
開工用機無話重唔重啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞