Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
yen 都要 7000
好心呢個spec岀om10算啦
https://twitter.com/olympuspenstyle/status/1585175923950698496?t=84ooi_Irdl4sCN8VckyrMw&s=19
【新製品発表】
撮影者の創作意欲を刺激する、多彩な撮影機能を小型軽量の防塵・防滴ボディーに搭載したミラーレス一眼カメラ「OM SYSTEM OM-5」を発売します。

製品詳細はこちら
https://jp.omsystem.com/product/dslr/om-omd/om/om5/index.html

#om5
OM SYSTEM OM-5 淨機身 HK$9,690
12月開賣

留名一出就跌穿9字
Micro USB
價錢又差唔多 好似可以安心買E-M1了
5千先考慮
公道啲, OM-5係靚仔得嚟又有EM1M3既內涵既
留名等em5iii劈價清貨跌到3500
EM1M3咁耐都無咩firmware update
原本就係被放棄
之前仲講到咩OM-1塊sensor
OM5機面個OM SYSTEM字冇想像中咁柒, 但都好趕客feel
下面呢堆係之前43rumors講 "OM-5"嘅傳聞

20MP (same OM-1 sensor)
15fps
Single card slot
3.6mp EVF
Same OM-1 BLX-1 battery
big hand grip similar to the E-M1III
Likely around $1,599
Also a new lens will be announced
The OM-5 will NOT replace the E-M5III

但結局係除咗單SD卡之外,冇一樣嘢係中
但佢上面有幾樣係用到FT5級別嚟鑑定(FT5=almost certainly correct)

加上以正價嚟睇,OM-5 9.7K,OM-1 20K
中間個gap差成皮

所以我估之前啲傳聞其實係另外一部機
只不過係啲source或者個網自己當咗佢係OM-5
或者中間有部OM-3之類嘅機
又可以等下一代5仔
繼續用penf
咁嘅開價真係買返em5 iii算
真心買住EM5 III玩住先好過
除非OM-5忽然大插水
真係心動買日本水貨好過啦,btw睇咗d review以為自己睇緊舊片
E-M13功能基本上夠用有突,輕便就是皇道,不過又係膠身真心反胃
same here
btw想問一下,平時唔多用m mode,最近用m mode,想問用m mode係唔係會冇左live view ?
咁快有,其實係咪om一早派晒啲機俾kol試
我平時用a mode多
不過岩岩轉做m mode個live view仲有
似係一早派機但規定同一日出片

https://www.youtube.com/watch?v=NBAiDyOiQDk
究竟邊到會有40-150 f2.8賣😵‍💫
我估佢嗰位巴打係估唔到香港om仲會畀機人review
就算OMHK肯派本地啲攝影YouTuber大多都未必有興趣試M43啦老實
過曬去試A7Rv
Hktv? 星際數碼城?

似係廠無貨派? 黎緊去日本都想入支300
之前有3200 em10 kit set 好抵玩 而家好似無了

唔急用就得om5出左 em5可能會落小小價

認真 em5 應該係同價位最好表現既相機

三防 反mon 高速連拍 支1245都係好野黎

仲有一點好多人唔知 就係買Olympus 有送執相software
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞