Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
呢 d 無咩好講……用得 m4/3 都知,不過個人實在唔太好呢種無編排無意思既分離感,而用 m4/3 要分離感的話,一點技巧是必須既……
呢排用 gfx 多,想唔要個分離感下下要推 iso 都唔係咁舒服

出相 75.8,如果中焦其實都幾sharp
其實我唔係好鐘意4:3哩個比例,大部份時間都係再crop返做3:2或16:9
Live ND,張相出嚟個資料寫曝光咗10秒。本身有第二個構圖,不過震咗
連登出相真係要有勇氣,出啲相試機能試鏡頭都要俾人負評
有人就騎劫埋個post

17.8街拍都唔錯,鏡身輕細,方便街拍。手動對焦有對焦尺,自動對焦又夠快。光圈算大,就算夜晚街拍都可以。
上兩個星期試完支17.2後反而無左興趣
成像個立體感唔係心中既要求
除非遇到平靚正2手
唔係唔入手住
另同場支20.4同25.2 試完有驚喜
https://www.43rumors.com/leaked-images-and-specs-of-the-new-leica-dg-vario-elmarit-12-35mm-f-2-8-asph-power-ois-lens/
Leaked images and specs of the new Leica DG VARIO-ELMARIT 12-35mm f/2.8 ASPH. POWER OIS lens

兩間廠都係在差唔多的焦距上出完又出
人就騎劫埋個post

17.8街拍都唔錯,鏡身輕細,方便街拍。手動對焦有對焦尺,自動對焦又夠快。光圈算大,就算夜晚街拍都可以。
17.2不了,重17.8太多,街拍都係輕啲好。
25.2太貴,買咗Panasonic 25.4,當然畫質同對焦都可能差好多
Pnansonic M43做唔做到畫面show個方格出嚟不斷追人樣AF?
好似其下機仔LX10同FZ300咁
賣左支1260等呢支都好喎
買反二代得啦,光學一樣
想要淺景深果隻立體感? m4/3 17 無乜辦法了,最近磅係福仔 17.5
個人黎講,鍾意 17pro 多過 leica 11663
samyung 35.8

m.zuiko 17.8

如果要哩個焦段有明顯散景,咁就要FF
O記支12-40 2代?
但我鐘意PL既色
17/1.8 就算啦……玩過咁多片幅同視角鏡頭, 17/1.8 接近最差果個梯隊,不過個二手價都反映左
主打輕,本身有12-40,講真17.8畫質真係冇得比,不過一機一鏡真係輕。

p記15.7對焦同畫質同17.8對比我就冇乜研究過邊個好。
長期使用兩支,個人經驗係線數差不多,但 mzd 17 個發色淡,反差低,影響左個微反差
dg15 發色好濃,反差高,連帶微反差稍為好一 d ,缺點係 o 機紫邊幾勁, om1 或後制都可以唔理,我個人建議肯定係 dg15
但af速度又如何呢?
17.8我覺得就好快,基本上一指就中
無乜差距
想問3支1.2Pro 畫質點排?
本身有15 1.7, 20 1.4, 42.5 1.7
長期心思思想買45 1.2 ,但重好多
45=17>25
25 真心麻麻
有大細25奶 1.4 同1.2 真係差少少 但平好多
冇1.2同1.8由有散景到冇乜散景
冇1.2同1.8由有散景到冇乜散景
你指25.4散景唔夠smooth?
但公平講句, 25pro 個散景又真係靚過大細 25 ,用咁多年 om ,由 zuiko 到 zuiko digital 到早期 mzd ,真正散景靚既鏡其實都屈指可數。 zuiko 90 孔雀翎比人吹爆但個散景真心唔係我杯茶。用 m4/3 又要玩散影, f/1.2 三支真係值得擁有。我覺得其實幾洽到好處的,用 135 同 4433 都要焗收光圈。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞