Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
HKTVMALL 原廠買點會有伏
真,不過街買有啲舖頭送多舊電
HKTVMALL 申請張SC smart card 簽4000 回1400! HKTVMALL 5% rebate。
只係見官方價竟然咁貼price.com個價覺得有D奇怪...

不過仲想問下有冇師兄會用40-150F2.8 + TC20? 上網睇話對焦速度會慢左, 想問下係純粹因為失左兩級光而慢左定有其他問令佢慢左? 同埋見D人話有"glowing". 畫質反而我唔太介意。

相比100-400, 我比較傾向買40-150F2.8+TC20。 因為佢有linear motor同F2.8. 晚上唔用TC20低光對焦好似會快D咁 (有時技術唔夠, 手動唔到)。
我堆相全部40150 mc14 影

仲要加左filter 利到我都唔信

Mc20 可能會軟多少少 睇你要畫質定焦距
畫質唔太concer啦, soft小小都冇所謂。 宜加用緊果支鏡光軸好似有小小問題, 要收光圈先sharp, 但都唔覺好礙眼。

想轉m43主要係因為想有更好既拍攝體驗, 但又冇錢買A1/Z9, 同埋唔想太重, 仲有想要小小computational photography既便利。

所以我最concer係對焦速度...平時會唔會話hurt或者走焦? 唔該晒~
快到嘔 我用Em5都超快 走焦係單反年代既事

我拎足全日都得 40-150 真係無敵
唔該晒
以前好多場合都唔俾帶大機入場影相, 雖然而家少左, 但係M43就算用到TOP機EM1系列加支拆哂架同HOOD既40-150 F2.8, 個尺寸完全冇問題, 另外再加支75 F1.8 個尺寸完全唔起眼, 唔會有人阻止你.
OM1 影下波波

上個星期視野好清不過夜晚好多時都密雲
同埋再介紹下中間嗰一抽轉接係點玩
好似好勁咁
成三年冇拎過相機上手
對上嗰部機已經係一代嘅em10
而家想upgrade 。應該買em5 mark iii定等埋新機出好呢
有咩鏡係手?
直上om1

Em5 平靚正 性價比無敵 機能完全唔差 仲有反moon
有支 17.8 45.8 同埋 7*14 2.8 pro
40-150f2.8好似周圍都冇貨咁既

加入m43行列
1240ii
二代和一代有咩分別?
多咗coating
M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO II 另一個較「明顯」的改動是鏡頭的防塵防水滴能力為 IP53 級數
同改左叫OM system
想問下你地部om1會唔會有聲? 部機有sasa聲傳出嚟。 唔係由鏡頭出, 關左ibis同轉左mf都仲有。 個感覺就好似入面有把風扇咁但入左sleep mode就冇聲。

上網search好似其他人都有問過呢個問題,但有啲又話關左ibis就冇。雖然我唔介意佢有啲聲,但想知係咪買左次貨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞