Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Trade in 同埋清下死貨,將某d舊機用官方定義的超低價cut咗保養賣比你,不過講真家下日圓低水,我都説服唔到自己要買行貨
Em5 mkiii 加支Olympus 100-400

可以搵幾支舊既膠長焦試下手先都得
新手一問,見12-40 pro啲二手價好似升返啲,諗緊賣咗佢換12-100 pro

主要去旅行影景多, F4其實似乎都夠做, 原本另外鳩買咗個40-150 F4-5.6頂下做zoom鏡,但實際用落就嫌換鏡麻煩
12100 好野黎 除左有二線性 都無咩好投訴
各位巴打,想問吓依家值唔值得買番4/3鏡黎用喺m43機上面?
無話值與唔值,只有愛與唔愛

嘩,軍火展示
放低左部機幾年 呢兩日拎番出黎玩
請問omd em1同現時既新機差距係咪好大?
支150肥仔無敵級別塊前鏡湯碗咁大塊
90250罕有度比382仲要高印象喺omuser只見過一次帶呢支去非洲影動物大遷徙
雖然話大43強調光學修正帶來高質影像
但在數碼修正越來越強大下仲講純光學已經近乎於迷信
而且代價都唔少 : 又大又重對焦比速度唔上M43
但你接受到呢啲缺陷的話最高階大43鏡頭出嚟既影像到依家都認為比M43好

真係要買大43鏡的話就買最高階既SHG鏡同埋50mm微距

香港真係未見過90 250嘅大四三鏡放出嚟
咁我要加入必買清單,已經中咗OM毒
其實 90-250 都係借人 我仲考慮緊收埋支 328
btw 正式講下心得
如果你係 4/3 鏡 fans
強烈建議入 OM1
今代對焦反應係極速
比 em1ii/iii/x 更靈敏
前代用 4/3 鏡時郁郁下會停低 loading
om1 已經唔會再有
應郁則郁應停則停
肥仔本身摩打唔算快但 om1 推動下
打簡單飛行版已經無問題
當然摩打係慢但反應同 m4/3 鏡已經無差距
真係衰個摩打

畫質
大部份 HG 同 SHG 都仲係好堅
14-35 同肥仔我個人實測
估計上到 m4/3 40mp 都無問題
個別鏡頭會弱少少
7-14 抗 flare 追唔上現代鏡

個人建議入門 4/3 選:
9-18 / 12-60 / 50-200
發燒選:
11-22 / 14-35 / 35-100 或 150
50 微不能錯過
大 25 奶有緣可一試,不必強求
多謝師兄分享心得,真係好有幫助,我本身已經有OM1,應該入技35日把SHG先
35-100 sorry 打錯字
f1.2 戰隊完夢
17.2 成日掙扎咁買唔買好
尤其用過FF+ZM35F2 之後
個人體驗
EM1III + 大43鏡
喺日間AF好快但遇到背光暗位室內呢啲唔夠光就會爭啲
鏡頭
1122陪左我多年去日本旅行基本一機一鏡7-8成相都靠佢之後先買818代替
1435舊年幫朋友影婚禮先入結果大驚喜! 非常滿意佢質素依家變成去影人既必備之選連FF都少帶左
35100 我覺得佢係CCD年代思維既產物色調上無1435咁驚艷但散景非常順滑層次上比50200高幾班但佢比FF小白小黑大又重而景深只有小小白小小黑帳面上非常唔值
50200我唔like佢散景所以一炮上35100好過
50微之前已講必入之選
大25奶顏值好高配GH/G9好正但自己粗略AB test發覺佢同M43版成像上無咩分別

真係咁有愛有機會在2手市場見到E1不彷買入
試下咩叫史上最好手感之一殿堂級CCD sencor相機
真係好多謝巴打分享心得。咁睇嚟E1都係要擺入去必買清單入邊,希望可以搵埋大25奶
zm35/2 用過一段時間
開心過現行版 35cron
但同 17pro 比我個人鐘意 17pro
我仲持有 11663 35 lux FLE
真心 17pro 靚好多
zm35/1.4 會更對我口味
剛剛入手部好好 condition 既 e1 ,換走部戰鬥版
EM1 1代同EM1III or 新OM1 差距算大
仲想繼續M43既有錢直上OM1
無乜錢可入EM1III
當初買ZM35F2就係喜歡佢biogon設計細細支好精緻
而且佢影像立體感驚人係黑角小小勁
distagon 1.4 就嫌佢大支

原來leica出左新35F1.4支11663 2手去到$25K左右

17.2決定隨緣撞啱好價先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞